Bietjessalade met rucola, blauwe kaas en dille

Het is grappig hoe sommige recepten ontstaan. Soms komt de inspiratie door iets wat je hebt gegeten of gelezen, en soms puur uit noodzaak met de restjes uit de (koel)kast. Andere recepten ontstaan door de mensen uit mijn omgeving.. Ik ben altijd onwijs nieuwsgierig naar wat anderen eten en vraag ze graag naar hun recepten. Ik vind het onwijs boeiende informatie; wat ze eten, hoe ze bepaalde dingen klaarmaken en met wat ze het combineren. Ik zou er zo uren naar kunnen luisteren en ondertussen alleen maar meer willen weten. Al vinden de anderen het vaak minder boeiend dan ik, dus wordt na een tijdje het onderwerp veranderd naar iets anders.

Bij mijn moeder hoef ik niet te vragen wat ze eet, want vaak verteld ze er zelf over en op zo’n manier dat je er gelijk trek van krijgt. Zoals afgelopen week, toen ze ergens was gaan lunchen en daar een heerlijke salade met rode bietjes en blauwe kaas had gegeten. Tijdens het gesprek maakte ik gauw een mentale notitie: dit moet ik binnenkort ook eens proberen! Ondanks dat ik de salade nooit had gegeten en nog niet precies hoe het eruit zou zien, wist ik gelijk dat het een succes zou worden. Daarbij werd het al gauw een detox-proof versie, met een blauwe kaas gemaakt van schapenmelk. Super lekker trouwens.

Deze salade is perfect als lunch voor een persoon, maar je zou het als klein bijgerecht kunnen serveren wanneer je met z’n tweetjes bent. Serveer met een stuk brood of als onderdeel van verschillende gerechten.

Nodig voor 1 persoon:
1 middelgrote rode biet (ongekookt), goed gewassen
50 gram blauwe kaas
2 handjes rucola
1-2 el pijnboompitten (naar smaak)
1 takje dille, alleen de losse blaadjes
1 el balsamico (of citroensap)
2 el goede kwaliteit olijfolie
peper/zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel het schoongeboende biet in aluminiumfolie en leg ze voor ongeveer 50-60 min in de oven. (Mocht je hier geen tijd hiervoor hebben, dan kun je de voorgekookte variant gebruiken).

Doe de rucola in een diep bord. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Let op: laat ze niet te lang in de pan liggen, want ze verbranden gauw.

Wanneer de bietjes uit de oven zacht zijn geworden, haal je ze uit de oven. Je kunt nu de schil er makkelijk afhalen. Snijd in gewenste stukjes of plakjes en leg op de rucola. Giet daar 1 el balsamico en 2 el olijfolie over, breng op smaak met zout/peper en roer goed door.

Snijd/verkruimel de blauwe kaas erover, bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en wat takjes dille. Je kunt deze wat uit elkaar trekken om kleiner te maken. En voilà, een heerlijke en simpele salade. Serveer met een goed stuk brood.

3 reacties

  1. Hoi Ianna,

    Wat een lekker recept! Vandaag geprobeerd voor de rucola en dille uit de moestuin. En zie dat je nog veel meer mooie recepten hebt, dus ik ga nog meer proberen de komende tijd. Bedankt!

    Groeten Maarten

    1. Hi Maarten,
      Bedankt voor je bericht! Super om te horen dat de salade in de smaak is gevallen; het is ook een van mijn favorieten. Ik ben benieuwd welk volgende recept je gaat uittesten. Fijne maandag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *