Cacik (oftewel: Tzatziki)

Deze derde meze is stiekem een eigen versie van de reguliere Griekse Tzatziki of Turkse Cacik. Ik denk dat deze geen introductie nodig heeft, aangezien het in Nederland in ongeveer elk Griekse restaurant te vinden is. Daarbij is het in een handomdraai gemaakt, dus zelf maken is zo gedaan. Al lijkt mijn recept niet meer op de klassieke versie van dit recept, waar alleen komkommer, yoghurt, peper, zout en knoflook voor worden gebruikt. Ik houd nog al van verse kruiden, dus deze voeg ik er graag aan toe. Meestal in de combinatie munt, dille en peterselie, aangezien ik dit toch het lekkerste vindt. Lekker op een Turks broodje, of bij (zelf gemaakte) falafel. Ook een aanrader bij bulgursalades, en warme gevulde aubergines. Yumm.

Nodig als voor- of bijgerecht voor 4 personen:
Bereidingstijd: 15 minuten.
1 kleine turkse komkommer, of een halve reguliere
1 bosui, fijn gesneden
1 teen gepofte knoflook
2-3 takjes verse dille, alleen de blaadjes
klein handje verse platte peterselie, alleen de blaadjes
ongeveer 15 blaadjes verse munt
150 ml (Turkse/Griekse) yoghurt
1 el olijfolie
1/2 el citroensap
Zeezout/peper

Haal de zaadlijsten uit de komkommer, dit is voornamelijk vocht en weinig smaak. Snij de komkommer, bosui, in kleine stukjes, en doe dit in een kom. Hak de kruiden fijn en voeg dit bij het komkommer mengsel. Roer vervolgens de yoghurt, olijfolie en citroensap erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Wanneer ik de keukenmachine gebruik, dan laat ik die alle kruiden, bosui en knoflook fijnsnijden. Ik voeg daar de komkommer aan toe en pulseer een paar keer, tot dit in kleine stukjes is gehakt. Dit meng ik uiteindelijk in een andere kom met de rest van de ingrediënten, zoals boven beschreven.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *