Chocolade-boekweit granola

Soms heb je van die momenten dat je spontaan verliefd wordt op een gerecht. Ook al zie je het alleen op een foto, je weet gewoon dat het lekker gaat worden. Dat had ik ook bij deze chocolade granola! Ik bedoel, kom op, het is met chocolade en het is nog redelijk gezond ook.. Of misschien wel heel gezond? Boekweit bevat namelijk veel eiwitten (goed voor na het sporten), alle aminozuren, veel magnesium en daarbij is het nog glutenvrij ook.

De boekweit die je in dit recept gebruikt is trouwens de ‘droge variant’ dus niet de voorgekookte of de vlokken. Je vind ze bij de biowinkel (in ieder geval Ekoplaza) in het schap van de rijst en quinoa. Het is misschien wat gek om deze harde korrels in je recept te verwerken, maar geloof mij: het gaat goed!

Het originele recept komt van My New Roots, een van mijn favoriete Engelstalige blogs. Afgelopen weekend maakte ik, naar het recept van MNR, mijn eerste (te kleine!) portie. Wat bleek; het was maandag ochtend had ik alles al opgegeten. Oeps! En dat ondanks dat terwijl ik stiekem best veel had gemaakt.. Maarja, je bent een foodie of niet.. Dus ik stond doodleuk om half 8 weer een nieuwe portie te maken. Vriendje vond dit overigens geen probleem, want hij kon fijn verse granola eten voordat hij richting werk vertrok.

De wat ‘getweakte’ versie van het recept deel ik graag met jullie, zodat jullie komende dagen kunnen genieten van een lekker ontbijtje voordat jullie richting werk, studie of andere (leuke) verplichtingen vertrekken..

IMG_5397

Nodig voor 4-6 porties (net hoeveel je eet):
Bereidingstijd: 40 minuten (± 25 oventijd)
100 gram havermout
75 gram boekweit
20 gram hazelnoten
20 gram amandelen
20 gram kokos
1 el chiazaad
1 el kokossuiker
1 el honing
2 el kokosolie
3-4 el cacao poeder
halve banaan, geprakt (hoe rijper, hoe beter)
klein scheutje vanille extract

Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal alvast de bakplaat uit de oven en bekleed deze met een laag bakpapier.

Meng in een ruime kom de havermout, boekweit, gehakte hazelnoten en amandelen, kokos, chia en kokossuiker. Smelt vervolgens in een klein pannetje de kokosolie. Zodra het gesmolten is kun je de pan van het vuur halen. Prak de banaan fijn en voeg deze samen met de honing, vanille extract, cacao poeder en een snuf zout bij de gesmolten kokosolie. Roer het goed tot het een mooi mengsel is geworden.

Roer het chocolade mengsel door de droge ingrediënten. Laat geen restjes in de pan zitten en mix alles goed, zodat het hele droge mengsel is bedekt met deze lekkere chocolade uit de pan.

Verspreid het mengsel over de bakplaat (met bakpapier), druk goed aan en zorg dat de randen niet te dun zijn. De losse stukjes (of te dunne stukken) zullen anders wat aanbranden, en dat is zonde. Zorg dat het een mooi compact stuk wordt. Bak voor ±15 minuten. Draai de granola vervolgens zoveel mogelijk om. Als het wat uit elkaar brokkelt is dit geen probleem. Zet de bakplaat nogmaals in de oven en bak voor 5-10 minuten, tot het lekker begint te ruiken. Bij mij was het mengsel na 5 minuten al prima, maar misschien dat het in jouw oven net iets langer nodig heeft. Elke oven is immers anders.

Laat het volledig afkoelen op de bakplaat en bewaar vervolgens in af te sluiten bakje of weckpot. Het blijft zeker 5-7 dagen goed, al kan ik nu al garanderen dat het dan al lang op is!

6 reacties

  1. Dat had ik nou ook toen ik dit recept zag! Met chocolade en dan ook nog eens gezond, woaaah, beter kan bijna niet. Ik heb nog boekweit dus als de granola op is ga ik daarmee aan de slag.

  2. Ik had geen boekweit, dus heb het met havermout gemaakt. Mijn keuken ruikt al heeeeeerlijk 🙂 Ik verheug me nu al op mijn ontbijt morgen!!!

  3. Klinkt echt heerlijk maar ik eet geen yoghurtachtige dingen. Alleen deze granola lijkt me geen straf, over een fruitsalade klinkt ook wel erg goed nu ik het me voorstel, dus geen probleem eigenlijk :-). Tenzij iemand nog meer zuivelloze (zo koud en ik hou er gewoon niet van) ideetjes heeft?

    1. Ik vind het stiekem ook gewoon zo als snack heerlijk.. Maar anders met notenmelk/sojayoghurt? Ik eet zelf ook weinig zuivel, maar vind dat altijd een fijne vervanging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *