Een recept voor zoete aardappel frieten is niet heel origineel meer, ik weet het. Zoek op google en je vindt verschillende recepten. Zelfs op Beginspiration vind je verschillende variaties op het patatje van zoete aardappel. Dus, misschien vraag je je af: hoezo post je dan nog een recept? Nou, omdat deze zo goed zijn gelukt. Perfecte zoete aardappel frieten maken, is niet altijd makkelijk. De zoete aardappel heeft de neiging om vaak zacht en slap te blijven, terwijl je nu juist opzoek bent naar iets knapperigs. Volgens mij is het mij eindelijk gelukt om deze rakkers knapperig te krijgen, plus in combinatie met cajunkruiden zijn deze frieten meer dan lekker. Verslavend lekker zelfs.
Sinds een aantal weken heb ik een nieuwe job. Een hele leuke. Voor een van de opdrachten ging ik research doen en ik dompelde mezelf onder in de wereld van de kruiden- en specerijen mengsels. Je kent ze wel: Garam masala, kerrie poeder, Ras-el-hanout, barbecue kruiden en natuurlijk cajun. Super interessant om daar meer over te leren en natuurlijk iets lekkers mee te maken. Cajun is misschien wel een van mijn favoriete smaken, en een kruidenmix die je heel makkelijk zelf kunt maken. Het bestaat namelijk uit een lijst aan ingrediënten die je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan. Denk hierbij aan: paprikapoeder, cayennepeper, knoflook, oregano en tijm. Zo simpel kan het zijn.
Over simpel gesproken, dat is dit recept dus ook. Met simpele smaakmakers en binnen ongeveer 30 minuten klaar, heb jij iets geweldig lekkers voor je neus staan. Heerlijke zoete aardappel frieten, vol van smaak. Zoet en spicy. Simpel en snel. Wat wil je nog meer? Het recept, waarschijnlijk… en die vind je hieronder.
Nodig voor 4 personen:
3 zoete aardappels (medium-groot)
2 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde tijm
2 tl gerookte paprikapoeder
½ tl cayennepeper (of meer naar smaak)
2 teentjes knoflook (of 1 tl knoflookpoeder)
½ tl zeezout
vers gemalen peper
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal twee bakplaten eruit, en leg op elk een vel bakpapier.
Was de aardappels goed en snijd in dunne frietjes met een scherp mes. Dunne frietjes vind ik het lekkerste, en zijn gauw klaar en worden sneller knapperig, maar groter mag ook. Doe de frieten in een ruime kom en bestrooi met de kruiden, geperste knoflook, zout en peper. Hussel goed door en wrijf de kruiden erin, zodat elk frietje bedekt is.
Verdeel over twee bakplaten. Zodat elk frietje de ruimte heeft om mooi bruin en knapperig te bakken. Bak voor 15 minuten. Hussel ze gauw om, zodat de andere kant verder kan garen. Bak nogmaals voor 10-15 minuten, tot goudbruin en iets knapperig. Haal uit de oven en serveer gelijk.
Menusuggestie: Cajun zoete aardappel frietjes + vegetarische burger of kipburger + een lekkere dip + frisse salade.
MMm, ze zien er echt verrukkelijk uit! En laat ik nu dol zijn op frietjes! En aangezien er hier bij deze geen frituurpan aan te pas komt kan ik er denk ik dubbel van genieten!
Dankjewel voor je berichtje Emma. Super leuk om te horen. Benieuwd wat je van het recept vindt.
Naar mijn mening kan je noooit genoeg zoete aardappel receptjes hebben. Deze klinken en zien er heerlijk uit!
Dankjewel en inderdaad; zoete aardappelrecepten zijn er nooit te veel. 😀
Mmm, die kruidencombinatie! Wat zouden we toch doen zonder al die heerlijke kruiden.
Liefs, Sofie
Jaaa, je hebt helemaal gelijk Sofie. Heerlijk al die kruiden. Je kunt er zoveel mee. 😀