Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Avonturen op de Noordermarkt

Een paar zaterdagen geleden, toen de zon nog scheen, besloot ik om eens een kijkje te nemen op de Noordermarkt. Eind jaren 80 constateerden een paar gedreven mensen dat er een prachtig plein was in de Jordaan, die op zaterdag vrijwel leeg was. Een kleine eeuw daarvoor werd dit zelfde plein gebruikt door (ecologische) boeren, die daar zelf hun producten verkochten. Het groepje gedreven Amsterdammers wilden dit  weer in gang zetten en dus was de eerste Nederlandse Boerenmarkt een feit.

Best gek eigenlijk dat ik, als foodlover en na 6 jaar in Amsterdam wonen, er nog nooit was geweest. Op een of andere manier leek het er nooit van te komen. Ik denk stiekem omdat ik aan de andere kant van de stad woon en dan is het een stuk fietsen met alle boodschappen aan het stuur (vooral als de Pure markt een keer per maand om de hoe zit). Hoe dan ook, het werd eens tijd om de stoute schoenen aan te trekken en samen met vriendinnetje E een kijkje te gaan nemen.

De zon scheen toen ik rond 11 uur arriveerde, het was al redelijk druk. De eerste indruk was een gezellige drukte in de vorm van een markt. Heerlijke producten, mensen die met elkaar aan het kletsen waren of op het terras zaten (zal vast door het mooie weer komen!). Daarnaast is het aanbod enorm, je wordt er echt heel hebberig van! Er zijn verse broden, maar ook manden vol met paddenstoelen en zelfgemaakte vlierbloesemsiroop-limonade. Die ik overigens zelf graag een keer wil maken, maar dan moet ik eerst nog een poging wagen om vlierbloesem te vinden. Ander voordeel van vlierbloesemsiroop-limonade, zoals E zei, het helpt verlichtend bij een kater. Top spul dus! Voor de rest zijn er kraampjes met groenten en fruit, kaas, vis en vlees te vinden. Er is zelfs een oester-kraam! Ook als je opzoek bent naar raw food en zaden/noten ben je hier zeker aan het goede adres. Wat is er nu leuker dan overal lekkere dingen proeven (wel vaak tegen betaling), genieten van het mooie weer en struinen tussen al dat heerlijke eten. Het is fijn boodschappen doen voor een fijn prijsje. Sommige dingen zijn aan de prijzige kant, maar dat verschilt erg per kraam. Vondst van de dag: een geitenkaasje voor 1 euro, die overigens nog lekkerder werd als je het even in de oven verwarmde en dan een stukje biologisch stokbrood erin dopen! Ver-ruk-ke-lijk!

Een ding weet ik zeker: als op zaterdag de zon weer gaat schijnen, weet je waar je mij kunt vinden! Zeker een aanrader om eens een kijkje te nemen, ook al woon je aan de andere kant van de stad.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.