Broodje avocado met een gepocheerd ei

Een gepocheerd ei maken. Er is al veel over geschreven, want wat is nu die gouden tip om het perfecte eitje te maken. Wel of geen azijn gebruiken, wel of geen draaikolk maken en hoeveel bubbels moeten er ookalweer in je pannetje verschijnen. Ik vond het vroeger doodeng om een eitje te pocheren, want het resulteerde vaak in het feit dat er stukjes eiwit in mijn pannetje dreven. Niet heel aantrekkelijk. Echter, de grap is: zodra je onder de knie hebt, verleer je het niet meer. Natuurlijk gaat er soms nog iets mis, maar meestal komen mijn eitjes perfect uit de pan. Hallo broodje avocado met een gepocheerd ei.

Hoe maak je dat perfecte eitje dan? Ik denk door een aantal dingen: verse eieren, een goede snuf zout en een scheutje azijn, om zo het kookpunt van het water te verhogen (hierdoor stolt het eiwit iets sneller). Verder wacht ik tot het water echt kookt. Geen mini belletjes, maar echt koken. Dan blijft het vuur hoog staan terwijl ik ondertussen een draaikolk probeer te creëren in het water. Daarna is het alleen nog een kwestie van goed mikken. Zodra het ei in de pan zit, draai je het vuur gelijk iets lager. Dus: laat je niet afschrikken door het gepocheerde ei, maar blijf het proberen. Na een tijdje kijk je er niet tegenop, maar kun je niet wachten om weer zo’n geweldig eitje te maken. Want laten we wel wezen, is er iets lekkerders dan een broodje avocado met een gepocheerd ei?

IMG_0954Nodig voor 2 personen:
1 avocado
2 sneedjes brood naar keuze
2 eieren
zout/peper
1 el azijn
tuinkers (of andere toppings).

Zet een pan water op het vuur. Snijd de avocado in plakken, en beleg je broodje hiermee.

Zodra het water kookt, kun je beginnen met het pocheren van de eieren. Voeg een snuf zout en de azijn toe aan het water. Breek een ei in een kopje (dat vind ik het makkelijkste) en begin met een lepel een kleine draaikolk in het midden van de pan te creëren. Doe je eitje daarin. Zet het vuur hoog zodat het water gelijk weer aan de kook komt. Laat voor een halve minuut pruttelen en zet vervolgens lager. Laat het eitje in het hete water garen voor ongeveer 4 minuten, of tot je eiwit gestold is en de eidooier nog vloeibaar. Serveer de avocado met een gepocheerd ei op brood, bestrooi met zout en peper en een topping naar keuze. Ik vind tuinkers erg lekker. Eet gelijk op.

 

4 reacties

  1. Dit is echt mijn favoriete lunch combi. Wat goed dat het je in kokend water lukt. Dan worden het bij mij altijd van die misvormsels haha. Ik doe het meestal in een zakje., maar ga jouw manier nog eens proberen.

    1. Leuk om te lezen hoe iedereen zijn of haar eigen manier heeft om het perfecte eitje te maken. Ach, als het in een zakje werkt, waarom niet. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *