Aubergine met tomaat uit de oven

Wanneer je van je fiets wordt afgeblazen door de harde wind, weet je een ding zeker: het is herfst. Of in ieder geval herfstweer! Ik kan niet wachten tot de zon weer begint te schijnen in Nederland. Misschien is het gek, maar na een paar dagen herfstweer vind ik het mooi geweest en verlang ik naar de langere dagen, de warme zonnestralen in de ochtend en de ijsjes in het park. Ondanks dat mijn Pinterest moodboards alle seizoenen bevat, mist het de zomer. Misschien iets om binnenkort mee aan de slag te gaan.. Dan kan ik alvast dromen van mooiere dagen, want daar is Pinterest uitermate geschikt voor moet ik eerlijk toegeven.

Iets anders wat mij direct naar de zomer zon brengt zijn deze torentjes van aubergine en tomaat, met warme mozzarella uit de oven. Het is een van mijn favoriete gerechten en je kunt me er bijna wakker voor maken (net als voor een knapperige salade vol smaken, Franse kaasjes, de ultieme chocolade brownies en een goede pizza)! Dit geweldig lekkere aubergine recept is zo’n recept wat mij aan thuis doet denken en mij de kleine dingen laat herinneren. Aan mijn moeder, die het overigens (op een of andere manier) nog steeds beter maakt dan ik. Het is het gerecht wanneer ik trek heb in iets nostalgisch, of comforting, maar toch redelijk gezond. Je kunt het heerlijk combineren met een beetje pasta, rijst of een heerlijk stuk vers gebakken ciabatta. Het perfecte diner als je het mij vraagt. 😀

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 40-60 minuten (inclusief uitlek- en oven tijd). 
2 aubergines
5 tomaten
paar blaadjes basilicum
1 teentje knoflook
1 bol buffelmozzarella (optioneel)

Olijfolie
zeezout en peper

(Het eerste deel is optioneel..  Het schijnt er voor te zorgen dat het bittere vocht eruit wordt gehaald, al kun je je afvragen of onze ‘gekweekte’ aubergine nog steeds ‘bitter’ smaakt.  Mijn moeder doet deze stap (bijna) altijd, en dus ik ook. Pure nostalgie!). Snij de aubergine in plakken, leg een laag in een vergiet en strooi er wat zeezout overheen. Leg er een laag aubergine overheen en strooi daar weer wat zeezout overheen. Ga zo door tot alle aubergine op is en er een laagje zout overheen zit. Laat dit voor 20 min uitlekken. Veeg hierna al het overige zout eraf en dep de aubergine droog met wat keukenpapier.

Doe in een grote koekenpan een scheut olijfolie bij, ongeveer 3-4 eetlepels. Al hangt dit af van de grote van de pan. Leg hierin de plakjes aubergine en bak deze tot ze zacht (maar niet te bruin!) beginnen te worden. De aubergines zullen gauw alle olie opzuigen, maar doe er niet te veel nieuwe olie bij, anders wordt het hele gerecht erg vet. Past niet alles in een pan? Doe het dan is delen, met voor elke portie een nieuw scheutje olie. Maar let op, niet te veel dus! 🙂

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij ondertussen de tomaat in plakken, doe de knoflookteen in een pers en scheur de blaadjes basilicum in kleine stukjes.

Nu begint het stapelen in de ovenschaal! Begin met een laagje aubergine, vervolgens een plakje tomaat met daarop de fijngescheurde basilicum en knoflook. Doe er niet te veel knoflook op, want anders wordt de knoflooksmaak te overheersend. Bestrooi met wat vers gemalen peper en leg daar weer een laagje aubergine op en ga zo verder tot alles op is. Leg eventueel wat plakken mozzarella, gebruik hier een van goede kwaliteit, want dat maakt het echt extra lekker!

Zet in de oven voor ongeveer 20 min. Ondertussen heb je dan de tijd om je pasta of rijst te maken. Geen zin? Een frisse groene salade en een lekkere ciabatta maakt het een simpele hoofdmaaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *