Gezonde chocolademousse

Het belangrijkste ingrediënt voor deze chocolade mousse, naast de chocolade, is avocado. Ja, je leest het goed. En nu niet gelijk weg klikken, want dit recept is echt het proberen waard. De avocado moet alleen goed rijp zijn, dan proef je er niks meer van! Het enige nadeel is dat je een minimaal uurtje moet wachten voordat je kunt beginnen. Al moet de “normale” chocolademousse ook minimaal een uur in de koelkast opstijven, dus dat maakt het minder erg. 😉

Ik vind het dessert vrij machtig, waardoor je deze portie prima voor 6-8 personen zou kunnen gebruiken in een leuk klein glaasje. Voor grote eters adviseer ik om het lekker met z’n viertjes op te smikkelen. De topping verschillen in huize beginspiration, maar voor deze foto’s gebruikte ik gojibessen, bosbessen en amandelen. Maar andere noten, zaden en soorten (gedroogd) fruit  doen het zeker goed op deze verrukkelijke chocolade mousse.  Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Gezonde chocolade mousse

Nodig voor 3-4 personen, of 6-8 personen bij mini dessert (bijvoorbeeld met Kerstmis):
2 rijpe avocado’s
150 gram chocolade, ik geef de voorkeur aan chocolade met minimaal 56% cacao.
1 el kokosolie, extra vergine, dit geeft een extra lekkere kokos smaak
1 el agave nectar of honing
Klein scheutje vanille extract
Kleine snuf zout

Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg daar de kokosolie en honing aan toe. Roer het goed door.

Haal het vruchtvlees uit de avocado’s en pureer dit in een andere kom, tot het zacht en zalvig is.

Voeg de gesmolten chocolade bij de opgeklopte avocadomengsel en roer tot het gemixt is. Dit mag met een mixer, maar ook met de hand. Voeg een kleine knuf zout eraan toe, wat de chocoladesmaak nog meer omhoog haalt. Let op: niet te veel, het is en blijft immers (ondanks de avocado) een dessert!

Verdeel over 2-3 leuke glaasjes en zet in de koelkast voor minimaal 1 uur. Bestrooi met leuke topping (noten, zaden, gedroogd fruit, kokos, superfood) en geniet ervan.

16 reacties

  1. werkt ook met cacaopoeder in plaats van chocolade. smaakt dan ook intensief na chocola. ik gebruik de combinatie met avocado vaker en vind het een winst. lekker romig en ook nog gezond. maar ik eet er alleen lepeltjes van. zoals je zegt, een beetje machtig.

  2. Klinkt leuk, met avocado kan je echt eindeloos combineren 🙂 Ik geloof graag dat dit heel machtig is, misschien zou ik het zelf over meer personen verdelen.

  3. Oeiii dit ziet er lekker uit zeg! Wat een leuke blog heb je, volg je al een tijdje maar nog niet gereageerd; echt heel leuk. Ga deze mousse zeker een keertje maken!

    Liefs!
    Mariët

  4. heb de chocomousse gisteren gemaakt, tof idee maar echt romig en zacht was het resultaat niet, eerder een beetje hard. heb je eventueel bijkomende tips of heb je dit zelf ook al voor gehad ?

    1. Wat jammer! Het is overigens wel een heel machtig dessert, door de avocado textuur. Wanneer de avocado goed rijp is, dan moet het wel een zachte structuur krijgen. Je zou eventueel een avocado kunnen vervangen voor een goed rijpe banaan voor een romiger effect. Al wordt het natuurlijk nooit zo luchtig en romig als een reguliere chocoalademousse, omdat je geen eieren gebruikt. Hopelijk kun je hier iets mee en lukt het de volgende keer wel goed 😀

      1. super fijn dat je tijd neemt om zelf te reageren ! ik ga de tip van de bananen eens proberen (en mss toch 2 opgeklopte eiwitjes toevoegen 😉
        dit weekend probeer ik de walnoten banaan chocolade cake, klinkt heerlijk !

        1. Natuurlijk! Eitjes toevoegen kan altijd, al vraag ik mij dan af of je de avocado nog wel nodig hebt ;).
          Hopelijk valt de cake in de smaak en ik ben heel benieuwd naar het resultaat (foto?) :D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *