Budget dag 5: Zuurkooltaart met blauwe kaas en salie

Wauw, wat is bloem eigenlijk goedkoop. Bij de AH vond ik een zak van 1 kilo voor maar €0,39 ct, en dat terwijl je bij de bio voor (ongeveer) dezelfde bloem minimaal €1,60 neertelt. Ja. Dit zeg ik echt. Normaal gesproken hoor je mij niet over ‘die ene euro’ en kies ik liever voor de bio variant, omdat ik geloof dat daar minder bestrijdingsmiddelen op zitten. Maar nu ik op elke euro let is die ene opeens best veel. Vooral omdat ik het verschil tussen de twee soorten bloem niet kan zien of proeven. Deze quiche maakte ik met een mix van spelt en deze witte variant, puur uit noodzaak, omdat een zak speltbloem immers te duur is en ik maar 35 euro per week te besteden heb. Ondanks dat ik me braaf aan het budget houd, wil ik nog een kleine reserve inbouwen voor de dingen die ik vergeet te kopen. Ondanks al mijn mooie lijstjes ken ik mezelf langer dan vandaag en vergeet ik zo nu en dan wat ingrediënten in de supermarkt. Zoals wanneer je een zuurkooltaart gaat maken, maar dan vergeet om zuurkool te kopen.

Ik besloot aan de slag te gaan met deze zuurkooltaart omdat ik me laatst realiseerde dat het een heel goedkoop ingrediënt is, en daarnaast gewoon heel lekker. Stiekem is het een van vriendje zijn favorieten, al is dat voornamelijk in de vorm van zuurkool-stamppot (ook goedkoop om te maken trouwens!). Gelukkig kun je zoveel meer met deze gezonde en heerlijke groente, denk aan: een broodje hotdog, als soep (echt!), als een echt Elzas gerecht of in combi met eendenborst en appel.

Vandaag dus een hartige taart, iets boven het dagelijkse budget, maar je kunt er makkelijk twee dagen met z’n tweeën van eten aangezien het best vullend is. Ik maakte er nog een simpele salade bij en voilà: diner is served! Ik gebruikte voor dit recept een restje blauwe kaas die nog in de koelkast lag en echt op moest. De prijs van dit heerlijke stuk blauwe kaas van Erik’s Delicatessen was duidelijk boven budget maar, in het kader van research, ben ik in verschillende supermarkten in het kaasschap gaan speuren. Uiteindelijk kwam ik uit op een gemiddelde van iets boven de twee euro voor een random stukje van 100 gram. Soms kwam ik zelfs stukken tegen van iets boven een euro, dus het kan nog goedkoper.. Al vraag ik me dan wel af of het überhaupt nog kaas is ;)!

Nu de eerste budget week alweer bijna is afgelopen (tijd gaat snel), ben ik best trots op mezelf hoe het de afgelopen dagen is gegaan en dat ik tot nu toe nog niet over budget ben gegaan. Al is het misschien handig om alvast na te denken over mijn maaltijd planning van volgende week, want om toch gevarieerd en lekker te eten is een planning essentieel. Mochten jullie trouwens leuke (en goedkope) suggesties hebben, laat hieronder een berichtje achter. Ik ben erg benieuwd en kan de inspiratie goed gebruiken. Voor nu alvast een goed weekend en zondag ben ik terug met een update en terugblik van de eerste week. Nu eerst het recept voor deze heerlijke zuurkooltaart.

Hartige taart met zuurkool, blauwe kaas en verse salie Nodig (4 personen):
Bereidingstijd: 90 minuten, met 60 minuten oventijd
1x hartige taart deeg, of ±5 plakjes bladerdeeg, (€0,85)
400 gram zuurkool (€0,69)
100 gram blauwe kaas (€2,20)
1 teentje knoflook (x)
1 kleine ui, fijngesneden (€0,15)
3 blaadjes salie, zeer fijn gesneden (€0,20)
3 eieren (€0,81)
250 ml room (€0,69)
zeezout en peper (x)

Maak een portie hartige taart deeg, bak deze voor en zet vervolgens de oven op 190 graden. Doe ondertussen de zuurkool in een zeef, druk al het vocht eruit en laat het goed uitlekken.

Meng de zuurkool samen met de blauwe kaas, knoflook, ui, fijn gesneden salie, eieren en room in een ruime kom. Breng verder op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in de taartbodem en zet voor ongeveer 50-60 minuten in de oven. Mocht het te gauw bruin worden, dek dan de taart af met een stuk aluminiumfolie en schuif je zuurkooltaart terug in de oven. Serveer warm.

Totaal: €5,59! Als diner voor 2 personen, en een stuk voor 1-2 persoon als lunch of diner.
Uitleg boodschappen: Alle boodschappen komen van de Vomar, behalve het stuk blauwe kaas. Eieren zijn biologisch, net als de boter gebruikt in de zelf gemaakte hartige taart deeg.

10 reacties

  1. o ja, budget koken kan soms lastig zijn. Ik weet nog goed mijn budget challenge met Esmee vorig jaar. Hoezo biologisch? Simpelweg geen geld voor. Zuurkool vind ik ook heerlijk maar Tom niet dus dat is een beetje jammer. Erwtensoep is ook een mega goedkoop budget gerecht en past goed bij de tijd van het jaar… Succes!

    1. Dank je! Ik heb vorig jaar een soortgelijke uitdaging gedaan, maar dat ging meer om biologisch kopen voor een kleiner budget. Ging op zich prima, al is dit stiekem nog wel een tikkeltje lastiger. Helaas geen fan van erwtensoep 😉 al is het idd wel een super goedkope maaltijd..

  2. Pompoen lijkt mij rond deze tijd een perfect budgetingrediënt. Je kan er soep van maken, een quiche, een stoofpotje, een curry en eventueel koekjes. Voor een knoert van een kilo of 5 betaal je maar 4 à 5 euro en je kan er veel dingen mee maken.

  3. Dag Ianna,
    Ik wou je eerst even zeggen dat ik je blog ongelofelijk hard bewonder. Zo inspirerend en ontspannend om te lezen. Deze taart ziet er ook weer overheerlijk uit (al ben ik eigenlijk niet zo’n fan van blauwe kaas :D).

    Liefs,
    Sofie

  4. Wat een lekker recept zuurkooltaart, ga ik zeker een keer proberen.
    Gisteren heb ik ook budget gekookt en het was heerlijk.
    Salami bakken, ui en knoflook erbij, met blikje tomatenblokjes laten koken en dan blikje linzen erbij. (ik had biologische maar normale zijn zeker goedkoop). Het geheel serveren met een stokbrood, ook die heb je in budget 😉
    Ben benieuwd naar je recepten van volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *