Chili sin carne

Het kookboek My New Roots, naar de gelijknamige blog van Sarah Britton, is mijn favoriete kookboek ooit. Misschien komt het omdat ik Sarah een paar keer heb ontmoet, en ze zo’n leuk persoon is, dat ik daardoor fan ben geworden van haar boek (en blog). Aan de andere kant, de recepten in het kookboek zijn gezond, lekker en origineel. Precies waar ik van houd. En deze chili sin carne is tot nu toe mijn favoriet uit het boek, al moet ik eerlijk toegeven dat ik het recept nog nooit helemaal precies zo heb gemaakt als in het kookboek staat. Ik kijk naar de ingrediënten, de bereidingswijze en op een of andere manier maak ik daarna mijn eigen variant. Elke keer weer, tot vandaag dan.

Het recept voor deze chili sin carne is gebaseerd op een Mexicaanse mole negro, dus met een saus van chilipepers, specerijen, kruiden, noten, tomaten en chocolade. Ja, je leest het goed. Een van de smaakmakers in deze chili sin carne is cacao. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat deze chili naar chocolade smaakt, of dat je een toetje eet in plaats van een stevig hoofdgerecht. Je moet het gewoon proberen, want de cacao geeft het gerecht juist heel veel diepgang en smaak.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dit eenpansgerecht is heel voedzaam dankzij de bonen, mais en veggies. Een leuk weetje, zoals Sarah uitlegt in haar boek: Bonen zijn een goede bron van eiwitten, maar helaas zijn de eiwitten in bonen niet ‘compleet’. Bonen missen bepaalde aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – maar dit kun je gemakkelijk oplossen door de bonen te combineren met andere plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan klassieke combinaties zoals rijst met bonen/peulvruchten, granen en bladgroenten, erwten en tarwe of zoals in dit recept mais en bonen. Door simpelweg wat mais toe te voegen aan deze chili sin carne met bonen, krijg je het complete spectrum aan essentiële aminozuren binnen. Dat is goed voor je lichaam, waardoor je je gezond en fit blijft voelen.

Tot slot, laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. De meeste van deze kruiden en specerijen heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Zo niet, koop ze dan (je gebruikt ze sowieso vaker) of gebruik iets wat erop lijkt. In het boek zeggen ze dat dit recept voor zes personen is, maar uit ervaring weet ik dat deze hoeveelheid voldoende is voor vier met een grote eters.

Chili sin carne

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd:
Uit My New Roots – Sarah Britton

3 middelgrote uien
2 middelgrote rode paprika’s
2 middelgrote zoete aardappels (deze laat ik vaak weg)
2 verse maiskolven
4 teentjes knoflook
kokosolie of ghee
1 el komijnzaad (ik gebruik poeder)
1 el korianderzaad (ik gebruik poeder)
1 tl zout
1/2 el kaneelpoeder
1/2 el chipotlepoeder
1/2 tl versgemalen zwarte peper
1/4 tl kruidnagelpoeder
1/8 tl cayennepeper
1 el gedroogde tijm
1/2 el gedroogde oregano
4 laurier blaadjes
30 gram cacao poeder
2 blikken tomaten (a 400 gram per stuk)
350 gram gemengde bonen (ik gebruik kidney- en zwarte bonen)
1 el pure ahornsiroop (of honing)
sap van 1/2 limoen
verse koriander
50 gram pompoenpitten
1 limoen, als garnering

Hak de uien, paprika’s en zoete aardappel in blokjes. Trek de schutbladeren van de mais en snijd de korrels, in totaal ongeveer 250 gram, van de kolven. Hak de knoflook fijn.

Verhit de kokosolie in een grote pan op matig vuur. Zodra de kokosolie gesmolten is, voeg je de komijn -en korianderzaadjes toe. Zoals ik ook bij de ingrediënten aangeef, gebruik ik deze kruiden het liefst in poeder vorm. Bak ze een paar minuten tot ze lekker ruiken. Voeg de ui en het zout toe, en bak tot de ui zacht is (voor ongeveer 5 minuten). Voeg de knoflook toe en bak alles nog een minuut.

Voeg het kaneelpoeder, chipoltepoeder, de zwarte peper, kruidnagelpoeder, cayennepeper, tijm, oregano, laurierblaadjes en cacao poeder toe, en bak voor een paar minuten mee. Als de pan te droog wordt, kun je alvast wat vocht van de tomaten toevoegen.

Voeg de maiskorrels toe, de paprika, zoete aardappel, de bonen, ahornsiroop, 350 ml water en de tomaten inclusief het sap. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de chili rustig pruttelen voor ongeveer 20 minuten of tot de groenten zacht zijn. Roer regelmatig. Voeg tot slot het limoensap toe en breng de chili zo nodig op smaak met een beetje zout. Garneer met de verse koriander, pompoenpitten en limoen. Serveer gelijk.

Menusuggestie: Chili sin carne + bruine basmati rijst + paar plakjes avocado + creme fraiche + limoen + veel verse koriander.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *