Bonenburgers met paddestoelen en blauwe kaas

Met een heerlijke vakantie in het vooruitzicht, begin ik mijn voorraadkasten leeg te eten. Op dit moment betekent dat veel bonen. Ik kreeg laatst namelijk een pakket vol bonen thuisgestuurd. Mocht je nieuwsgierig zijn, bekijk dan deze unboxing video, Zoals jullie hebben kunnen zien, zitten daar er echt heel veel potjes bonen in. Nu ben ik een echte fan van bonen dus die extra bonen erbij, vind ik helemaal niet erg. Hoogtijd om er heerlijke bonenburgers te maken. Het is juist een handig product, omdat je er zo gemakkelijk iets lekkers mee kunt maken en er eindeloos mee kunt variëren.

Naast lekker, is het een betaalbaar ingrediënt en nog gezond ook. Bonen bevatten namelijk veel eiwitten, langzame koolhydraten en veel voedingsvezels, waardoor je ze goed kunt gebruiken als basis voor je gerecht en zelfs gedeeltelijk als vleesvervanger. Geen superfood dus, maar supergoed! Ik maak er graag vullende salades mee, gebruik het in een verwarmende soep, of een gezonde bonenspread voor op brood (of om groenten in te dippen). Echter, deze keer besloot er deze keer wat anders mee te doen, namelijk: vegetarische burgers!

In een van de potjes zaten namelijk al drie soorten bonen, waardoor je gelijk verschillende smaken kunt toevoegen aan je bonenburgers.. Eenmaal gebakken hebben ze een goede bite en zijn ze vol van smaak, vooral wanneer je de bonen combineert met de juiste kruiden en smaakmakers. Zo maakte ik deze burgers met een pittige blauwe kaas en gebakken seizoenspaddestoelen. Met de snuf oregano lijkt het bijna echt! 🙂

Nodig voor 4-5 burgers:
Bereidingstijd: 20 minuten
1 pot HAK bonenmix (kidneybonen, bruine en witte bonen)
150 gram gemengde paddenstoelen
1 rode ui
1 teentje knoflook
50 gram blauwe kaas
chilivlokken (naar smaak)
1/2 tl droge oregano
2-3 el meel (ik gebruikte glutenvrije kikkererwten meel)
1 klein ei of 1/2 groot ei, geklutst
zout en peper
kokosolie/olijfolie

4 hamburgerbroodjes
Toppings: blaadjes salade, avocado, extra blauwe kaas, tomaat, augurk, sauzen naar keuze (mayo, ketchup, tahin, hummus, tomatensalsa, etc etc)

Breek de paddenstoelen in kleinere stukken en gaar in een ruime koekenpan (die je straks voor de burgers kunt gebruiken), met daarin een el olijfolie/kokosolie. Breng de paddenstoelen op smaak met zout/peper. Giet ondertussen de bonenmix af in een vergiet en spoel af met koud water. Laat uitlekken.

Hak ondertussen de ui en knoflook fijn in de keukenmachine. Doe de rest van de ingrediënten erbij en pulseer tot net gemixt, maar en wel duidelijk stukjes in zitten. Maak bovenstaande koekenpan schoon met een stuk keukenpapier en doe er een scheut olijfolie in. Schep ongeveer 1 grote eetlepel van het bogenmengsel per burger in de pan. Let op: het mengsel is best vloeibaar, je kunt er met je handen geen burger van vormen, maar in de pan komt het helemaal goed.

Bak voor 4 minuten aan beide kanten of tot ze een mooi korstje hebben gekregen en gaar zijn van binnen. Maak er een echte burger van inclusief hamburger broodje, toppings en sauzen naar keuze.

Menusuggestie: bonenburgers + hamburger broodje + gebakken uienringen + extra gebakken paddenstoelen + avocado + tomatensalsa.

Dit artikel is gesponsord, maar het recept is nog steeds net zo lekker als jullie van mij gewend zijn! 🙂 

5 reacties

    1. Op de bbq werkt dit recept wat minder, of je moet ze op aluminium folie leggen. Het heeft een vrij zachte structuur, waardoor ze niet op het rek van de bbq blijven liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *