Beginspiration ontdekt Groningen

Halverwege oktober mocht ik voor Beginspiration op culinaire reis door Groningen! Daar ging ik bij verschillende boeren, producenten en winkels langs om het verhaal achter hun producten te ontdekken. Al snel werd het mij duidelijk, dat ‘niet vullen, maar voeden’ de rode draad was tijdens deze reis. De producten die we tijdens deze dagen ontdekten en mochten proeven, zijn met de grootste zorg gemaakt en het werd al gauw duidelijk hoe nauw de omgeving met elkaar samenwerkt. Met al deze nieuwe vondsten in Groningen, wilde ik graag mijn favoriete locaties met jullie delen. Hieronder vind je een top vier van de bijzondere locaties die ik heb bezocht.

OpgewecktOpgeweckt Noord
Opgeweckt Noord is de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Een onwijs leuke ervaring om hier te winkelen. Hier en daar is een verpakking nodig zoals bijvoorbeeld bij vlees of vis. Dan wordt gekozen voor een duurzame verpakking, of een verpakking met statiegeld. Verder stimuleren de eigenaren hun klanten om zoveel mogelijk eigen verpakkingen mee te nemen. En, ze sporen de boeren en producenten aan om hun producten verpakkingsloos aan te leveren. Hoe tof.

Doordat ze samenwerken met de lokale producenten en boeren, liggen de producten sneller in de winkel, maar weten ze ook precies waar hun producten vandaan komen. Ze moedigen hun klanten aan om vragen te stellen over de producten. Persoonlijk zou ik bij de slager om de hoek niet meteen durven te vragen waar zijn kip vandaan komt en hoe die geleefd heeft, maar hier wordt dat juist gewaardeerd.

Achterin de winkel bevindt zich een extra ruimte en hier worden workshops georganiseerd. Veel van de workshops draaien om een gezonde levensstijl en duurzaamheid. Verder geeft de extra ruimte de mogelijkheid om een lekker te lunchen in de winkel.

Landgoud02Landgoud
Op boerderij Landgoud heeft de boer Ale Havenga zich volledig op de biologische teelt gestort. Sinds 2002 verbouwt hij hier onder andere spelt. Hierbij legt hij de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit, waardoor het van puurdere kwaliteit is dan de speltproducten in de reguliere supermarkten. Daar houd ik van!

Wat ik zo leuk vond aan ons bezoek aan Landgoud, is de samenwerking met verschillende andere bedrijven in de regio. Ze verkopen direct aan lokale ondernemers zoals bakkers, restaurants en brouwerijen, zonder hulp van een distributeur. De boerderij verwerkt spelt ook in eigen gemaakte producten zoals speltpasta en speltbier (in samenwerking met een lokale brouwerij). Zo proefde ik hier hun Blanka wijn, gemaakt van witte aalbes. Op aanraden van Fenna, de vrouw van Ale, heb ik deze laatst bij een lekkere stamppot geserveerd. De combinatie was erg goed.

Helaas zijn de producten van boerderij Landgoud niet door heel Nederland te koop, maar wel op verschillende locaties in het noorden. Nieuwsgierig of er iets bij jouw in de buurt te vinden is? Neem dan hier een kijkje.


Slager01De Wilde Slager
In de stad Groningen zit slagerij/winkel De Wilde Slager. Wat een unieke plek! De slagers werken samen met jagers uit Nederland, maar voornamelijk Groningen, en verwerken en verkopen de dieren die de jagers binnenbrengen. Het aanbod varieert met wat er geschoten wordt en zo eet je gemakkelijk met de seizoenen mee.

Tijdens ons bezoek, mochten we ook de slagerij in. Daar was een van de slagers bezig met het slachten van een paar wilde eenden die net waren binnengebracht. Wat ik erg leuk vond, was het feit dat de slagers graag meedachten over hoe je het gekochte vlees het best kunt bereiden. Nu is een stuk wild niet voor iedereen het makkelijkste stuk vlees, dus de extra bereidingstips van deze pro’s zijn meer dan welkom.

Naast de kookworkshops, kun je ook de slager inhuren voor op evenementen en feestjes. Ze organiseren verder een tiengangen (!) diner in de slagerij. Hoe geweldig! De volgende keer dat ik richting het Noorden ga, weet in ieder geval waar ik mijn vriend mee naar toe neem.

Vissers groningen

Vissers van de Kust
Bij Vissers van de Kust leerde ik de heerlijkste schatten uit de zee kennen. Eigenaar Jaap Vegter vertelde enthousiast over zijn producten en ik proefde voor het eerst handgeraapte waddenoesters. De oesters waren geweldig van smaak, en stiekem nog lekkerder dan de Zeeuwse. Ze zijn groter van stuk en minder zout qua smaak, waardoor je de oester nog beter proeft. Verder snoepte ik van de gerookte bot en paling. Zo lekker en vers.

Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie favoriete hotspots in Groningen. Er is zoveel te ontdekken! Mocht jij een leuke tip of hotspot weten waar wij de volgende keer echt naartoe moeten gaan? Laat hieronder dan een berichtje achter. Ik ben super benieuwd.

Het artikel is geschreven in samenwerking met Marketing Groningen en is gesponsord.
De tips blijven echter net zo leuk als altijd. 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *