Aubergine soep

Eh, ja ik vond het in eerste instantie ook wat gek klinken toen ik een recept voor aubergine soep met lavas in een oude delicious zag staan. Op hetzelfde moment bedacht ik mij dat ik nog een aubergine in groente schaal had liggen, en die moest op! Een duidelijk gevalletje van: 1+1 = aubergine soep. Ik had overigens geen lavas, vond het verder niet nodig om 3 witte uien voor 15 minuten te bakken en besloot ik er last minute wat basilicum aan toe te voegen. Had ik ooit al verteld dat ik slecht ben in het volgen van recepten? Hoe dan ook, het resultaat mocht er zijn en nu staat deze soep vaker op de soep. Perfect voor de aubergine die net te slap begint te worden.

Nodig voor 2-3 koppen soep:
2 el milde olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, door de pers
300 gram aubergine, in blokjes
500 ml groentebouillon
8 blaadjes verse basilicum, gescheurd (voor in de soep en als garnering)
peper/zout
crème fraîche, garnering (optioneel)
1 staafmixer, of blender

Fruit de rode ui, in de olijfolie, aan in een pan voor de soep. Voeg wanneer de ui glazig is geworden de knoflook eraan toe. Bak een paar minuten mee, voordat je de blokjes aubergine eraan toevoegt. Bak de aubergine voor een paar minuten op hoog vuur, blijf constant roeren. Voeg de bouillon toe en laat voor ongeveer 10-15 min rustig pruttelen.

Voeg op het laatst een paar blaadjes verse basilicum toe, roer door de soep en haal van het vuur. Pureer de soep met een blender of staafmixer. Er mogen nog wat stukjes in blijven, als je dit lekker vindt. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Serveer in een (soep)kom en garneer met fijngesneden verse bieslook en een lepeltje crème fraîche. Easy peasy dus!

4 reacties

    1. Lavas is een kruid (ook wel maggieplant genoemd). Goed te koop bij grote supermarkten en bijv toko´s. Al vind ik de soep erg lekker zo met basilicum, dat is immers een stuk makkelijker te vinden.

      1. Dank je wel. Ik had nooit van lavas gehoord, en ik geloof nooit dat ik het hier in Canada zal kunnen krijgen, we hebben hier ook geen toko’s! 🙁 Ik zal het nog even in een Indiaas kruidenwinkeltje proberen, je weet nooit…. Anders zal ik je raad opvolgen en basilicum gebruiken. Je soep lijkt me heerlijk overigens. Ik ga hem gauw proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *