Brosse brokken met zonnebloempitten

Een paar weken geleden ontmoete ik Sarah Britton voor het eerst en mocht ik haar interviewen. Echt een onwijs leuke ervaring, aangezien ik haar blog al een hele tijd volg en lees. Ik ben in de ban van haar prachtige foto’s en originele recepten, die vaak nog super gezond zijn ook. Tijdens het interview vertelde Sarah over de recepten uit haar kookboek My New Roots en natuurlijk over haar favoriet: deze brosse brokken met zonnebloempitten. Vroeger toen ze klein was maakte ze deze brosse brokken, in het Engels ‘brittle’ genaamd, vaak voor speciale gelegenheden met haar moeder. Zij mocht dan de suiker smelten, wat ze overigens super spannend vond. Het concept van dit recept sprak haar nog steeds aan en dus ging ze ermee aan de slag voor haar boek, maar dan met een gezonde twist. De pinda’s zijn vervangen gezonde zonnebloempitten en sesam, en rijstsiroop in plaats van suiker. En geen zorgen: ze zijn nog steeds super zoet en lekker!

Nodig voor ±12 stuks:
Bereidingstijd: 25 minuten (waarvan 15-20
175 gram zonnebloempitten
45 gram ongezoete geraspte kokos
35 gram sesamzaadjes
75 gram cranberry’s of rozijnen
1 tl fijne zeezout
1 tl kaneel
2 el kokosolie
120 ml bruine rijstsiroop

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een vierkant bakblik of hoge bakplaat met bakpapier.

Doe de zonnebloempitten, sesam, cranberry, zout en kaneel in een grote mengkom. Roer door.

Smelt ondertussen de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Roer de rijstsiroop door de gesmolten kokosolie. Giet deze warme vloeistof bij de droge ingrediënten en meng alles vlug, voordat het te plakkerig wordt. Verdeel het mengsel over de bakplaat of in het bakblik, druk aan en strijk de bovenkant glad met een spatel.

Bak voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven of tot het goudbruin is. Laat volledig afkoelen. Gebruik het bakpapier om de afgekoelde plak uit de vorm te tillen, breek in stukken en bewaar in een afgesloten koektrommel (max 2 weken).

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Zoet

4 reacties

  1. Ik was op zoek naar inspiratie voor het maken van tussendoortjes!
    Gevonden 🙂 Dankjewel voor het recept, ik ga ze uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *