Cranberry compote

De kerstboom staat te schitteren met lampjes en versiersels, de kerstmuziek staat op, de eerste cadeau’s van de kerstman liggen onder de boom en ik duik de keuken in om aan de slag te gaan met echte kerstklassiekers, zoals warme chocolademelk en natuurlijk zelf gemaakte cranberry compote. Over bijna twee weekjes is het zover en ik kan niet wachten.

Cranberry compote is een van de makkelijkste dingen om te maken, daarbij ook heel goedkoop aangezien je maar een handvol ingrediënten nodig hebt. Je kunt het prima een paar dagen van te voren maken en het in de koelkast bewaren tot je het gaat gebruiken. Het leuke is dat je met het recept alle kanten op kunt, met verschillende kruiden en specerijen, bijvoorbeeld een combi als kruidnagel en gember, en het smaakt heerlijk bij verschillende gerechten. Denk hierbij aan wild, kalkoen en kaas, maar stiekem vind ik het ook geweldig lekker als laag in een chocolade taart of cake. Vandaag het basic recept voor deze cranberry compote, als aanvulling voor een geweldig kerstdiner. Want laten we eerlijk zijn, wat is kerst zonder cranberry’s?

Mocht je trouwens opzoek zijn naar wat extra (simpele) recepten voor de kerst? Neem dan ook een kijkje naar mijn budget kerstmenu met een aantal klassiekers zoals spruitjes met gekarameliseerde sjallotten en een krachtige, maar vegetarische, paddenstoelen soep! Nieuwsgierig naar de rest van het kerstmenu? Neem dan hier een kijkje.

cranberry compoteNodig voor 4 personen:

250 gram cranberries
150 ml water
sap en zest van 1/2 citroen of sinaasappel
3 el suiker
1 klein kaneelstokje

Doe het water met de cranberries, suiker, citroensap en -zeste en het kaneelstokje in een medium pan. Breng aan de kook en roer af en toe. Zet vervolgens het vuur iets lager en laat voor ongeveer 10 minuten, met af en toe roeren, rustig pruttelen tot de cranberry’s zacht zijn geworden. Mocht het te dik zijn geworden dan kun je wat extra water toevoegen. Haal het kaneelstokje eruit en bewaar in de koelkast, of serveer op kamertemperatuur. Of bewaar in gesteriliseerde potten met deksel.

8 reacties

    1. Het kan onder het cakebeslag, maar ik gebruik het soms ook als laagje tussen een cake of taart. Deze snijd ik door de helft en besmeer de ene kant met compote en dan leg ik de andere er weer bovenop. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *