Bloemkool kikkererwt salade

Ik ben een groot fan van bloemkool, in welke vorm dan ook.. Denk bijvoorbeeld aan deze zomerse bloemkool ‘steak’, gezonde quinoa koekjes of deze goddelijke en romige risotto.. Yumm! Aan dit lijstje met bloemkool in de hoofdrol kan ik ook deze pittige bloemkool kikkererwt salade toevoegen. Het originele recept komt uit het kookboek van Gwyneth Paltrow (H)eerlijk; een super fijn kookboek vol lekkere recepten. Maar, zoals vaker, ben ik halverwege het recept niet meer aan het opletten en ga ik mijn eigen gang in de keuken. De basis ingrediënten zijn hetzelfde maar uiteindelijk maak ik het toch op mijn eigen manier.

Het is een fijne salade die binnen een half uurtje op tafels staat; ik eet het graag gewoon zo als lunch of meeneem diner. Omdat je het zowel koud als warm kunt eten, kun je er alle kanten mee op. Het is een handige salade voor wanneer mensen komen eten, want samen met bijvoorbeeld een gegrild kippetje en een groene salade, is het een recept voor 4 personen. Eet je het gewoon zo? Of alleen met een simpele salade? Dan zou ik dit recept aanhouden voor met z’n tweetjes.

Kikkererwten salade met bloemkool van Gwyneth paltrowNodig voor 2-4 personen:
Bereidingstijd: 25 minuten
1 bloemkool
1 blikje of potje kikkererwten, ±250 gram
1 tl pittige mosterd
handje platte peterselie
sap van halve citroen
3 el olijfolie
zout/peper

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en was deze goed. Zet een grote koekenpan op het vuur met daarin een scheutje olijfolie, de roosjes bloemkool en breng op smaak met zout en peper. Bak voor ongeveer 10-15 minuten, of tot de roosjes bijna gaar en lichtbruin zijn.

Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel goed af en laat uitlekken. Snijd ondertussen ook de peterselie fijn, en doe deze samen met de citroensap, mosterd en olijfolie in een klein schaaltje als dressing. Breng het verder op smaak met zout/peper en roer deze goed door.

Zodra de bloemkool bijna gaar is kun je de kikkererwten toevoegen. Bak voor 5 minuten op middel-laag vuur, zodra deze warm zijn kun je het vuur uitzetten. Doe de dressing bij de groenten, roer goed door zodat alle groenten bedekt zijn met de kruidige dressing. Serveer de salade gelijk, of bewaar

Restjes van deze bloemkool kikkererwt salade kun je afgesloten voor 1-2 dagen in de koelkast bewaren.

3 reacties

  1. Heb je er geen last van dat de bloemkool ‘stinkt’ als je het weer opwarmt? Ik zou dit best mee willen nemen naar mijn werk, maar ben bang dat mijn collega’s het niet echt waarderen dat ik bloemkool meeneem en opwarm. Ik gooi nooit eten weg, dus hier thuis gebeurt dit ook. Een commentaar dat ik dan krijg…
    Maar misschien scheelt het dat het gebakken is ipv gekookt. Hoor graag je mening.

    1. Ik warm het nooit op, maar eet de salade de volgende dag gewoon koud. Eventueel met een handje veldsla erdoor en wat extra dressing. Super lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *