Bieten-speltsalade

Op een vrije dag betekent het bij mij al gauw dat ik iets ga opruimen. Deze week waren dit de keukenkastjes, het ontdooien van de vriezer (rot klus, maar moet gebeuren) en nieuwsgierig op onderzoek uitgaan om te zien wat er achterin mijn voorraadkast ligt. Van de week begon ik met het uitmesten van mijn (keuken)kastjes. Ik check de houdbaarheidsdatums en bedenk nieuwe recepten met oude favorieten. Daar, ver achterin het keukenkastje, vond ik ook een zakje speltkorrels. Na mijn uien-spelt avontuur van In My Red Kitchen, had het zakje spelt eigenlijk niet meer gebruikt. Best zonde, aangezien het een gezonde graansoort is die daarnaast een lekkere bite heeft. Perfect voor in warme salade of soep!

Zodoende is dit recept ontstaan, door de zoektocht in de keuken. Simpel om te maken, aangezien je zelf weinig werk hoeft te verrichten. De oven en het fornuis doen het meeste werk. Je hebt alleen voorbereidingstijd nodig voor de speltkorrels. Ze moeten eerst 2-3 uur weken, om vervolgens nog een uur gekookt te worden. Al is dat het meer dan waard!

Voor de groenten geldt: hoe kleiner de groenten worden gesneden, hoe sneller ze gaar zijn. Al spreekt dat voor zich. Ik heb ervoor gekozen om de bieten in stukken van ongeveer 2 bij 3 cm te snijden en de wortels in de lengte van ongeveer 3-4 cm. De bieten hebben namelijk iets langer de tijd nodig om zoet en gaar te worden.

Bietjes en wortel, geroosterd

Nodig voor 2 personen:
150 gram speltkorrels
3 bietjes, in parten van 2 bij 3 cm
4 wortels, in stukken van 3-4 cm
2 rode uien, in brede ringen
100 gram feta
4 tenen knoflook

3 el azijn
1 tl mosterd
5 el plantaardige (olijf) olie
peper/zeezout naar smaak

Week de speltkorrels tussen de 2 en 3 uur, dus zet ze ruim van te voren in een kom met ruim water. Na 2-3 uur kun je de speltkorrels afgieten en kun je de oven voorverwarmen op 200 graden. Bekleed alvast een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie.

Kook de speltkorrels voor 1 uur, of tot ze beetgaar zijn. Hoe langer je ze hebt geweken, hoe sneller ze gaar zijn. Leg de ondertussen rode biet en wortel op de bakplaat. Besprenkel met (olijf)olie, een snuf zout en peper en zet alles in de oven voor ongeveer 1 uur. Voeg na 40 minuten de tenen knoflook en de ringen rode ui toe, roer alles goed door en laat nog 20 minuten in de oven staan.

Mix voor de dressing de azijn, peper, zout, mosterd en olijfolie door elkaar. Snij de groenten eventueel nog in iets kleinere stukken, knijp de knoflook uit en meng dit met de speltkorrels door elkaar. Giet de dressing over erover en bestrooi met feta.

Ps. Mocht er nog loof aan de bietjes zitten, gebruik deze dan ook in de salade. Door ze fijn te snijden en op het laatst bij de warme spelt en groenten toe te voegen. Roer goed door en giet vervolgens de dressing eroverheen.

10 reacties

  1. Wat ziet je salade er prachtig en heerlijk herfstig uit! <3
    Ik heb ook nog nooit spelt gegeten, en ik vraag me af of het met couscous ook lekker zou zijn? (Heel wat sneller ook!) 😉

  2. Heb hem gemaakt, vond het echt heerlijk!! Zelfs mijn vriend (die niet van groenten houdt;)) vond het lekker. Had er zelf nog zonnebloempitten doorheen gedaan.

  3. Het water loopt je toch in de mond bij het lezen van dit receptje?! Geroosterde peen is een favoriet bij mij thuis en ik ben ‘altijd’ op zoek naar lekkere combinaties. Biet is een superidee, wat een vitaminebommetjes!
    Enneeeeee; chapeau voor je foto’s!

  4. Wat is dit ongelofelijk lekker! Ik heb het nu al een paar keer gemaakt, maar word er iedere keer weer even blij van… 🙂 Overigens vind ik het recept met geitenkaas i.p.v. feta nog lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *