Aardappel-artisjok tortilla

aardappel-artisjok tortillaAls er een ding is waar ik totaal niet goed in ben, dan is dit aardappels schillen. Ik weet ook niet waarom, maar wanneer ik aardappels schilt lijkt het alsof ik de halve aardappel nog aan het schilletje heb hangen. Ik denk dat het iets te maken heeft met geduld hebben (iets wat ik schijnbaar dus niet heb)! Misschien komt het omdat het gewoon zo’n saai klusje is. Hoe dan ook, soms zijn aardappels gewoon nodig. Bijvoorbeeld wanneer je deze heerlijk tortilla maakt! Ik maak het graag in de zomer, als onderdeel van een picknick in het park. Maar ook in de winter is dit een fijn lunchgerecht, borrelhapje of easy diner.

Naar mijn mening hoort een tortilla licht en luchtig te zijn. Geen zwaar ding dus. Een trucje wat ik heb geleerd om de tortilla zo licht mogelijk te houden, is dat ik de eieren scheidt. De eiwitten klop ik luchtig met een mixer, zodat de tortilla straks ook mooi en luchtig wordt. Ik vind het heerlijk om verse tuinkers erover te strooien. Al is niet iedereen hier fan van. Ketchup is anders ook een goede vervanger ;).

Nodig (6-8 als borrelhapje, 2-3 als licht hoofdgerecht):
500 gram aardappels (wanneer je mijn schil-skills hebt, neem er dan wat extra bij ;))
1 ui, fijn gesneden
1 blikje artisjok harten, in vieren
4 eieren
peper/zout
Tuinkers (optioneel)

Schil de aardappels en snij in plakken van 1/2 – 1 cm. Kook ze voor totdat ze gaar zijn, om ze vervolgens af te gieten en in een ruime kom te laten afkoelen.

Snij ondertussen de ui fijn en bak deze, in een pan van ± 28 cm doorsnede (dit is de koekenpan die je straks gebruikt voor de tortilla), totdat ze glazig zijn geworden. Giet de artisjokharten af, snij ze in 2 of 4 stukken en voeg deze samen met de uien bij de aardappels. Roer alles door elkaar en zet aan de kant om verder af te laten koelen.

Scheidt de 4 eieren en klop de eiwitten luchtig met een mixer. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Gebruik eventueel de mixer om ook het eigeel even door elkaar te mixen. Let wel: wanneer je het eigeel hebt aangeraakt, kun je de mixer niet meer voor de eiwitten gebruiken. Het eigeel zorgt ervoor dat het eiwit weer in elkaar zakt.

Schep het eigeel door het aardappel mengsel. Breng het geheel goed op smaak met zout en peper. Roer nu de opgeklopte eiwitten erdoorheen. Het ziet er misschien niet heel appetijtelijk uit, maar geloof mij: het zorgt voor een lichte en luchtige tortilla.

Verwarm de koekenpan met daarin 1 el olijfolie (of boter) en stort daarin het ei-aardappel mengsel. Maak de bovenkant plat, en dek de koekenpan af met een deksel of eventueel een stuk aluminiumfolie. Bak het rustig op laag vuur voor ongeveer 7-9 min, of tot de buitenkant van de pan af komt en het mooi bruin is geworden. Let op: de bovenkant hoeft nog niet helemaal gestold te zijn wanneer je het omdraait. Draai met behulp van een bord of deksel om en bak voor 4-5 min af aan de andere kant. Zet de laatste minuut het vuur hoger, zodat je het makkelijk uit te pan kan halen. Serveer op een groot bord. Snij eventueel in kleine blokjes als easy borrelhap, of in puntjes wanneer je het als licht hoofdgerecht of lunch wilt eten.

4 reacties

  1. Geen beste aardappelschiller? Gebruik dan toch een dunschillertje, joh! Fantastische uitvinding! 🙂
    En ik zat bij dit recept alsmaar te wachten op de tortilla en me af te vragen wat je ermee zou gaan doen… Tot ik me herinnerde dat ze een aardappel omelet ’tortilla’ noemen in Spanje!

  2. Wat een leuk recept. Ik eet niet vaak artisjokken, maar om ze in zoiets als dit te verwerken is wel een goed idee! ik kan trouwens alleen aardappelen schillen met zo’n heel ouderwets ijzeren dunschiller mesje. Die werken echt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *