Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Beginspiration in… Quito, Ecuador.

Een paar weken geleden was ik in Quito, de hoofdstad van Ecuador, om hun locale keuken te leren kennen. Misschien is Ecuador niet het eerste land waar je denkt aan een gastronomische keuken, maar dit was wel de reden van mijn reis naar Quito. Nu iedereen in de ban lijkt te zijn van de Peruaanse keuken en menig foodie afreist naar dit buurland, is het tijd om daar verandering in te brengen en de heerlijkste lokale gerechten van Quito te gaan proeven.

Quito ligt een stuk hoger dan Nederland, namelijk op 2850 meter boven zeeniveau. Het is zelfs een van de hoogste steden ter wereld. Doordat niet alle delen van Ecuador op deze hoogte liggen, zorgt voor een divers land zowel qua landschap en het eten. Van de prachtige stranden op de Galapagos eilanden tot met sneeuw bedekte vulkanen in de Andes. Op de ene plek groeien er cacaobonen, wordt er bier gebrouwen, en verderop zijn er alleen maar maisvelden. De lokale lekkernijen groeien hier gedurende het hele jaar; mais (en dus popcorn), bonen en aardappels in overvloed… en die ingrediënten vind je dus vaak terug op de menukaart.

Collage2Er zijn veel restaurants te vinden in Quito, ondanks dat het niet altijd zo lijkt. Sommige restaurants zitten zo goed verstopt, dat je er zelfs tien keer langs kunt rijden. Zoals wij op een van de eerste avonden deden. Tijd voor een paar tips!

De eerste is Cedron, in het Casa Gangotena hotel. Een kleine side note: dit is het duurste hotel van de stad. Het fantastische eten in het restaurant is echter betaalbaar. Je betaald ongeveer 10 dollar voor een voorgerecht en 20 dollar voor een hoofdgerecht. Chef Andres Davila maakt hier de lekkerste (en creatieve) gerechten, zoals spring rolls met lama, zwaardvis met een saus met pinda’s en combineert prachtige zelf gemaakte thee melanges met geweldige desserts.

Collage3En dan is er Restaurant Urko; Nordic Cuisine met een Ecuadoriaanse twist. Chef Juan Sebastian Perez maakt de prachtigste creaties in de open keuken. Bij restaurant Urko koken ze met ingrediënten die altijd in de buurt te vinden zijn geweest, maar in combinatie met moderne technieken levert dit prachtige resultaten op. Voor je het weet staan de heerlijkste gerechten op tafel. Mijn favoriet: de risotto van quinoa met locale paddenstoelen en een soort eetbaar papier van mais. Yum. Om het prachtige chocolade dessert niet te vergeten.

collage1

Geen zin om in een restaurant te eten, maar wil je liever het echte locale streetfood uitproberen? Las Vicentinas Park is de hotspot waar alle locals samenkomen om van het eten te genieten… Van orgaanvlees tot maissoep, ze hebben hier voor ieder wat wils. Ook op de Mercado Santa Clara kun je heerlijk local food eten. Hier vind je naast de reguliere markt, vol groente, fruit, vlees, vis en verse sappen, ook eetbarretjes vol lekkernijen. Probeer hier ‘hornado’, een heel geroosterd varken dat met salsa en een soort zoete puree wordt geserveerd. Let hier wel goed op wat je eet, want het is hier en daar een stuk minder hygiënisch dan in Nederland. Kijk dus hoe het gemaakt wordt, hoe vers en schoon het eruit ziet en ga eventueel voor een veilige optie zoals een pruttelende (en dus goed gekookte) soep.

Lokaal eten, maar toch liever in een restaurant. Neem dan een kijkje bij Hasta La Vuelta Senor. Het is een toeristische kijk op de locale leuken, maar zeker het proberen waard. Maar als je het aandurft, neem dan zeker een hapje op de markt. Daar proef je immers de echte locale keuken, en dat is toch het allerleukste (en lekkerste).

Dit was mijn blik op Quito, Ecuador. Een land dat mij introduceerde met nieuwe smaken en geweldige (locale) gerechten. Ga jij binnenkort naar Ecuador? Neem dan ook een kijkje op mijn Instagram voor de leukste plekken om te bezoeken.

1 Discussion on “Beginspiration in… Quito, Ecuador.”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.