Chocolade-banaan marble cake

Soms zijn er recepten die ik al een hele tijd wil maken, maar op een of andere manier komt het er steeds niet van. Zo wil ik al tijden aan de slag met zelfgemaakte gnocchi, moet ik van mezelf ik mijn creusetpan vaker gebruiken en wil ik meer experimenteren met zoete baksels zoals deze marble cake. De weken lijken voorbij te vliegen en, eerlijk is eerlijk, dat komt waarschijnlijk door alle leuke dingen die ik mag doen. Ik merk dat het een drukke periode is geweest, waarbij ik in de keuken grijp naar vertrouwde recepten met de restjes uit de (koel)kast. Ondertussen ligt er een (alsmaar groeiende!) stapel met kookboeken op mij te wachten, met papiertjes bij de recepten die ik nog graag wil maken. En dat zijn er heel veel!! Wie weet is dat een leuke challenge voor de toekomst: een maand alleen recepten mogen maken uit een kookboek en/of tijdschrift… Lijkt mij nog best lastig, maar een voordeel is wel dat ik dan eindelijk alle recepten kan uitproberen. 😉

Op mijn lijstje nog-te-maken-recepten staat ook een mooie marble cake; een mooi mengsel tussen een basic witte en chocolade cake. Het klinkt misschien gek, maar ik wanneer ik een marble cake zie word ik spontaan blij. Misschien ligt het aan de figuurtjes in de marble cake, of heeft met het feit dat je zowel een normale als chocolade cake eet (en dus niet hoeft te kiezen voor een smaak). De basis van dit recept is bijna gelijk aan het recept voor mijn chocolade-walnoten cake, maar nu zit er een extra swirl aan chocolade in de cake. Verder kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld wat extra chocolade stukjes of hazelnoten eraan toe te voegen; super lekker. De cake is vegan wanneer je plantaardige melk gebruikt en de honing inruilt voor bijvoorbeeld maple siroop. Zoek in de winkel wat rijpe bananen uit en happy sunday.

Nodig voor 1 cake:
4 rijpe bananen
50 ml (plantaardige) melk
4 el kokosolie
2 tl vanille extract
4 el honing of agave siroop
2 tl citroensap
250 gram speltbloem
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
2 el kokosbloesemsuiker
snuf zout
snuf kaneel (optioneel)
3 el cacaopoeder

2 grote kommen
blender
cakevorm

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met kokosolie en bekleed de onderkant eventueel met bakpapier. Zet de waterkoker aan of kook ongeveer 100 ml water in een pannetje.

Doe de bananen (in stukjes gebroken), met de melk, kokosolie, vanille, honing en citroensap in een blender. Zet aan tot gemengd en de bananen fijn gemalen zijn.

Pak twee kommen. Mix in de eerste de bloem, baking soda, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, snuf zout en snuf kaneel. Verdeel de droge ingrediënten over twee kommen. Giet nu de helft van het bananenmengsel in een kom, roer tot net gemengd en het maakt niet uit als er nog klontjes in zitten. Laat even staan en ga ondertussen verder met de chocolade versie

Meng in een klein schaaltje ongeveer 50-100 ml net gekookt water en de 3 el cacaopoeder. Het moet een roerbaar papje worden, die niet te dik en klonterig is, maar ook niet zo dun als water. Giet dit in de blender bij de rest van het bananenmengsel. Zet opnieuw aan tot de cacaopoeder goed gemengd is door de rest. Giet dit bij de andere helft van de droge ingrediënten, roer door tot net gemengd.

Nu heb je een chocolade versie en een reguliere versie van je bananencake mengsel. Giet als eerste een dunne laag van het gewone mengsel in de vorm, strijk glad en gevogd door het chocolade mengsel. Ga zo door tot al het beslag gebruikt is. Pak een mes en ga hiermee een paar keer in de lengte door de cake heen zodat de twee kleuren mengen.

Zet in het midden van de oven en bak voor ongeveer 40-50 minuten. Let op: soms heeft de cake net iets meer of juist minder tijd nodig. Prik na 40 minuten met een sate prikker in de cake, komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Zo niet, bak de cake iets langer.

Laat voor 5-10 minuten afkoelen in de vorm en stort vervolgens op een rek om verder af te koelen. Je kunt de cake het beste in de koelkast bewaren, of vries individuele plakjes in.

4 reacties

  1. Ik heb de cake gisteren gemaakt en dacht dat het een grote hit ging worden want het deeg smaakte erg lekker (bij het uit lekken ;-))
    Ookal heb ik hem een uur laten bakken, is hij er nog uit gekomen met een bodding achtig structuur. Is dat normaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *