Bijgerecht: simpele couscous salade

Met de opkomst van het ‘gezond eten’ in Nederland, stel ik mezelf steeds vaker de vraag: wat betekent dat gezonde eten voor mij? De laatste tijd wordt het woord ‘gezond’ overal aan vast geplakt; elk recept lijkt glutenvrij, lactosevrij en suikervrij, en dat wordt vaak gezien als gezond(er). Het feit dat iets glutenvrij is, betekent overigens niet dat het gezond is. Daarbij valt het mij steeds vaker op dat er op verpakkingen en recepten ‘suikervrij’ staat, terwijl er gewoon suiker in zit… Misleiding eerste klas dus. Wanneer ik mensen vertel dat ik over gezond eten schrijf, denken ze dus al gauw dat ik de hele dag bergen aan chiazaadjes en chorella-groene smoothies naar binnen werk. Niks is minder waar. Een groene smoothie vind ik op zijn tijd heerlijk, maar ik kan net zozeer genieten van een simpele couscous salade zoals deze; heerlijk met een gevulde aubergine, tomatensalsa erbij en als dessert een stukje zelf gebakken rabarercake. Alles behalve gluten-, suiker- en lactosevrij, maar wel erg lekker. Gezond is voor mij puur en eerlijk eten; weten wat je eet. Nu ben ik benieuwd; wat voor jou het begrip ‘gezond eten’ inhoudt?

Ik hoop dat mensen vaker zichzelf de vraag gaan stellen wat gezond eten voor hun betekent en zich minder laten meetrekken door de massa. Juist daarom hoop ik met mijn nieuwe ‘menusuggestie’ een gezonde, maar normale, boost aan inspiratie te geven. Het is onwijs leuk om jullie reacties te lezen en ik ga hier zeker mee verder. Het blijkt voor veel mensen een handige tip te zijn voor de dagen wanneer je geen inspiratie hebt, maar wel lekker wilt eten. Dus: vandaag alvast een lekker onderdeel die vaker hier op tafel staat. Een simpele couscous salade met een handvol ingrediënten. De couscous kun je natuurlijk verder aankleden met gebakken pijnboompitten, of wat dacht je van granaatappelpitjes. Super lekker en dat geeft net weer een extraatje, in smaak en looks.

Nodig voor 4 personen:
300 gram couscous
2 tl za’atar
2 el verse koriander, fijngehakt
2 el verse munt, fijngehakt
2 el verse platte peterselie, fijngehakt
1 el fijngesneden ingelegde citroen (of de zeste van 1 citroen)
sap van 1/2 citroen
3-4 el goede kwaliteit olijfolie
Peper/zeezout

Doe de couscous in een ruime kom, met daarbij een snuf zout en de za’atar en roer door de couscous. Giet hier kokend water overheen tot het ongeveer voor 1/2-1 cm onder staat en dek af met een deksel of keukenfolie. Laat de couscous stomen. Snijd ondertussen de kruiden en ingelegde citroen fijn.

Roer de couscous los met een vork en voeg de citroen gelijk toe. Breng verder op smaak met de citroensap, olijfolie en indien nodig wat peper en zout. Zodra de couscous iets is afgekoeld, kun je de groene kruiden erbij voegen en losjes erdoorheen roeren. Breng eventueel extra op smaak.

Menusuggestie:
Simpele couscous salade + kruidige lamskoteletjes (of vega: gebakken haloumi met granaatappel) + gegrilde gemengde groenten + Turkse tomatensalsa

3 reacties

  1. Wat leuk om te lezen, ik ben er nu ook al even mee bezig en ik merk wel echt verschil met het moment dat ik net op mezelf ging wonen, toen kocht ik nog regelmatig chips en koekjes en bakte ik wereldgerechten van Knorr. Die zie je nu niet meer in mijn kast hoor. Ik at ook veel meer brood (niet dat daar wat mis mee is maar nu kies ik in de ochtend liever voor kwark met muesli of havermout met vers fruit, daar zit ik veel langer vol van en het is ook gewoon heel lekker. Gezond eten kan lekker zijn ik wil wel weten waar het vandaan komt en het liefst zo min mogelijk ingredienten. Ik heb sinds deze week een abonnement op zo’n box met producten van lokale boeren die ik zelf op moet gaan halen, heerlijk is het!

  2. Voor mij betekend gezond zo veel mogelijk zelf koken met verse producten en veel groente. Daarbij probeer ik zovel mogelijk volkoren te eten maar als het niet lukt dan lukt het niet. Ik doe eigenlijk gewoon wat goed voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *