Citroen-polenta cake met lavendel

Eigenlijk bak ik maar weinig taarten.. Of misschien moet ik het anders zeggen; de laatste tijd bak ik überhaupt heel weinig. Ik weet niet precies waarom, want je zou zeggen dat het (regenachtige) winterweer juist zou inspireren om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met de taart der taarten of een batch aan zelf gebakken koekjes. Begin februari was mijn moeder jarig en ik besloot een taart voor haar verjaardag te bakken. En wel deze citroen polenta cake met lavendel met daarin een goede portie liefde.

Ik wilde al een lange tijd een polenta cake bakken. Helaas mislukte de eerste variant verschrikkelijk, want de polenta was niet lang genoeg gebakken en dus zaten er harde korreltjes in het deeg. Het is dus belangrijk dat je een fijne polenta, of zelfs instant polenta gebruikt, aangezien de grote korrel te lang moet garen. Uiteindelijk krijg je de perfecte en frisse taart die je doet verlangen naar de lente, maar nog net comforting genoeg is om deze winterse (maar vaak zonnige) dagen te doorstaan. Een kleine “waarschuwing” in deze taart zit boter, bloem en dear I say suiker.. Waarom? Omdat je soms gewoon moet zondigen en het stiekem heel erg lekker is!

Citroen polenta cake met lavendel extractNodig voor 1 cake (8 personen):
Bereidingstijd: 1 uur.
200 gram boter
150 gram rietsuiker
100 gram bloem
150 gram fijne polenta
1,5 tl bakpoeder
3 middelgrote eieren, anders 4 kleine eieren
zeste van 2 citroenen
sap van 1 grote citroen
2 tl lavendel extract

Voor de siroop:
Sap van 2 citroenen
100 gram suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de onderkant van een springvorm met bakpapier; beboter en bebloem de rest van de springvorm.

Mix de boter en rietsuiker in een ruime kom tot het zacht geklopt is en je de suiker niet meer voelt en ziet in het botermengsel. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Meng in een andere kom de bloem, polenta, bakpoeder en snuf zout. Mix 1/3 met het boter-suiker mengsel, gevolgd door een ei, tot alles gemixt is. Voeg nogmaals 1/3 van het bloemmengsel toe, gevolgd door een ei en mix goed. Herhaal deze stap nogmaals tot alles op is.

Meng de zeste en sap van de citroen en lavendel extract erdoorheen. Doe het beslag in de bebloemde springvorm en bak voor ongeveer 45-50 minuten. Om te testen of de cake gaar is, steek je er een saté prikker in en wanneer deze schoon eruit komt is de cake gaar! Haal vervolgens de cake uit de oven en laat deze in de springvorm verder afkoelen.

Maak de siroop door de citroensap te koken met de suiker. Zodra de suiker is opgelost in het sap, laat je het voor 1 minuut verder pruttelen en is het klaar. Prik aan de bovenkant gaatjes in de taart (met een sateprikker, vork etc), maar doe voorzichtig dat je niet de hele taart stuk maakt. Giet de warme siroop over de citroen polenta cake en laat het volledig afkoelen tot je het uit de vorm haalt.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *