Bananen-walnoot-chocolade cake

De laatste tijd ben ik in een bak modus beland. In plaats van hartige gerechten te bereiden, blijven er zoete recepten door mijn hoofd spoken. Na de gezonde(re) pepernoten van afgelopen week, ging ik aan de slag met het recept voor glutenvrije chocoladekoekjes. (Dit recept komt binnenkort online; het moet nog iets geperfectioneerd worden.) Om vervolgens aan de slag te gaan met een van mijn favoriete carrot cake. Echter, de wortels waren nergens te bekennen en dus moest ik iets anders verzinnen.

Deze “cake meets banana bread” is ontstaan door de herinnering aan een walnotencake die mijn vader vroeger maakte. In de herfstmaanden gingen wij op pad om zelf walnoten te zoeken, waarna we in de keuken aan de slag gingen, met deze cake als resultaat. De walnotencake, wel te verstaan. Vandaag deel ik met jullie een ‘opgepimpte’ versie, met banaan EN chocolade. Hoe lekker is dat? Nou ja.. Super lekker dus! Daarbij hoef je door de bananen (naar mijn mening) minder suiker toe te voegen, wat natuurlijk heel fijn is.

Deze keer geen “health” tips, maar gewoon een fijn recept. Terwijl het buiten steeds frisser wordt, zet je een kopje thee, de verwarming een standje hoger en neem een plakje. Enjoy!

bananen brood met chocolade en walnoten

Nodig voor 1 exemplaar:
Bereidingstijd: 55 minuten, waarvan ±40 in de oven.
50 ml (plantaardige) melk
6 el kokosolie (of boter/olijf olie)
2 tl vanille extract
4 grote of 5 medium bananen
250 gram bloem (welke soort jij in huis hebt, ik gebruik graag 1/2 spelt en 1/2 regulier)
4 el kokosbloesem suiker (of honing, agave siroop)
1 tl bakpoeder
1 tl baksoda
Snuf zeezout
100 gram walnoten
100 gram pure chocolade

Overig: bakblik van ± 26 cm.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier (of beboter/bebloem het, dat mag ook). Al vind ik bakpapier handiger om de cake uiteindelijk in z’n geheel uit het cakeblik te halen.

Doe de melk, gesmolten kokosolie, vanille en bananen in een blender. Breek de bananen in wat kleinere stukken. Zet aan tot het een geheel heeft gevormd.

In een grote kom meng je de bloem, suiker, bakpoeder, bak soda en zeezout. Roer door elkaar met lepel en voeg het bananen mengsel toe. Roer niet te veel, maar tot het net gemengd is. Het maakt niet uit dat er klontjes in zitten.

Laat het beslag even staan en hak ondertussen de walnoten en chocolade in kleinere stukken. Voeg de noten en stukjes chocolade toe en vouw dit door het beslag. Giet het beslag in het cakeblik, verdeel en strijk de bovenkant plat.

Zet in het midden van de oven en bak voor ongeveer 35-40 minuten. Let op: soms heeft het net iets langer of juist korter nodig. Dit hangt er af van de oven en het cakeblik. Prik na 30 minuten met een saté prikker in de cake, komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Zo niet, zet de cake dan terug in de oven en prik na 5-10 min nogmaals met de saté prikker. (Afhangend van hoeveel beslag er op de prikker zat!) Wanneer de prikker er schoon uitkomt, laat je de cake voor 5-10 min afkoelen in de vorm en dan kun je de cake storten. Genieten maar!

PS. Hoe lekker zou dit zijn met deze ‘salted karamel‘ erop?

Chocolade banaan walnut cake zonder suiker

36 reacties

 1. Wauwwwww, wat een superrecept.

  Ik ben ook helemaal in de ban van het najaarsbakken. En heb afgelopen zondag, toen de sint ons dorp binnenkwam, je pepernoten gebakken (1/3 van het zoet vervangen door 10 druppels stevia. Ik heb een versie die aangeeft 200 x zoeter dan suiker. Maar het blijft lastig. Te veel is een aspartaam-achtige smaak, te weinig is geen zoete smaak. De ideale stevia smaak is er niet, denk ik. Daarom maak ik altijd een combi met andere zoetmiddelen (kokospalmbloesem, agave of rijststroop). Stevia vind ik zo interessant omdat het je bloedsuiker op 0,0 houdt). Maar helaas zelf het bakboek van Vera Kwik maak bakken met stevia niet makkelijker. Zij ontdekte dat je amandelpoeder moet toevoegen voor volume en smaaktoevoeger.
  Of misschien ben ik een te grote zoetekauw.

  De alternatieve amandelspijs ook met deel stevia ligt te rijpen om ook iets lekkers mee te doen. Zo wordt de herfst helemaal leuk!!!!!!!!!!

  Dank voor je inspitatie

  Hartelijke groetjes van Jenny

  1. Thanks voor je berichtje!:D Zelf ben ik geen stevia fan, maar ben wel erg nieuwsgierig naar je recept voor amandelspijs. (Toevallig ben ik daar ook een beetje mee aan het experimenteren voor een receptje). Hopelijk zijn de pepernoten in de smaak gevallen 🙂 Groetjes, Ianna

   1. voor amandelspijs heb ik nu gebruikt:
    100 gram amandelmeel
    2 eetlepels kokospalmbloesem
    2 eetlepels agavesiroop
    10 a 15 druppels stevia
    wat citroenrasp (ik heb hele citroen gedaan maar wellicht teveel)

    Oorspronkelijke recept is 100 gram amandelmeel en 75 gr agavestroop of 75 gr kokospalmsuiker met wat citroenrasp. Ik heb een mix gemaakt en veel minder zoet gebruikt omdat ik de GI toch enigszins laag wil houden

    Ligt nu 5 dagen in koelkast (hoe langer des te beter lees ik regelmatig). Moet eerlijk zeggen ik proef geen verschil met 5 dagen geleden!!
    Niet idioot zoet, lijkt wel marsepeinachtige smaak. Maar lijkt mij prima om te proberen in gevuld speculaas of gevulde speculaasmuffins (vond recept op internet).

     1. Was nog even vergeten. Je kunt bij het verwerken van de amandelspijs naar behoefte wat geklutst ei toevoegen. Dan schijnt het wat smeuiiger te worden. Afhankelijk of je van droge of kleffe amandelspijs houdt.

      Groetjes van Jenny

 2. Ooooh, lijkt weer lekker hoor. Zeker proberen, maar heb nog wat hulp nodig….;-)
  Ik heb kokosmeel, beetje amandel meel en spelt meel in huis, wat raad je aan qua combi en hoeveelheden?

  1. Ik vind het lastig om exacte verhoudingen te geven, aangezien ik de cake nog nooit met deze meelsoorten heb gemaakt. Als ik het zelf zou bakken, zou ik een beetje op mijn gevoel afgaan en dus voor ongeveer 50% spelt kiezen, dan 30% kokosmeel en 20% amandel. Of gewoon 50% spelt en 50% kokosmeel proberen! Ik ben benieuwd of het lukt.:D

 3. Ik heb deze bananencake gemaakt (zag er zo lekker uit op de foto’s) en hij is zalig. Vooral door de combinatie walnoten en chocolade. Goed recept!

   1. Ik heb hem al op haha. Ik had de helft van alle ingrediënten gebruikt, dus hij was niet zo groot. En aangezien hij zo lekker was…..

 4. Hoe lang kun je hem bewaren?

  Nog een andere vraag. Ik heb kokosnoten in huis. Heb je daar nog een leuk receptje voor?

  Groetjes Sarah

 5. Hij is gelukt en smaakt heerlijk! Heb ‘m met honing gemaakt en bij gebrek aan baking soda twee theelepels bakpoeder gebruikt en dat was prima. Dank voor het lekkere recept!

 6. Wat is de cake lekker geworden. Mmmmm.
  En de structuur is ook zo mooi. Meestal wordt banaan wat klef maar deze is perfect! Mooi gerezen.
  Een cakeblik rijst nooit bij mij dus ik heb een ronde springvorm 22 cm gebruikt.
  Ik heb wat minder kokospalmbloesem gebruikt en wat stevia. Verder de helft van de chocolade.

  Dank je wel voor het recept!!!!

  Groetjes,
  Jenny

 7. Dit is echt zóóó lekker! Ga m vandaag voor de derde keer al maken 🙂 Heb deze site ongeveer half jaar geleden “ontdekt” Heel blij mee! 🙂

 8. Gister deze cake gemaakt en hij smaakte heerlijk! Kon er niet vanaf blijven! Het is wel echt een stevige, niet zo luchtige cake geworden maar de smaak was super! Niet te zoet en toch door de toevoeging van de chocolade, een lekkere zoete snack 🙂
  Binnenkort maar eens de cranberry granola proberen!

 9. Ik gebruik je receptje bijna iedere week. Super lekker. Helemaal als de bananen enorm rijp zijn.
  Ik vraag me alleen af hoe je dit bewaard? Na een dag of 3 in een afgesloten ontbijtkoekdoos begint er schimmel op te komen…

  1. Je kunt een deel invriezen (al in plakken), als je het niet op tijd op krijgt. Anders zou ik het eerder bewaren in folie en dan in de koelkast. Al moet ik heel eerlijk bekennen dat wij de cake na 2-3 dagen al wel op hebben. Succes!

 10. Ik wil deze cake gaan maken deze week, maar heb een vraagje over de bloem.. Ik heb alleen speltmeel en volkoren tarwemeel in huis, is meel ook te gebruiken of moet het echt bloem zijn? Totaal geen idee of dat een groot verschil is of dat het allebei kan! Alvast bedankt!

 11. Heb de cake vanmorgen gemaakt een het is heeeeerlijk!! Omdat ik de cake glutenvrij wilde maken heb ik 200 gram gemalen havermout en 50 gram boekweitmeel gebruikt. Het heeft 50 minuten in de oven gestaan en is dus supergoed gelukt, jammie!

  1. Hi Perla, bedankt voor je berichtje. Ik gebruik altijd een cake vorm, dat werkt het beste. En ja, je kunt (half)volle melk gebruiken i.p.v. de plantaardige versie. Succes. 😀

 12. Hi..
  Hoeveel gram zijn 5medium bananen? Zijn ze 535gram ? Want ik heb de taart gisteren gemaakt en het was deeg (heel nuttig)van de binnen kant…of komt dat door de speltmeel die ik gebruikt heb was over de datum..maar de smaak was lekker.
  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *