5x vragen voor de visboer

Ik moet jullie iets opbiechten. Voor een lange tijd kocht ik nooit vis, het idee om dit zelf klaar te maken vond ik doodeng. Ik had geen idee waar ik op moest letten. Terwijl die doorbloede oogjes me aanstaren (is dit nu een goed teken of niet?), stond ik twijfelend bij de visboer en wist ik simpelweg niet wat ik ermee kon doen of verwachten. Waar ik op moest letten, en hoe bereidt je de vis überhaupt? Nu is een simpel stukje zalm, kabeljauw of heilbot misschien makkelijk om te maken, maar zelfs die in perfectie klaar maken vond ik knap lastig. Want, wanneer is de vis nu gaar? Of nog beter, wanneer is de vis vers?

Uiteindelijk kwam ik bij een visboer, die mij bij elk bezoek meer uitlegde over zijn vis. Ondertussen weet ik wat ik lekker vind om te eten, en heb ik een paar recepten achter de hand. Maar, als ik nu bij een onbekende visboer binnen stap, ben ik niet meer bang om zijn hemd van zijn lijf te vragen. Mijn favorieten deel ik van vandaag met jullie. Daar gaan we…

Welke vis kun je mij aanraden?
Als je niet weet waar je moet beginnen, of je wilt gewoon iets nieuws proberen, dan kun je altijd om een tip vragen van de visboer. Een goede visboer vertelt graag over de vis die weinig aandacht krijgt, of vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel super lekker is. Ze kunnen handige tips geven over een goedkoop stukje vis, maar van goede kwaliteit. Of bijvoorbeeld een vis waarvan er voldoende rondzwemmen in de zee, en dus verantwoord en niet overbevist.

Hoe maak ik deze vis klaar? En kun je mij helpen met …?
Vraag om advies. Veel visboeren hebben hun eigen tips over hoe je een bepaalde vis het beste klaar maakt, of door welke vis je het handig kunt vervangen. Maar kunnen je ook tips geven als je op zoek bent naar een bepaalde vis in een gerecht, die juist stevig en vlezig, of juist licht en makkelijk in stukjes valt.

Wat is in het seizoen?
Jazeker, de meeste vissen worden binnen een bepaald seizoen gevangen en zijn niet altijd verkrijgbaar… als het goed is. Zo kun je bijvoorbeeld gekweekte zalm wel gedurende het hele jaar kopen, maar wilde zalm alleen vanaf mei/juni tot en met september. Vraag het aan de visboer, of neem alvast een preview in dit handige vis-overzicht.
Weetje: je herkent gekweekte zalm aan de duidelijke witte vetrandjes tussen het visvlees, bij de wilde zalm is dit niet (of in ieder geval veel minder) aanwezig.

Verse vis 1

Waar is het gevangen? Wanneer? En, door wie?
Een goede vraag wanneer je wilt testen hoeveel kennis jouw visboer heeft, en hoe vers je vis is. Wees niet bang om het te vragen, want je betaald er immers voor. De eerste keer is spannend, tot je erachter komt dat de meeste visboeren super enthousiast worden en maar al te graag vertellen over ‘hun’ vis.
Tip: Hoe weet je eigenlijk of een vis vers is? Let dan op: hoe de vis ruikt (een visgeur is geen goed teken), stevig zijn, er fris uit zien, met heldere ogen en rode kieuwen. Meer weten? Lees hier verder.

Hoe kan ik de vis het beste bewaren?
Helemaal geen gekke vraag. Vooral wanneer je de vis niet gelijk gaat eten, of misschien zelfs wilt invriezen. Sommige vis kun je het beste bewaren in de verpakking van de visboer, bij anderen soorten (bijvoorbeeld verse schelpdieren) kun je het beter op een andere wijze bewaren. Zo kun je coquilles in de schelp bijvoorbeeld het beste met de bolle kant naar beneden bewaren (anders komt het vocht eruit) en scheermesjes tussen een natte theedoek. Bij twijfel? Even aan de visboer vragen, dus.

Dit is mijn lijstje met vragen voor de visboer, maar wat zijn de vragen die jij aan de visboer stelt? En welke gouden tip heb jij al gekregen? 

Bron foto.
Bron foto 2.

2 reacties

 1. Goedemorgen Ianna,

  Wat een leuk artikel.
  Ik koop zelf graag hele vissen, dus geen fileetjes. Want een hele vis geeft veel meer smaak af door de graat en de huid die er omheen zit. Bijvoorbeeld een dorade of forel lekker volstoppen met verse kruiden en citroen (een laurierblaadje in een kerf van de huid steken boost de smaak) en in een hele hete oven (200-240 graden). Wanneer is je vis gaar? Als de ogen wit zijn geworden is de vis van binnen gaar, reken op zo’n 20 minuten. Maar test vooral even. Te gare vis is droog en jammer van de vis.
  Gewoon met liefde bereiden, dan gaat het altijd goed!
  Morgen komt mn moeder eten, weet nu wat ik ga maken 😉
  Fijne dag!

  1. Hi Marije,
   Je hebt groot gelijk: een hele vis gebakken op de graat heeft zoveel meer smaak.
   Dankjewel voor je leuke berichtje en alle (recept) tips.
   Fijne dag vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *