Appeltaart overnight oats

Om gelijk met de deur in huis te vallen: deze overnight oats smaken dus naar appeltaart. Laten we daar duidelijk over zijn. Bij het opendraaien van de dop, aangezien ik het altijd in een pot met deksel maak, komt de zelf gebakken appeltaart geur je al tegenmoet. Geen slecht begin van de ochtend, al zeg ik het zelf. Daarbij is het een perfect ontbijt om voor een paar dagen tegelijker tijd te maken. Na een nachtje in de koelkast verdubbeld de hoeveelheid en staat er een vullend en gezond ontbijt voor je klaar.

Nu vraag je je misschien af, wat zijn overnights oats eigenlijk? Overnight oats is eigenlijk hetzelfde als Bircher Muesli, maar mocht je nu nog steeds geen idee hebben. Het is een heerlijk havermout ontbijt, die naast makkelijk te maken ook gezond is. Een uitvinding die alles behalve nieuw is, want ergens rond 1900 was er een bekende Zwitserse diëtist en arts die dit ontbijtje maakte. Een grappig weetje: hij bedacht het als avondeten, en niet als ontbijt. Het werd bijna hetzelfde gemaakt, zoals onze hippe overnight oats recepten, met havermout, water, appel, citroensap, gecondenseerde melk en noten. Ondertussen vind je Overnight Oats of Bircher Muesli bijna op elke zelf gerespecteerde ontbijtkaart, het is een handig ontbij om zelf te maken en dat met een handvol ingrediënten. Het is simpel, goedkoop, gezond en vooral zo makkelijk. Het kost nog geen vijf minuten.

Nog een paar tips voor je aan de slag gaat. Er zijn een paar fouten die ik heb gemaakt, en totaal niet nodig zijn. Allereerst, voeg voldoende vocht toe en dat kan gewone melk zijn of een plantaardige variant. De droge havermout (of andere granen) horen de consistentie te krijgen van een zachte havermoutpap zoals je die ook op het fornuis maakt en dat bereik je alleen door voldoende vocht te gebruiken. Verder is het belangrijk om de wat grovere havermout te gebruiken, dat geeft de beste textuur, zelfs na een nachtje (of meer) in de koelkast. En ten slotte, roer de overnight oats even door voordat je gaat eten. Deze simpele truc zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed gemixt zijn, en je de suikers uit het gedroogde fruit bij elke hap terugvindt. Super simpel dus.

[youtube=https://youtu.be/nkfJONV02Vk&w=690&h=430]

Bekijk ook mijn andere ontbijt video’s op mijn You Tube kanaal en vergeet je niet te abonneren. Ik ben onwijs nieuwsgierig welk recept jij het allerlekkerste vindt? Deel het resultaat met de #beginspiration op social. En natuurlijk staat er volgende week weer een nieuw ontbijtje online.

Nodig voor 2 porties:
Bereidingstijd: 3-5 minuten + een nachtje in de koelkast
1 grote appel
40 gram havermout
snuf kaneel (naar smaak)
handje noten
handje gedroogd fruit naar keuze
amandelmelk (zelf maken)
grote glazen pot of kom met deksel

Rasp de appel op een grove rasp. Pak een grote glazen pot of een kom die je kunt afdekken. Doe de appel, havermout, noten en gedroogd fruit erin. Schenk er amandelmelk bij tot alles net onder staat. Roer door. En schenk wat extra amandelmelk erbij. Zet in de koelkast, en laat de overnight oats een nachtje erin staan.

De volgende ochtend heeft de havermout de amandelmelk grotendeels opgenomen, en is dikker geworden. Je kunt het zo eten, gewoon uit de pot, of ik eet het graag met wat yoghurt erbij.

IMG_0686

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *