Alles over thee: de basis.

thee
informatie over thee

Ik ben een onwijze theeleut. Al van kleins af aan heeft thee een speciaal plekje in mijn leven. Na school stond mijn moeder klaar met een pot Earl Gray en koekjes om bij te praten over alle avonturen van de dag. In mijn studententijd ontdekte ik mijn liefde voor groene thee en nu ben ik verzot op kruidenthee. Thee kun je niet alleen drinken, maar je kunt er ook goed mee koken (daar later meer over).

Heb je altijd meer willen weten over thee? Dan zit je hier goed. Laten we beginnen bij het begin. Alle thee komt van dezelfde theeplant: de Camellia Sinesis. Je mag thee dus alleen thee noemen als het blad afkomstig is van deze plant. Kruidenthee is dus geen thee en noem je daarom een infusie. Er zijn vier (belangrijkste) soorten thee: zwarte, oolong, groene en witte thee. De bladeren worden geplukt en op verschillende manieren bewerkt. Daarna kan er een melange van gemaakt worden of de thee wordt gearomatiseerd. Er worden dan bloemen, vruchten, specerijen en/of etherische olie toegevoegd.

Zwarte thee is volledig geoxideerde thee. De thee reageert met zuurstof, wat de smaak en kleur van de thee beïnvloed.
Temperatuur water: 90/95 graden.
Trek tijd: ongeveer 3 minuten.

Oolong is een kort geoxideerde thee. Het zit tussen zwarte en groene thee in, en kan daarom op beide soorten lijken.
Temperatuur: 80/90 graden.
Tijd: ongeveer 6 minuten

Groene thee is een licht geoxideerde thee. Na het plukken wordt de thee zo snel mogelijk verhit of gestoomd, om zo het oxidatie proces te stoppen.
Temperatuur: 70/80 graden.
Tijd: ongeveer 2-4 minuten.

Witte thee wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge blaadjes.
Temperatuur: 70/80 graden
Tijd: ongeveer 6-8 minuten.

Top tip: Giet geen kokend water over je groene of witte thee. De theeblaadjes verbranden en de thee krijgt een bittere en sterke smaak. En dat is zonde, natuurlijk.

Als je echte, goede thee koopt, is het altijd een goed idee om bij je theewinkel te vragen hoe je de thee moet zetten (water temperatuur en trek tijd). Bovenstaand is een richtlijn, maar elke thee is anders. Je hebt ongeveer twee gram losse thee nodig per kop. Je zet losse thee het beste in een theefilter, zodat de theeblaadjes zich mooi kunnen ontvouwen. De beste thee zet je met een waterkoker die verschillende temperaturen aangeeft, zoals deze retro waterkoker. Zo weet je zeker dat je de thee op de juiste temperatuur zet.

Thee is niet alleen heerlijk om te drinken, maar je kunt er dus ook geweldig goed mee koken. Dat lijkt misschien een beetje gek, maar je kunt er een heel unieke en spannende smaakmaker van maken. Snijd thee heel fijn in je kruidenmix, gebruik groene thee om je vis in the pocheren of laat een schepje Earl Gray trekken in warme melk voor panna cotta of ijs. Fantastisch toch. Binnenkort meer hierover. Mocht je een leuk recept weten, deel het vooral hieronder of op social media. 🙂 Dank je wel.

Het artikel is geschreven in samenwerking met Klesto.nl.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

3 reacties

  1. Bedankt voor de tip over witte thee! Normaal gesproken goot ik het kokende water altijd over het zakje heen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *