Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Budget dag 1: de eerste boodschappen

Toen ik vriendje vertelde dat we komende maand op de centen gaan letten, was hij niet gelijk enthousiast. Of beter gezegd: totaal niet enthousiast! De komende vier weken gaan we namelijk van 5 euro per dagen leven, dus 35 euro per week en daarmee moeten we het zien te redden…. van ontbijt tot late night snack! Ik heb geen idee of dit gaat lukken, dus het wordt een test en uitdaging in een. Soms vraag ik mijzelf af hoe ik dit de komende 4 weken ga klaarspelen en aan de andere kant heb ik heel veel zin om het gewoon uit te gaan proberen!

Het doel: kijken of je ook met een klein budget gezond kunt eten. Dus: geen 7 dagen met alleen frieten en kiloknallers, maar we gaan op de gezonde toer! Nu moet ik wel realistisch zijn: normaal gesproken koop ik veel biologisch en dat gaat nu waarschijnlijk niet lukken. Ik ga proberen om bepaalde zaken bio te kopen, maar voor andere ingrediënten ga ik toch echt op bezoek bij de reguliere supermarkt. Bij mij in de buurt zit een goede Turkse winkel en daarbij een bups aan supermarkten zoals: Ekoplaza, Marqt, Biolicious, Lidl, Vomar en Albert Heijn.

De regels voor de komende maand:

 • Elke week is er een budget van 35 euro per week. De week loopt van maandag tot en met zondag. Binnen dit budget vallen alle boodschappen van die week en ik begin de week daarna weer met een nieuw budget van 35 euro.
 • Alle huishoudelijke artikelen vallen buiten dit budget; het gaat dus puur om food.
 • Op het moment heb ik natuurlijk wat dingen in de voorraadkast staan zoals thee, olijfolie, bloem, etc. Deze zal ik eerst opmaken, maar ik ga wel een schatting geven van hoeveel zoiets kost en deze meenemen in mijn €35 budget.

Dag 1 is nog niet eens voorbij, maar ik merk nu al hoeveel tijd je kwijt bent aan het organiseren van de maaltijden. Je kunt immers niet zomaar de supermarkt in lopen en kopen waar je trek in hebt. Nee, je gaat zelfs aan de slag met een heel gestructureerd boodschappenlijstje. Gisteren was ik bijna een uur bezig met het maken en herschrijven van mijn eerste boodschappenlijstje, en ik bleef het gevoel houden dat er iets miste. Tijdens het boodschappen doen merkte ik vooral dat het puntje ‘exact kopen wat je nodig hebt’ best een lastige is… De mooie kastanjes bij de turk moet ik laten liggen, net als een zak studentenhaver om te snacken bij de bio. Wie weet later in de week, voor nu houd ik me bij de basics en de dingen die ik nodig heb voor de ‘grote maaltijden’ van de week. Oh dear, dit gaat nog echt een zware uitdaging worden!

Heb je vragen, opmerkingen of een goede tip? Laat hieronder een berichtje achter..

40 Discussions on
“Budget dag 1: de eerste boodschappen”
 • Succes met deze uitdaging, is dit budget voor 2 volwassenen? Hoeveel zou het budget voor 2 volwassenen en 2 tieners mogen zijn? Wij doen nu voor 150 euro per week boodschappen.

  Groetjes,

  Saskia

  • Het budget voor deze uitdaging is voor 2 personen, al is het niet gebaseerd op een bepaalde richtlijn, maar op basis van hoeveel ik gemiddeld uitgeef aan boodschappen. Je leest steeds vaker dat mensen met minder geld moeten rondkomen, vandaar de gedachte en uitdaging om dit ook uit te proberen. Als ik de reacties lees op facebook en ook hier op de blog, zou je voor 2 volwassenen en 2 tieners aan een bedrag van 60-70 eu moeten denken. Al is dit meer op gevoel, dan gebaseerd op een feitelijk informatie. Het Nibud gaat uit van een bedrag rond 130 eu (al vind ik dit best veel) voor vier personen. Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt. Groetjes, Ianna

 • Wat leuk, ik ga dit zeker in de gaten houden! Zelf heb ik ontzettend veel moeite met de combinatie goedkoop en gezond, terwijl ik beide wel heel erg nodig heb. Succes! X

 • Dat gaat lukken!! Wij werken met 70,00 per week voor 5 personen en daar moeten ook luiers ed in, mag ze van mezelf wel groter en goedkoper inslaan in de aanbieding maar moet ze dan wel verrekenen met weken erna! Bio is lastiger maar ik lees met veel interesse mee, wij doen dit uit bewust wordingsoogpunt en ok te sparen niet omdat het het max is wat we kunnen besparen, zie het inmiddels als een sport hiermee gezond te kunnen eten

  • Wauw wat goed! Kan me goed voorstellen dat het een sport wordt na een tijdje! Het is een leuke uitdaging tot nu toe en leer elke dag wat bij van al jullie tips. Super leuk! Bio is inderdaad lastiger, maar ik denk dat je juist met zo’n klein budget je beter kunt focussen op gezond eten ipv perce bio.

 • OH wat een spannende uitdaging! 35 euro voor twee personen, dat klinkt interessant.
  Ben wel benieuwd wat je nu de eerste dag hebt uitgegeven. Heb je meteen alle boodschappen gedaan voor de hele week of mag je later in de week nog een keer?

  • Ik doe het in etappes, gisteren boodschappen gedaan voor drie dagen en de rest komt donderdag weer. Aangezien ik niet precies weet hoe snel het met het geld gaat en daarbij sommige dingen misschien niet een week goed blijven, heb ik besloten om het in 2-3x te doen. In ieder geval de eerste week.

 • Succes! Wij hebben noodgedwongen een tijdje van €35-€50 per week moeten leven, alle boodschappen, kind nog in de luiers. Hoe fijn ik het ook vind dat dit budget inmiddels verdubbeld is, is het ons toen toch gelukt. Mij hielp enorm om weekboodschappen te doen. Ik kocht groente/fruit/noten bij de Lidl, dan wel niet bio maar prijs/kwaliteit verhouding geschikt. Ook maakte wij een weekmenu waar wij overigens niet per dag ons aan hielden hoor maar dan wel een leidraad van wat we van die boodschappen kunnen maken. Nogmaals succes!

  • Bedankt!! Ik vind het zo leuk om te horen en lezen dat er zoveel mensen ervaring hebben met eten voor een klein budget! Ik leer zoveel bij van al jullie reacties en ga alle tips zeker uitproberen!

 • Super leuk ik ga je zeker volgen. Benieuwd hoe dit bevalt want je hebt zoiets toch al eerder gedaan?
  Er is een boek ‘leven van 1 euro per dag’ waar ik zelf heel veel aan had toen ik ook deze uitdaging deed. Het is goed te doen maar inderdaad veel gepuzzel en alles biologisch gaat hey vaak niet worden. Ook zijn kruiden duur! Ik wilde zelf Kip Tandoori maken maar dat kon nét. Ook heb ik vaak uit mijn vriezer moeten eten, want ik maakte grote maaltijden dat was budget vriendelijker. Mijn vriend deed in ieder geval niet mee, leuk dat de jouwe hetvwel aandurft 😉 succes ermee!

  • Klopt! Al was mijn budget groter en kocht veel bio, nu gaat het puur om het feit of je met een klein budget ook gezond kunt eten. Ik ben ook onwijs benieuwd hoe de komende weken eruit gaan zien en of vriendlief het volhoud ;). Thanks!

 • laat je ook weten wat je per week eet voor 35 euro? Recepten hoeft niet, maar het is wel leuk om te lezen wat je dan aan warme maaltijden je kan eten voor een klein budget!

 • Leuk!!
  Wij doen voor 45 euro gemiddeld per week boodschappen. Dit is voor 2 personen en 2 tieners. Hier zit dan niet de shampoo en andere verzorgingsproducten bij in, maar wel al het eten en de schoonmaakmiddelen.

  Goed op de aanbiedingen letten en eerst kijken wat je in huis hebt voor je naar de supermarkt gaat is tip 😉

  • Dank voor je berichtje. Aanbiedingen! Daar ga ik de komende tijd extra op letten (iets wat ik normaal niet zoveel doe) en hoop daar ook wat centjes mee te kunnen besparen.

 • Hoi Ianna,

  Ik ben sinds 3 jaar ‘voor de lol’ op de zuinige toer gegaan (we hadden toen allebei een fulltime HBO+-baan en dus inkomen genoeg om luxe te leven) en het werd een sport om voor zo min mogelijk geld toch leuke boodschappen te doen. Nu red ik het vrijwel iedere week om voor 50 euro boodschappen te doen (inclusief toiletartikelen, billendoekjes voor onze kleine puk, weinig pampers want overdag draagt ze katoenen luiers en inclusief een keer een krentenbrood, suikerbrood, oid). Soms ben ik iets meer kwijt, maar het gebeurt regelmatig dat ik voor 20 euro (aan het eind van de markt) een tas en een krat voor groenten en fruit heb en dan nog voor 20 euro andere boodschappen doe, dus dat ik 10 euro overhoud. We roken en drinken niet, dus dat scheelt al wel veel geld denk ik. Daarnaast heb ik nog gastouderkinderen, totaal 5 per week verdeeld over de dagen en heb ik geregeld volwassen eters ’s avonds.

  Ik verbaas me dat sommige mensen (o.a. op Facebook) stomverbaasd zijn over je blog, omdat ik uit ervaring weet dat het goed te doen is. Juist omdat je gezond wilt eten, hoef je geen chips/lekkernijen/snacks/enz. te kopen en dat scheelt ongemerkt veel geld.

  Mijn tips:
  1. Maak een boodschappenlijst en houd je er zo goed mogelijk aan.
  2. Pin van tevoren je budget (en laat je pinpas thuis :)), dan tel je in de winkel al hoeveel je mee kunt nemen, want je wilt niet voor schut staan bij de kassa…
  3. Eet (een gedeelte van de week) vegetarisch en als je vlees wilt eten, koop het dan bij een (goede) slager.
  4. Bewaar (een periode) de bonnen en houd een kasboek bij (voor de mensen die geen benul hebben wat een pak toiletpapier oid kost, is het leerzaam om enkele weken de bon thuis helemaal na te kijken en te zien welke euro waar naartoe gaat).
  5. Doe al het geld dat over is van je budget in een potje en maak er een sport van om je (eenvoudige) spaardoel te bereiken en met zo min mogelijk rond te komen per week. Spaardoel kan bv. Avondje (gezond:)) uit eten zijn.

  Voor allen die in navolging van deze blog hetzelfde willen gaan proberen: Denk aan wat Annemarie van Gaal altijd zegt ‘voor alles is een goedkoper alternatief :)’… Blijf zoeken naar de goedkoopste variant totdat je deze ook ECHT gevonden hebt (veel mensen denken nl. te vroeg hun goedkoopste alternatief gevonden te hebben…)

  Veel succes allemaal en vooral: Geniet van kleine dingen, want genieten hoeft niet in luxe te zitten…

  Groetjes!

 • Noodgedwongen ook wel eens een tijdje op een budget van < 6,- per dag gezeten en ik moet zeggen: dat ging me makkelijker af dan ik dacht. Koop groot in, kook voor meerdere dagen en neem niet altijd de makkelijkste weg. Een pakje rode kool eet je in 1 a 2 dagen op. Een hele, verse doe je misschien wel een week mee. En als je die dan nog op de juiste markt koopt kost ie een schijntje.
  En vergeet de Lidl niet! Hun groenten en fruit zijn werkelijk heel erg goed en bijna nergens goedkoper te vinden!
  Succes en ik ben benieuwd naar je "ontdekkingen".

 • Leuk, leuk! Ik ben heel benieuwd! Wat heb je gekocht van je eerste lijstje? Ik denk dat het je allemaal wel heeeeeeeeeel veel tijd gaat kosten. Ga je ook naar de markt?

  • Ik ben nog niet naar de markt geweest, maar dat staat voor volgende week op de planning. Bij mij zit een goedkope turkse winkel om de hoek waar de meeste groenten gelukkig ook erg goedkoop zijn. Uiteindelijk valt het denk ik best mee met hoeveel tijd je nodig hebt, ik denk dat elke dag boodschappen doen meer tijd kost 😉

 • Wat een leuk initiatief Ianna, ik wens je veel plezier en succes!
  Ik heb ook een paar jaar van 25€ per week rond moeten komen, voor 3 personen, mijn 2 kinderen en ik en er was altijd vers fruit en verse groenten en in het weekend bakte ik altijd wat lekkers. Ik lette op aanbiedingen en kocht op de markt. Het werd echt een sport om lekker, gezond en goedkoop te eten.
  We maakten ook een weekmenu en zo kon ook iedereen eens kiezen waar ze zin in hadden.
  En wat wa ik trots als ik na die week nog genoeg over had dat ik een bloemetje kon kopen…
  Have fun!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.