Appelmuffins

Vriendje en ik hebben een kleine zaterdag ochtend traditie: in de ochtend ergens samen koffie drinken en een taartje eten. Soms is dit een stuk healthy carrotcake, op andere momenten een favo appel-kaneelmuffin vol suiker, gluten en vast 10 dingen die ook heel slecht voor je zijn. Tja. Ik schrijf inderdaad over gezond eten en de dingen die ik post, eet ik zelf heel graag (& vaak), maar af en toe kan ik ook genieten van de ongezondere dingen in het leven. Zoals het hoort, denk ik dan.

Soms krijg ik vragen over calorieën (tellen), of ik altijd 100% gezond eet en wat ik doe als ik teveel slechte dingen heb gegeten.. Ik kan daar kort antwoord op geven: doe ik niet, nee en niks. Misschien de volgende dag proberen om iets beter op te letten. Er is maar een ding wat ik mezelf vraag: eh nee, niet hoeveel calorieën erin zitten, maar: is dit het waard? Gedurende de dag probeer ik 70-90% gezond te eten (hangt af van mijn bui) en de rest valt misschien in de categorie ‘ongezonder’. Al is dat natuurlijk een vage grens.. Soms dan! Andere momenten juist heel duidelijk.. De sompige cake in de supermarkt laat ik liggen en de cappuccino uit de automaat laat ik rustig staan, maar de zaterdagse cake & latte (met volle melk!) met vriendje zijn priceless! <3

appel muffinNodig voor 12 stuks:
Geïnspireerd door het recept van Love and Lemons.
130 gram speltbloem
100 gram amandelmeel
4 el kokosbloesem suiker
4 el gehakte walnoten
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
snuf zout
1 grote of 2 kleine appels, geschild, zonder klokhuis en in stukjes
250 ml rijstmelk
1 ei
60 ml zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een muffinblik in met wat gesmolten kokosolie of zonnebloemolie.

In een ruime kom, mix je de droge ingrediënten plus de appel en walnoten. In een andere kom, voeg je alle natte ingrediënten en mix deze goed. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer tot het net gemengd is. Verdeel het beslag in het muffinbakblik.

Bak de muffins voor ±18 minuten in de oven. Haal de muffins uit de oven wanneer je erop drukt en ze terugveren. Let op dat je ze niet te lang in de oven laat staan, dat maakt ze wat droger. Laat de muffins voor 10 minuten afkoelen in het bakblik, voordat je ze eruit haalt.

17 reacties

    1. Vast en zeker! Alleen heb ik sorghummeel nooit gebruikt dus kan het niet met zekerheid zeggen. Mocht je het proberen, ik ben erg benieuwd naar het resultaat! 🙂

        1. Net even snel een paar muffins gemaakt, 1/2 recept 🙂 Het smaakt goed wanneer je sorghummeel gebruikt. Ik denk wel dat ik de volgende keer Appelcompote ga maken en dat door het beslag meng. Dan wordt het net iets smeuïger.

  1. Hmm, dit ziet er lekker uit! Ik maak zelf ook wel eens healthy appel/kaneelmuffins, maar dan op een net iets andere manier, ook superlekker 🙂 Mooie foto’s ook!

  2. Wauwwwww, wat een lekker recept. Ik had appel met kaneel even in koekenpan met kokosolie laten garen zodat het vocht beetje karameliseert.

    Eetlepel kokospalmbloesem minder en wat steviapoeder. Volgende keer nog een eetlepel minder. Kan prima.
    Echt voor herhaling vatbaar. Heerlijke smaak en ze zien er precies uit zoals op jouw foto!

    Heb er ook een paar met peer gemaakt.

    Dank je voor het recept!

    1. Wat leuk! Ik ben blij dat het recept zo in de smaak is gevallen en dat de muffins goed gelukt zijn! Ze zijn hier ook favoriet! Toevallig laatst een paar met peer gemaakt en een portie met een paar verdwaalde cranberries uit de vriezer (Heerlijk, al zeg ik het zelf!). 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *