Gegrilde aubergine uit het kookboek Arabia bij je thuis

Ik ben een nieuweling in de Arabische keuken. Natuurlijk maak ik wel eens couscous of een tajine, gebruik ik sesampasta of harissa in mijn gerechten, maar verder dan dat lijk ik niet te komen.. Gelukkig bestaat er een kookboek als Arabia bij je thuis, een fijn boek vol recepten, de een nog lekkerder en exotischer dan de ander. Voor inspiratie uit de Arabische keuken is dit het kookboek van het moment.Naast de heerlijke recepten, vertellen de schrijfsters Merijn Tol en Nadia Zerouali over hun gewoontes en delen ze graag hun kook tips en tricks. Couscous moet bijvoorbeeld altijd gestoomt worden, oeps! Dat doe ik dus nooit.. Nieuwsgierig naar de recepten? Ik maakte laatst de gegrilde aubergines met amandelen en een tahina dressing. Merijn en Nadia beschrijven het als een liefdevol huwelijk, samen met de groene kruiden, citroen en knapperige amandelen. Het is het bijna niet te weerstaan en daarom deel ik dit receptje graag met jullie. Yalla! Wat zoiets betekend als: vooruit, aan de slag!

Gegrilde aubergine met kruiden, amandelen en tahina dressing (4-8 personen)
4 stevige aubergines (schrijfsters geven voorkeur aan die uit de Turkse winkel).
Milde olijfolie
4 takjes oregano
4 takjes basilicum
5 takjes koriander
5 takjes peterselie
50 gram blanke amandelen
2 dl witte tahina
sap en rasp van 1 citroen
75 gram witte Turkse kaas
Pul Biber*
Frisgroene olijfolie

*Gedroogde en gehakte milde/pittige pepers. Lekker om gerechten mee op smaak te brengen. Te koop bij de Turkse en Marokkaanse winkels in het specerijenrek.

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken, bestrooi ze met zout en besprenkel ze rijkelijk met olijfolie. Leg ze op een ovenplaat en rooster goudbruin in ongeveer 15 min.

Pluk de blaadjes van alle takjes kruiden. Snij wat fijner.

Verhit een scheutje milde olijfolie en frituur de amandelen goudbruin. Hak ze grof en laat afkoelen. Maak ondertussen een dressing  van de tahina, citroensap, 1dl kokend water en olijfolie. Breng op smaak met wat zout. Heet water zorgt ervoor dat de dressing mooi vloeibaar blijft.

Leg de plakken aubergine op een schaal en laat ze wat afkoelen. Bestrooi rijkelijk met de groene kruiden, het citroenrasp en de amandelen. Brokkel de witte kaas erover en besprenkel met de tahinadressing en wat frisgroene olijfolie. Om het af te maken kun je er wat pul biber over strooien.

Het boek wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers.
ISBN: 9789021552200
Prijs:€ 29,95
Bestellen

2 reacties

  1. Die gaat hier op het to-do lijstje.. en het kookboek op het to-buy lijstje 🙂 Ik vind het bij aubergine altijd zo leuk dat je een vrij smeuïg resultaat krijgt, terwijl je helemaal niet veel vet o.i.d hoeft te gebruiken.. Dank voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *