Cranberry-kokos Granola

Met deze warme temperaturen is het eigenlijk niet handig om de oven aan te doen. In mijn kleine Amsterdamse keuken wordt het al gauw ondraaglijk warm wanneer je ‘dat ding’ aan zet. Echter, dat houd mij niet tegen om te gaan experimenteren met granola. Heel lekker, en gek genoeg iets wat ik nog nooit eerder (voor vandaag) zelf heb gemaakt. Of misschien beter gezegd, het iets wat ik überhaupt nooit at. Ik was altijd onder de veronderstelling dat deze knapperige heerlijkheden aan elkaar geplakt waren met suiker. Nu blijkt dit ook het geval te zijn en dus kwam het huize Beginspiration eigenlijk nooit in.  Maar, dat kon natuurlijk gezonder…

Op het moment ben ik fan van deze zeer makkelijke versie. Granola is een soort cruesli, maar met een lichte crunsh en in het midden een bijna koekachtige textuur (tenzij je het te lang in de oven laat staan). In dit geval met een lichte kokossmaak (aangezien Vriendje niet zo’n kokosfan is) en met cranberries. Een hele fijne combinatie!

cranberry granola

Nodig voor ongeveer 8 porties:
200 gram havermout
100 gram noten (walnoten, hazelnoten, amandelen etc)
50 gram zaden (chia, sesam, lijnzaad, zonnebloem of pompoenpitten etc)
70 gram cranberries, eventueel in kleinere stukjes gesneden
4 eetlepels geraspte kokos
4 eetlepels kokosolie, gesmolten
3 eetlepels honing, dadelmolasses of agave siroop etc
2 rijpe bananen
1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal alvast een bakplaat eruit en bekleed deze met bakpapier.

kokos, cranberry, havermout, chia

granola met banaan

Meng in een grote kom de havermout, noten, zaden, cranberries en geraspte kokos. Smelt de kokosolie in een pan, roer daar de honing en geprakte banaan doorheen. Je kunt een mixer gebruiken, maar met een vork kom je ook een heel eind. Voeg het bananenmengsel bij de droge ingrediënten en meng alles goed.

granola

Leg de ongebakken granola op een bakplaat en bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Houd het goed in de gaten, want bij sommige ovens wordt de granola al gauw bruin. Je kunt na 10 minuten de granola stuk maken en omscheppen, zodat alle kanten goed bakken.

Laat de granola maximaal 20 minuten in de oven staan. Om het volledig af te laten koelen, daarna kun je het bewaren in een Tupperware of weckpot. Al vind ik stiekem warme granola heerlijk door de yoghurt met wat zomerfruit.

30 reacties

  1. Je zou het eventueel kunnen vervangen voor olijfolie of boter. Appelmoes zou evt ook iets zijn wat je zou kunnen uitproberen. Succes!

 1. Ziet er heerlijk uit! Staat al lang op mijn lijstje op eens te maken, maar is er nog niet van gekomen. Eet je het als ontbijt? Met of zonder yoghurt?
  Wat is eigenlijk het verschil met muesli? Is het gezond om zo te ontbijten denk je? Ik probeer geen boterhammen meer te eten. Nu eet ik altijd kefir met fruit, maar wil wel eens variëren 🙂
  Gr. Julie

 2. Net eindelijk je recept uitgeprobeerd. Ben geen keukenprinses, maar dit was zo goed te maken. En het resultaat was super! Dank!

 3. Lekker! Sinds ik het verschil in smaak heb ontdekt tussen kant en klaar en eigengemaakte granola, kies ik altijd voor de laatste. Heb het nog niet eerder gedaan met kokosolie, ga ik zeker proberen. Klinkt erg goed!

  1. Leuk! 😀 Er zit inderdaad een groot verschil in, bizar is dat. Daarbij vind ik het een fijn idee dat ik precies weet wat erin gaat.

 4. Thanks voor ’t recept. Net voor de tweede keer gemaakt (oeh, die geur! :-q ). Deze keer voeg ik de cranberries achteraf pas toe, want sommigen waren vorige keer heel hard door ’t bakken.

 5. Heb (varianties op) dit receptje al meerdere keren gemaakt en elke keer weer een succes 🙂 Bedankt voor de inspiratie!

 6. Ik heb dit vanmiddag gemaakt voor mijn ontbijt van morgenochtend, maar ik ben bang, dat het de ochtend niet haalt. Het is heerlijk! Ik blijf er van door snoepen.

 7. Ziet er erg lekker uit. ik ken de versie met geprakte banaan niet. Ik maak het zelf op bijna dezelfde manier maar dan zonder banaan en voeg er roggevlokken en tarwevlokken aan toe. Hoe lang kan je het mengsel bewaren ivm de bananen die er doorheen gaan? Ik zou graag nl een grotere hoeveelheid willen maken, makkelijk ’s ochtends in een kom met magere kwark.

 8. Het ziet er heerlijk uit. Zet jij de oven op hete lucht of onder- en bovenwarmte. Ik hoop van je te horen. Wat een heerlijke recepten staan er op jouw site zeg. Thanks.

  1. Super bedankt voor je leuke berichtje! 😀 Ik gebruik eigenlijk altijd de onder- en bovenwarmte voor dit soort recepten, dat werkt prima.

 9. He’ wat een leuk recept, ga het vanavond uitproberen! Alleen hoelang kan je het bewaren en hoe?
  En wat zou je goed kunnen vervangen door kokos & cranberry’s?

  1. Gewoon in een luchtdichte tupper of bakje, gok voor 1-2 weken. Al is het bij mij meestal binnen een week op. De kokos en cranberry kun je vervangen door alles wat je lekker vindt. Van ander gedroogd fruit, noten, zaden, je zou zelfs chocolade kunnen proberen (geen idee of dit werkt, maar dat lijkt me best lekker). Succes!

 10. Hoi Ianna, dit ziet er erg lekker uit dus ik ga het zeker eens proberen. Alleen een vraagje: is de banaan noodzakelijk? Kan je ze vervangen of gewoon weglaten?
  Bedankt!

  1. Nee, zeker niet. Ik gebruik de banaan als extra zoetstof en zodat het allemaal mooi aan elkaar plakt. Met meer kokosolie/honing krijg je ongeveer hetzelfde effect. succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *