Alles over de Franse wijnregio Bordeaux

Bordeaux
Bordeaux wijngaard

Als ik een ding mis op dit moment, dan is het wel om weer met vakantie te gaan. Een van de reisjes op mijn verlanglijst is Bordeaux. Ik ben dol op de stad, prachtige landschap en natuurlijk de wijngaarden. Ik heb echt geweldige herinneringen waarbij we kleine wijnboertjes bezochten en met de auto door de smalle weggetjes langs de wijngaarden reden. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan en mijn favoriete wijnen te proeven.

Bordeaux wijn

Wereldberoemd is de Franse wijn uit Bordeaux. In vrijwel het hele departement Gironde, waar Bordeaux onder valt, wordt wijn geproduceerd. We denken al vrij snel aan rode wijn bij Bordeaux en dat is ook niet gek. Elk goed restaurant, waar ook ter wereld, heeft wel een fles rode Bordeaux op de kaart staan. Een fles bordeaux kun je in alle prijs categorieën vinden – van een simpele huiswijn tot een super chique fles van een paar duizend (!) euro. Het gebied bezoeken is dus zeker de moeite waard, maar voor nu kun je natuurlijk ook online een fijne Bordeaux wijn kopen.

Wist je dat?

De wijnregio Bordeaux wordt grofweg onderverdeeld in de Linker- en in de Rechteroever, en daar wordt de linkeroever van de Gironde en de Garonne bedoeld. Daar vinden we de wijngaarden van de Médoc, Haut-Médoc, Graves en Pessac-Léognan. Aan de andere kant, op de rechteroever, vinden we Pomerol en Saint-Émilion. Tussen de Garonne en de Dordogne ligt de subregio Entre-Deux-Mers. Op de Linkeroever gedijt Cabernet Sauvignon uitstekend, dankzij de kiezelhoudende bodems die warm zijn en het water goed doorlaten. De kalk- en kleihoudende bodems van de Rechteroever zijn dan weer beter voor Merlot. Wijnen van de Rechteroever, met een groter aandeel Merlot in de blend, zijn daarom ook vaak zachter en rijper van smaak dan Cabernet Sauvignon gedomineerde wijnen. 

Rood, wit en zoet

Meer dan tachtig procent van de aangeplante druivenrassen in de wijngaarden is bestemd voor rode wijn, maar er worden ook uitstekende droge witte wijnen en zoete witte dessertwijnen gemaakt in de Bordeaux. De bekendheid van deze Franse wijnregio is vooral gebaseerd op rode wijn, maar er zijn ook een paar producenten die wereldfaam hebben vergaard met hun witte wijn. Zo komen er een aantal uitzonderlijk goede witte wijnen uit Pessac-Léognan en staan Sauternes en Barsac bekend om rijke dessertwijnen. De druiven die voor deze dessertwijnen worden gebruikt zijn Muscadelle, Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc en Sémillon. De druiven moeten in overrijpe staat worden geplukt en bevatten daardoor veel suikers. De beste zoete wijnen worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door nobele rot. Wanneer het een warm en vochtig najaar is kan de botrytis cinerea schimmel de schil van de druiven aantasten, maar het vruchtvlees niet. De trosjes zien er misschien niet smakelijk uit, maar de wijn die ervan wordt gemaakt is vloeibaar goud. 

Dus, welk flesje wijn trek jij open dit weekend? 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog Getagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *