Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Biologisch met een klein budget

Vandaag een blog met tips om biologische producten te kunnen kopen met een klein budget. Biologisch met een klein budget dus. Zelf koop ik graag mijn spullen bij de biologische winkel, aangezien je in veel gevallen en beter product koopt. Een die niet vol zit met pesticiden, antibiotica en het is geen genetisch gemodificeerd eten. Echter, daar plaats ik daar wel een kanttekening bij, want biologisch is niet altijd gezonder of beter. Kijk daarom goed naar wat je koopt! Soms kun je beter weten waar het vandaan komt dan dat je het label ‘biologisch’ blind volgt. Ik denk dat iedereen daarin zijn eigen afweging moet maken, want dit is niet voor iedereen hetzelfde. Misschien vind je het overdreven om alles biologisch te kopen, of misschien het juist beter altijd biologisch te eten en dat is prima. Vandaag in ieder geval een aantal slimme tips voor diegene die meer biologisch willen eten, maar zelf een klein budget hebben.

Ga op onderzoek uit! Net als in de supermarkt zijn de biologische producten en winkels verschillend geprijst, daarbij zijn ze niet allemaal van dezelfde kwaliteit en dus is het handig om verschillende winkels en producten naast elkaar te leggen en te zien wat de mogelijkheden zijn. Denk hierbij aan de biologische producten uit de supermarkt, maar ook de biologische winkel en eventueel een boerenmarkt, of andere markten waar streekproducten worden aangeboden. Misschien zijn er (bio)boeren in de buurt die hun mooie producten verkopen en waarbij je gelijk een kijkje in de keuken mag nemen. Daarbij is deze laatste optie vaak het goedkoopst; er zit geen tussenpersoon tussen en je ondersteunt de lokale boer.

Groei verse kruiden in je tuin, of op je balkon. Zelfs wanneer je geen ruimte hebt (en stiekem geen groene vingers) kun je makkelijk zelf kruiden groeien. Wanneer je elke keer een pakje kruiden in de supermarkt koopt ben je binnen de kortste keren veel geld kwijt. Heb je een grote tuin? Kijk eens of je wat groenten en fruit kunt teelen, hoe leuk (en goedkoop!) is dat!

Over groenten en fruit gesproken, daar zijn nog wat handige tips voor:

  • Koop groenten en fruit zonder schil altijd biologisch, denk dus aan appels, tomaat en spinazie. Groente met een dikkere schil die je niet eet (zoals een banaan of avocado) kun je best niet-biologisch kopen. In de schil zitten namelijk naast de meeste vitaminen ook de meeste gifstoffen (helaas pindakaas!).
  • Let op aanbiedingen, vooral met groenten die in het seizoen zijn. Deze zijn ruim beschikbaar en dus goedkoper! Zo kocht ik laatst 3 verse rode bieten bij de biologische winkel voor minder dan €0,75.

Vis, vlees en kip die op een eerlijke (en evt biologische) manier zijn duurder dan de kiloknaller in de supermarkt. Echter, je betaald deze prijs omdat het kwalitatief vaak beter vlees is. Om toch wat geld te besparen kun je kiezen voor een (of meer) vlees vrije dagen, eet je gewoon een kleiner stukje vlees of koop je het net zo als de groenten bij de boer in. Hetzelfde geldt voor eieren, en let bij vis op het MSC keurmerk. Tip voor de randstad, neem een kijkje in het (kook)boek Lekker Lokaal van Jobien Groen.

Zoals ik wel vaker zeg: je vriezer is je grootste vriend! Maak grote porties, vries het in en bewaar voor een keer wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken. Je geeft je geld op deze wijze niet uit aan afhaal of fastfood, je gooit geen eten weg en het is immers goedkoop om in grote hoeveelheden in te kopen.

Uiteindelijk geldt dit eigenlijk altijd, of je het biologisch koopt of niet, maar voorverpakte en voor gemaakte dingen zijn duurder. Dus: duik de keuken in en maak het zelf! Hoe makkelijk is het nu om je eigen mayonaise, tapenade, pesto of een lekkere pastasaus zelf te maken. Heb je het nog nooit zelf gemaakt? Probeer het uit en geloof me, je wilt nooit meer terug uit pesto uit een potje!

En ten slotte: het lukt niet altijd. Perfectie is ook maar zo iets. Kies uiteindelijk altijd voor gezond, of dit biologisch is of niet, en je bent al een hele stap vooruit op alle kant en klare spullen uit de supermarkt.

5 Discussions on
“Biologisch met een klein budget”
  • Leuke post! Ik leef ook bio op een budget. Nu komt mijn voorkeur voor biologisch eten voornamelijk voort uit ethische overwegingen en pas op de tweede plaats uit gezondheidsoverwegingen. Eieren en zuivel koop ik (indien mogelijk) altijd biologisch, vlees voor de heer des huizes (ik ben zelf vega) ook. Groenten vind ik uit ethische overwegingen iets minder belangrijk om biologisch te kopen, maar ik heb er wel een voorkeur voor. Ik geloof namelijk toch dat het beter is voor het klimaat. Als ik de centen zou hebben zou ik volledig overstappen op biologisch en ecologisch (niet alleen qua voedsel, maar ook qua wasmiddel e.d.). Ik denk dat het soms gezonder is, maar niet altijd. Voor biologische groenten worden vaak ook bestrijdingsmiddelen gebruikt namelijk, alleen dan biologische bestrijdingsmiddelen. Dit zijn nog steeds gifstoffen die je niet bepaald graag binnen krijgt.

  • Goed artikel, ik probeer zelf wel vaak bewust te kiezen voor biologische producten. Maar in combinatie met een glutenallergie maakt dit het soms wel heel duur [veel glutenvrije producten zoals pasta zijn onbetaalbaar biologisch] . Ik maak dus vaak een afweging en koop wel altijd biologisch vlees en koop alleen eieren van ‘Bleieren’. Veel duurder maar daardoor ga je ook een stuk bewuster om met wat je eet.

  • Goede tips! Ik koop al veel biologisch, maar niet alles is altijd biologisch beschikbaar en soms is het prijsverschil ook zo groot dat ik toch teruggrijp op niet biologisch (dan vooral bij dingen als bloem enzo, verse groenten, fruit en zuivel koop ik altijd biologisch als de supermarkt het heeft). Ik ben het alleen niet helemaal eens met dat je schrijft dat je bananen best niet-biologisch kunt kopen. Júist bananen zijn ontzettend belangrijk om biologisch te kopen vanwege de gigantische hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in de bananenteelt gebruikt wordt. Dit is niet alleen heel slecht voor het milieu maar kan ook voor zenuwschade zorgen bij de mensen die op de plantage werken. Daarnaast zijn biologische bananen vaak ook fairtrade en krijgen bananenboeren dus een eerlijk loon voor hun harde werk. Allemaal redenen waarom ik alleen biologische bananen koop!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.