Corn fritters met avocado

De allereerste keer dat ik deze sweet corn fritters at, was bij Granger & Co (een restaurant van Bill Granger) in Londen. Het was een van de eerste keren dat ik vriendinnetje E, die daar woont, ging opzoeken. Samen stonden we in de rij, wachtend op een plekje, terwijl we steeds iets dichter bij de deur kwamen. Daar bij de deur hing een kaart, waar ik natuurlijk even een blik op moest werpen. Mijn ogen scande de kaart en kwam uiteindelijk bij deze corn fritters, oftewel maïskoekjes, terecht. Een heerlijk brunch gerecht. De koekjes zijn namelijk zoetig en hartig tegelijkertijd, maar ook sappig en knapperig en heel lekker met de spinazie en tomaatjes erbij. Volgens mij staat het nog steeds op de kaart en aangezien het een van Bill’s zijn ‘signature dishes’ is, zal dit de komende tijd zo blijven. Dus mocht je binnenkort die kant op gaan, dan kan ik dit gerechtje zeker aanraden. Blijf je gewoon in Nederland de komende tijd, dan maak je het gemakkelijk zelf met dit recept.

IMG_1003

Nu het bijna Pasen is, kijk ik al uit naar de Paasbrunch. De tafel dekken, eitjes koken, een goed gevulde Paassstol en een stapeltje van deze gele koekjes op tafel. Elk jaar probeer ik iets ‘nieuws’ te maken. En dit jaar zijn deze maïskoekjes aan de beurt. Het is weer eens iets anders en ik wordt spontaan blij van de kleur (en smaak) van deze fritters. Naast de fritters zelf, eet ik er graag verschillende toppings en extraatjes bij. Vandaag deel ik twee van mijn favorieten: eentje met een gepocheerd ei, avocado en tomaatjes uit de oven. En bij de tweede vervang ik het gepocheerde eitje door wat knapperig gebakken bacon. Super lekker! Maar ga gerust los met andere toppings zoals een dot yoghurt, citroen en asperges, of  spinazie, gebakken paddenstoelen en wat fetakaas erbij. Je kunt het zo gek niet bedenken. Letterlijk. Ik heb gelezen dat het soms zelfs met maple siroop wordt geserveerd.

De lekkerste sweet corn fritters, vind ik, maak je met verse mais. Maar wanneer het seizoen nog niet is begonnen, of je gewoon simpel en snel fritters op tafel wilt zetten, kun je ook mais uit een blik, pot of zelfs diepvries gebruiken. Dat werkt prima en het scheelt tijd. Heel handig wanneer je niet kunt wachten met ontbijten (of brunchen/lunchen/dineren).Nieuwsgierig hoe ik ze maak? Bekijk dan onderstaande video en vergeet niet om je te abonneren op mijn You Tube Kanaal. Happy Friday. <3

[youtube=https://youtu.be/-N49BKPuDeA&w=650&h=430]

Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 30 minuten.
een handje tomaatjes (of twee normale)
olijfolie
zout/peper

200 gram mais
75 gram meel naar keuze
snuf bakpoeder
2 eieren
scheutje melk (optioneel)
2 bosuitjes, fijn gesneden
2 el fijngesneden koriander
2 el fijngesneden peterselie
snuf gerookte (paprikapoeder)
peper/zout
olijfolie om in te bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tomaat door de helft, leg op de bakplaat of ovenschaal met het snijvlak omhoog. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie. Bak voor ongeveer 25 minuten.

Doe de mais in een kom. Voeg hierbij de fijngesneden bosui, peterselie, koriander, een snuf (gerookte) paprikapoeder en breng verder op smaak met zout en peper. Voeg allereerst de bloem en bakpoeder toe. Het ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar werkt erg goed. Roer vervolgens een voor een de eieren erdoor met een lepel of vork. Verdun het beslag eventueel met wat melk.

Zet een ruime koekenpan op het vuur, met daar in een scheut olijfolie. Zodra deze warm is kun je beginnen met bakken. Je hebt ongeveer 1 ruime eetlepel beslag nodig per koekje/fritter. Bak voor een paar minuten, of tot goudbruin en draai om tot beide kanten gebakken zijn. Leg ze vervolgens op een bord, houd warm, en ga zo door tot al het beslag op is. Serveer en eet gelijk.

Menusuggestie: corn fritters + gebakken tomaat + plakjes avocado + handje rucola of andere salade + gebakken bacon en/of gepocheerd ei.

2 reacties

  1. Hi!
    Wat een heerlijk recept!
    Hoeveel fritters kun je ongeveer maken uit dit recept?

    Dankjewel voor de inspiratie!

    1. Hi Cathelijne, Dankjewel voor je berichtje. Met dit recept sowieso genoeg voor 2 personen. Je maakt ongeveer 8-10 fritters. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot je ze maakt. Succes en laat jij mij weten hoe het smaakte? Een fotootje erbij is helemaal te gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *