Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

5x must see documentaires

Dag 2 van mijn detox is aangebroken. Vandaag nog geen receptje of een blog over de vooruitgang (ik heb er immers pas 1 dag op zitten), maar een overzichtje van mijn favoriete foodie-films.. Of beter gezegd: documentaires! Deze keer geen Julie & Julia, Chocolat, Jiro Dreams of Sushi, No Reservations of Ratatouille, maar het ‘serieuzere’ werk. Geloof mij; na het zien van een van deze documentaires krijg je spontaan trek in gezond eten en trek je gelijk je sportschoenen aan!

1. Food Inc!
‘You’ll never look at dinner the same way again’! Food Inc was een van de eerste gezonde-food-docu’s die ik heb gezien. Het laat het ware gezicht van de voedselindustrie zien, met schokkende beelden over hoe ons eten nu eigenlijk geproduceerd wordt. Daarbij laten ze zien welke dingen er vaak voor de consument verborgen worden gehouden, want: wat weten we eigenlijk over het eten wat we kopen? Kijken dus!

2. Super Size Me!
Deze docu Super Size Me bestaat al een tijdje en kijkt naar de schadelijke effecten van fastfood. De documentaire maker ging zelf het experiment aan, waarbij hij gedurende 30 dagen alleen maar McDonalds at (dus voor ontbijt, lunch, diner & alle drankjes!)! Hij stopte met sporten, moest alles van het Mc-menu ten minste een keer proberen en als hem een ‘super size menu’ werd aangeboden, dan moest hij dit accepteren. Het resultaat? Iek.. Check deze docu…

3. Food Matters!
Food Matters werpt een blik op de voedingsindustrie van nu en bepaalde ziektes die in de Westerse wereld veel voorkomen. Denk aan: diabetes, kanker, hartproblemen en depressie. In de docu leggen ze de nadruk op voeding als medicijn en kijken met een kritische blik naar de farmaceutische industrie, die veel geld verdienen met het produceren van medicijnen. Bekijk hier alvast een preview filmpje!

4. Fat, Sick and Nearly Dead!
Ook een duidelijke favoriet en vooral een wat meer feelgood film (ondanks dat het misschien in eerste instantie niet zo lijkt). Hier lees je al een eerdere blog die ik over deze docu schreef! Kort samengevat: de Australische Joe is ziek en er moet drastisch iets gebeuren om zijn gezondheid te verbeteren. Onder begeleiding van artsen gaat hij voor 60 dagen leven op sapjes en gedurende die periode reist hij door Amerika. Hier ontmoet & inspireert hij verschillende mensen, leert hij over de Amerikaanse food cultuur en verteld over zijn ’60 day juice detox’!

5. The Truth About Food!
Niet echt een documentaire, maar meer een serie gemaakt door de BBC. In deze serie gaan ze opzoek naar de waarheid achter eten. Is koffie echt slecht voor je? Wat doet een plantaardig dieet voor je slechte cholesterol? Kun je het beste drie of meer maaltijden per dag eten? In elke aflevering wordt een ander onderwerp besproken. Bekijk hier op YouTube de eerste aflevering (en de rest vind je ook daar!)

6 Discussions on
“5x must see documentaires”
  • Ja, heel interessant. Ik heb Food Inc gekeken laatst op Netflix en werd er echt verdrietig van hoe ze de dieren in die stallen behandelen..en ik was geschokt hoe de grote industrieën de boeren onder hun duim houden. Super size me ga ik ook maar eens kijken…

    • Ja bizar eh! Het is inderdaad best schokkend en eigenlijk gek hoe weinig wij over ons eten weten. Zeker doen! Een aanrader..

  • Goed lijstje! Ik ken alleen ‘Fat, Sick and Nearly Dead’ nog niet, die zet ik even op m’n lijstje.
    Ken je ‘Our Daily Bread’? Vind ik zelf ook een hele aangrijpende film, door het weglaten van commentaar en ‘talking heads’ zet de regisseur een super sterke film neer. De beelden spreken voor zich! Je ziet hoe industrieel ons voedselsysteem is geworden, ik werd er best verdrietig van.

    En nog een toevoeging aan je lijstje, ik zag vorige week ‘Fed Up’. Een documentaire die sinds kort uit is in de Amerikaanse bioscopen. Ik schreef er toevallig een blogpost over afgelopen week: http://www.inmyredkitchen.com/brown-rice-bowl-kale/

    • Our Daily Bread ken ik inderdaad van de naam, net als Fed Up, maar heb ze beiden nog niet gezien. Wie weet binnenkort! Ik ben ik ieder geval altijd opzoek naar nieuwe docu’s. Al begint hier net het zonnetje te schijnen, dus daar eerst maar van genieten 😀

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.