Cranberry scones met sinaasappel en korianderzaad

Als het om scones gaat, ligt mijn standaard best hoog. Zoals ik eerder al opmerkte: ik ben in het verkeerde land geboren. Mijn guilty pleasure zijn namelijk de Engelse klassiekers: van een full English Breakfast (vegetarisch, dat wel) tot scones met een dot clotted cream en marmelade. Mijn favoriet. De perfecte scone is voor mij licht zoet, vlokkerig en kun je het beste met karnemelk of biogarde maken. Dat ene zuurtje doet zoveel voor het beslag en dus ook voor de scone. Naast de klassieke scone, eventueel met rozijnen, kun je zoveel meer met dit mini taartje. Ik wilde al een tijd scones maken met verse cranberry’s, die je de laatste steeds vaker in de winkel ziet liggen. Waarschijnlijk alvast voor Kerstmis. Ik probeer er in ieder geval al zoveel mogelijk van te snoepen. Cranberry’s zijn namelijk erg gezond, dus ik verwerk graag een flinke hoeveelheid in mijn baksels, ontbijt en vanaf nu dus ook in mijn cranberry scones.

De knalrode cranberry’s, die hier en daar door het deeg prikken, geven hun heerlijke friszure smaak vrij wanneer je in de scone bijt. De perfecte combinatie met het licht zoete en vlokkerige deeg van de scone. Verder voegde ik de zeste van een sinaasappel toe, en een snuf korianderzaad. Ja, echt! Net zoals sinaasappel en cranberry een goede combinatie zijn, geldt hetzelfde voor korianderzaad en sinaasappel. Het geeft de scone een lichte marmelade smaak mee, en zorgt voor een mooie gelaagde sinaasappelsmaak. Dat klinkt heel sjiek, maar eigenlijk het is simpel om dat voor elkaar te krijgen. De korianderzaad proef je er namelijk niet in terug, maar het lijkt alsof de sinaasappel smaak juist sterker wordt. Probeer het eens uit, en je zult net zo verslaafd zijn aan deze cranberry scones als ik.

Cranberry Kerst Scone

Nodig voor ± 6 stuks:
½ tl korianderzaad (heel)
225 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram basterdsuiker
snuf zout
50 gram zachte boter
Zeste van 1 biologische sinaasappel
1 biologisch ei
3-4 el biogarde
50 gram cranberries

Haal de boter alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 230 graden.
Doe de korianderzaad in een kleine koekenpan en rooster tot het begint te geuren. Maal fijn in een vijzel.

Mix het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, de gemalen korianderzaad en snuf zout door elkaar. Kneed de zachte boter erdoor, zodat het een vlokkerig deeg wordt. Voeg de zeste van de sinaasappel, het ei en de biogarde toe, om het vervolgens tot een mooi soepel deeg te kneden. Net voordat het een compact deeg wordt, voeg je de cranberry’s toe. Let op: gebruik je grote eieren, doe er dan iets minder biogarde bij of wat extra zelfrijzend bakmeel.

Bestrooi je werkblad met bakmeel en rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm dikte. Steek hier rondjes uit met een glas of een speciale vorm voor scones. Leg de uitgestoken rondjes op een bakplaat met pakpapier. Leg er een theedoek overheen en laat voor 5-10 min rusten, om ze vervolgens (zonder theedoek natuurlijk) voor ongeveer 12-15 min in de oven te bakken. Wanneer ze gaar zijn, zullen ze mooi gerezen zijn. Zet ondertussen een kom klaar, met daarin de theedoek, vouw de warme cranberry scones daar in wanneer ze uit de oven komen. Hier worden ze extra lekker van!

5 reacties

  1. Oeps, ik heb nog nooit zelf scones gebakken. Ik weet eigenlijk niet waarom, want ik ben er echt gek op. Deze variant lijkt me echt ontzettend lekker én origineel. Ja, deze ga ik onthouden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *