Amandelmelk

Zelf amandelmelk makenIk verbaas me er nog steeds over hoe makkelijk het is om amandelmelk te maken. De afgelopen dagen waren druk; zo druk dat ik 3 dagen lang zelfs geen stap in de keuken heb gezet. Ik at op de uni, of op werk, en liet de keuken een beetje links liggen. Maar ik had wel tijd voor 1 succesnummer: zelf gemaakte amandelmelk! Heerlijk voor in smoothies met fruit, of als melkvervanger in eigenlijk al je recepten. Denk aan pannenkoeken, taart, maar ook door de muesli of havermout.

Amandelmelk is een goed alternatief voor mensen die niet tegen koemelk en lactose kunnen. Het voordeel van zelf maken, is dat je de smaak zelf kunt bepalen en ervoor kan kiezen om geen zoetstof (of juist wel) eraan toe te voegen. Ik kies vaak voor amandelen, aangezien het vol vitamines en mineralen zit. Je zou overigens ook een andere noot kunnen gebruiken of een combinatie van meerdere soorten, bijvoorbeeld hazelnoot en amandel.

Nodig voor ongeveer 1 liter:
250 gram on-geroosterde amandelen (en niet gezouten natuurlijk)
1 liter water, het liefst gefiltreerd of bronwater
Een zoetmiddel als honing of 2-4 dadels (optioneel)
½ tl goede kwaliteit vanille extract (optioneel)
klein snufje zeezout (wanneer je iets zoets toevoegt, kun je het beste ook een kleine snuf zeezout toevoegen).

Verder: 1 kaasdoek of pantysokje (die natuurlijk nieuw is, en even “gewassen” in wat warm water.

Leg de amandelen in de week voor minimaal 8 uur. Meestal laat ik ze een nachtje in ruim water weken, zodat ze zachter worden en er dus mooiere amandelmelk van gemaakt kan worden.

Giet de amandelen (de volgende dag, of na 8 uur) af, spoel ze eventueel nog een keer met water en voeg ze vervolgens in een blender. Voeg een liter water toe; het liefst gefiltreerd of gekookt water wat je hebt laten afkoelen. Hierdoor kun je de amandelmelk langer bewaren. Voeg evt. een zoetmiddel toe, al is dit niet perse nodig, en een halve theelepel vanille extract. Laat de blender vervolgens voor ongeveer 3 minuten draaien tot alles gemengd is en vermalen.

Pak ondertussen een fijne zeef, leg daar de kaasdoek daarin of gebruik een pantysokje die je eroverheen spant. Zet dit op een ruime kom. Giet de inhoud van de blender in etappes door de zeef met panty of kaasdoek heen en roer eventueel met een lepel erdoor om al het vocht van de pulp te onttrekken.  Breng op het laatst alle puntjes/randjes naar elkaar toe, zodat de pulp nergens naartoe kan en knijp het geheel uit om de laatste melk eruit te halen. Je zult versteld staan hoeveel er nog uit de “droge” pulp kan komen.

Bewaar in een gesteriliseerde fles in de koelkast voor ongeveer 5 dagen.

19 reacties

  1. Zeker doen! het heeft echt een melkstructuur, maar smaakt alleen naar amandelen ;). Vind het zelf lekkerder dan gewone melk.

  1. Zeker! Je kunt het verwerken in baksels (cake/koek). Hoor anderen zeggen dat ze een schepje bij de muesli doen. Al gebruik ik het meestal in een notencake of havermoutkoekjes (dat soort dingen)! Succes.

 1. Super! precies wat ik nodig heb. Honing mag ik niet gebruiken voorlopig (= zoetstof en dus suiker) maar de rest moet lukken. Ik ga het meteen proberen van het weekend!

 2. I love amandelmelk,

  Ik maak hem altijd met amandelmeel, zo hoef je niet te weken en is makkelijker voor de blender! k gebruik 150 gr amandelmeel op 960ml water 3 dadels en beetje vanilleextract!

 3. Je kunt amandelmelk met elke noot maken die je wilt. Je kunt dus je lievelingsnoot gebruiken. Je kunt ook gemalen kokos gebruiken!

  PS: Ik vind deze site heel mooi en leuk, dat je alles zelf kunt maken. Ik ben 11 jaar en ik vind dingen zelf maken heel erg leuk, dus dit is iets leuks voor mij en mijn moeder. die vind dit soort dingen ook leuk!

 4. Ik heb het nu al zo vaak gemaakt en het is echt super lekker! Mijn enige punt is dat het in een paar dagen al overstuur is. Ik weet niet zo goed wat ik fout doe of wat ik kan doen om het langer houdbaar te maken. Er komen stukjes in en het gaat dan stinken…heb je dit ook? En kun je mij helpen om mijn amandelmelk langer houdbaar te maken? Hoe pak jij dit aan?

  Heel erg bedankt!!!!

  Groetjes, Malou

  1. Wat gek! Ik heb de amandelmelk soms 5 dagen in de koelkast staan en dan is het nog steeds prima (iets minder noot-achtig, maar nog te doen zeg maar). Hoe bewaar je de amandelmelk? Het beste is in een gesloten (glazen) fles. Deze steriliseer ik altijd even door er gekookt water in te gieten (ook op de dop) en even te laten staan. Daarna laten uitstomen (en wat afkoelen) en dan de amandelmelk erin gieten. Uiteindelijk de fles bewaren in de koelkast. Hopelijk heb je hier iets aan, mocht het nog steeds fout gaan, stuur me even een berichtje! Groetjes, Ianna

 5. Hoi,

  Beetje een oude blog, maar ik heb nog een vraagje dat je misschien kan beantwoorden. Ik wil de pulp nog gebruiken, maar hoe laat je deze drogen? Gewoon los aan de lucht drogen (uitspreiden over het doek of blad?) of op lage temperatuur in de oven (of wordt het daar juist te droog van?)

  Ik hoor het graag als je tips hebt!
  Marijke

 6. Vandaag ook voor het eerst gemaakt. Ik heb er geen zoetstof aan toegevoegd, maar is voor de volgende keer wel een optie. Nu ben ik een cake aan het bakken van de pulp. Ben erg benieuwd, omdat de structuur ook echt anders is.

  1. Ik gebruik eigenlijk ook nooit zoetstof in mijn amandelmelk. Soms een dadel wanneer ik het voor zoete recepten wil gaan gebruiken, maar gewoon als ontbijt of in smoothies is deze altijd puur. Benieuwd wat je ervan vindt en wat voor lekkers je gaat bakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *