Appel-pancakes

Vorige week poste ik vijf snelle en gezonde ontbijtjes, maar tot mijn grote schrik stond er geen enkel pancake recept tussen. Dat kan natuurlijk niet.  Een mooie stapel pancakes, daar mag je me best een uurtje eerder voor wakker voor maken. Mijn dag wordt gewoon zoveel leuker wanneer ik begin met een mooie stapel pannekoekjes. Van fluffy spelt, tot stevige havermoutpannekoekjes, die pancakes in de morgen maken mij blij. De afgelopen tijd word ik heel blij van deze appel-pancakes. Nu het zomerfruit alweer een tijdje uit de schappen is verdwenen en de oerhollandse appels weer in de winkels liggen, probeerde ik ze gelijk in de pancakes te verwerken. In eerste instantie deed ik stukjes appel in mijn pancake beslag, maar dat had helaas niet het gewenste effect. Waar ik naar zocht was een licht gekaramelizeerde en zacht geworden appel, met daaromheen een laagje beslag. Tijd om verder te experimenteren en het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Een stapel mini-pancakes om blij van te worden.

Nodig voor 2 personen:
1 grote appel, of twee kleine
1 groot ei
4-5 el (spelt)meel
snuf wijnsteen bakpoeder
75 ml melk
snuf zout
honing (naar smaak, en optioneel)
kokosolie

Doe het ei in een ruime kom, roer de bloem erdoor, een snuf wijnsteen bakpoeder en klop de klontjes eruit met een garde. Verdun met de melk, soms heb je iets meer of iets minder nodig, dus gebruik de 75 ml als leidraad. Bij speltmeel gebruik ik bijvoorbeeld meer melk dan reguliere meel. Roer het zout en honing erdoor, en zet het beslag aan de kant om te laten rusten.

Snijd de appel in dunne plakken, eventueel met behulp van een mandoline. Hoe dunner, hoe beter. Zet een koekenpan op het vuur, met daarin een klontje kokosolie. Doop de appelschijfjes in het beslag, leg vervolgens in de pan. Bak aan beiden kanten aan, zoals je met normale pancakes doet. Ik giet er halvewege nog wat extra beslag bij, ongeveer 1 eetlepel, voor een extra dikke pancake.

Stapel ze op, bewaar op een warm bord (op de verwarming of uit de oven) bijvoorbeeld en bak verder tot alle appelschijfjes (en beslag) op is. Serveer de appel-pancakes eventueel met extra honing of agavesiroop

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Ontbijt

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *