Bloemkoolrisotto

Tijd voor een lekker en vooral comforting recept! Wat wil je nog meer met dit weer? Ondanks het feit dat as we speak (of in ieder geval gisteren toen ik deze blog schreef) de zon keihard begint te schijnen, kan ik mij vooral de regenbui van daarvoor herinneren. Kleddernat thuiskomen en bij elke stap een plasje water achterlaten. Ik dook in de keuken en maakte risotto; op dat soort momenten maak en eet ik graag risotto. Al was het bord in kwestie voor de foto en Vriendje mocht het bij thuiskomst opeten, aangezien ik gezellig een hapje ging eten bij vriendinnetje K. Nu maakte ik deze bloemkoolrisotto aangezien ik dit nog in huis had, maar anders mag het ook best met tomaat & mozzarella, wat dacht je van risotto met aubergine of om het helemaal herfstachtig te maken met pompoen, paddenstoelen en tijm.. Verslavend lekker! Na zo’n bord vol lekkers ben je de grote regenbui echt vergeten en verlang ik alleen maar naar meer van dit weer. Knus, het liefst op de bank, met warme kleding aan en een nog groter bord dampende risotto. Terwijl het buiten lekker regent en je de hele dag binnen mag blijven zitten. Ik zou zeggen… op naar de herfst!

Nodig voor 4 personen:
1 liter bouillon (2 blokjes + iets meer dan 1 liter water)
4 el olijfolie
1 grote sjalot (of twee kleine), fijn gesneden
snuf chiliflokken
1 teentje knoflook
300 gram arborio risotto rijst
250 ml witte wijn
klontje boter (optioneel)
80 gram parmezaanse kaas, geraspt
300 gram bloemkool, in kleine roosjes

Breng een pan met ongeveer 1250 ml water aan de kook, met hier de twee bouillontabletten. Of gebruik ongeveer 1 liter zelf gemaakte bouillon. Het is belangrijk dat de bouillon tegen het kookpunt blijft, of in ieder geval goed warm, wanneer je risotto maakt.

Verhit ondertussen de ongeveer 2 el olijfolie en fruit hierin de fijngesneden sjalot. Wanneer de sjalot glazig begint te worden voeg je de fijngesneden knoflook toe en een klein snufje chili flokken. Gebruik niet te veel, anders wordt de risotto te pittig. Roer even door en voeg vervolgens de arborio rijst toe en bak deze al roerend mee. Blus af met witte wijn, of met een grote soeplepel bouillon. Gaar de risotto verder zoals vermeld op de verpakking. Voeg steeds nieuwe bouillon toe wanneer de risotto droog wordt en blijf met liefde de risotto doorroeren. Na ongeveer 20-25 minuten is de risotto gaar (al hangt dit af van de soort risotto die je gebruikt, dus lees de verpakking goed!).

Het is belangrijk dat je ondertussen al begint met het bakken van de bloemkool. Verhit een ruime koekenpan, met daarin de resterende olijfolie, en bak hierin de bloemkool op middel-hoog vuur gaar. Breng op smaak met zout en peper. Bak de bloemkoolroosjes goudbruin, zet het vuur vervolgens lager zodat ze goed gaar worden.

Wanneer de bloemkoolrisotto gaar is neem je de pan van het vuur, roer de boter en parmezaan erdoor en laat het voor een paar minuten staan. Roer vervolgens 3/4 van de gebakken bloemkool erdoorheen. Bewaar de rest als garnering.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *