Chocolade-noten pasta

Mijn idee van de ultieme guilty pleasure is een pitabroodje, licht geroosterd in de broodrooster, die je vervolgens door midden snijd en dik besmeert met een goede pure chocoladepasta. Zo lekker! Helaas krijg ik daarna zo’n sugerrush door het witte brood en de chocoladepasta, dat ik er daarna eigenlijk weinig waard ben. Tijd om zelf aan de slag te gaan met een gezonde variant. Overigens lijkt mij dit een geweldige vulling  voor een koekje of taart… To be continued!

Een paar belangrijke punten bij het recept: rooster je eigen noten! Waarom zou je de moeite nemen om de noten zelf te roosteren, wanneer je ze ook geroosterd kunt kopen? Nou, de term ‘geroosterd’ is in dit geval een beetje misleidend, aangezien de gemiddelde geroosterde noot wordt gefrituurd in palmolie of iets dergelijks. Niet heel gezond! In sommige gevallen zijn de noten ‘dry roasted’ en dus prima om te gebruiken. Let wel even op de ingrediënten lijst, zodat je er zeker van bent dat je alleen noten koopt (en geen gekke ingrediënten die eraan toe zijn gevoegd).

Verder is er het puntje van de zoetstof. Op zich zou je het ook zonder kokosbloesem suiker kunnen maken, maar dan is de choco-notenboter (zoals je al zou vermoeden) minder zoet. En juist bij dit soort spreads mag het best een beetje zoet zijn. Je zou het kunnen vervangen voor gewone suiker, maar gebruik geen vloeistoffen zoals honing of (agave)siroop. Het vet in de noten zorgt ervoor dat het mengsel niet mooi homogeen wordt wanneer het in aanraking komt met vocht (=water) en op die manier krijg je geen chocolade-noten pasta.

Nodig voor 1 potje (250 ml):
(Geïnspireerd door My New Roots)
Bereidingstijd: ± 40 minuten.
150 gram amandelen, gepeld, ongeroosterd en ongezouten
150 gram hazelnoten, gepeld, ongeroosterd en ongezouten
2-3 tl (rauwe) cacao poeder
2-3 el suiker (naar smaak)
1 el kokosolie
snuf kaneel (optioneel)
snuf zeezout

Noten roosteren

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de noten, los van elkaar, over een bakplaat met bakpapier erop en bak voor ongeveer 20-30 min in de oven. Je zult merken wanneer ze bijna gaar zijn, je keuken gaat namelijk heerlijk ruiken. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Let wel op: mocht je een andere combinatie aan noten/zaden gebruiken (ook super lekker!), dan kan de rooster tijd iets korter zijn.

Zet een keukenmachine klaar, voeg daarin de noten en laat het voor 2-3 min lopen tot de olie uit de noten komt en je een mooie zalige pasta krijgt. Misschien moet je ondertussen de machine af en toe stop zetten, om de zijkant van de keukenmachine schoon te spatellen. Bekijk voor de precieze stappen (foto’s!) die de notenboter doormaakt, mijn recept voor zelf gemaakte pindakaas.

Voeg een hele kleine snuf zeezout toe, samen met de 2 tl cacao poeder en kokosbloesem suiker. Pulseer een paar keer en proef de pasta. Vind je het nog niet zoet genoeg, of zit er te weinig cacao in? Voeg wat extra toe en breng op smaak zoals jij dat lekker vindt.

Bewaar in een gesteriliseerde glazen pot met deksel en op deze manier blijft het zeker een aantal weken goed in de koelkast. Let wel: ik denk niet dat het daar heel lang blijft staan. Eenmaal gemaakt is het, en ik spreek uit ervaring, ook zo weer op! 😉

6 reacties

  1. Bij de ingredienten staat 2-3 eetlepels cacaopoeder, maar in de beschrijving heb je het over 2 theelepels? Heb je eetlepels of theelepels gebruikt?

  2. De chocolade-notenpasta. Het lijkt wel een wonder, 2 tot 3 minuten de noten in de keukenmachine en klaar. welke keukenmachine gebruik jij??

    1. Leuk om te horen! Geniet van je zelf gemaakte chocolade- notenpasta. Ik heb een magimix en die gebruik ik daarvoor. Werkt perfect! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *