Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

5x echte Turkse mezze

Alweer een tijdje geleden ging ik op persreis richting Istanbul, Turkije. Een onwijs toffe ervaring natuurlijk. Je wordt in een prachtig hotel gestopt en samen met mede bloggers Leonie en Sofie ging ik op avontuur in deze wereldstad. Op de eerste avond in Istanbul maakte ik kennis met mezze. Verschillende spreads en kleine voorgerechtjes, die je met elkaar deelt. Een perfecte manier om de maaltijd te beginnen, want je kunt overal van snoepen. Verder zijn het gewoon hele lekkere spreads die je ook los van elkaar kunt maken, als hapje of als onderdeel van een nieuw gerecht. Nu moet ik er gelijk bij zeggen dat mijn mezze receptjes van deze week (waarschijnlijk) geen officiële Turkse recepten zijn, maar gemaakt met de herinnering aan de smaken daar en een paar kleine notities. Vandaag deel ik met jullie mijn 5 favoriete Turkse mezze, die mij gelijk mee terug nemen op vakantie naar Turkije. Ze zeggen altijd dat deze mezze in alle delen van het land ander worden gemaakt, maar voor mij zijn dit de smaken van mijn reisje naar Istanbul. Een stad vol verschillende smaken, indrukken en mensen. Erg indrukwekkend en staat zeker op mijn lijstje om een keer terug te gaan. Tot die tijd ga ik aan de slag met mijn favoriete mezze recepten, en ik ben benieuwd welke jullie favoriet is. 

Meze4Turkse Tomatensalsa — De eerste Turkse mezze is vooral een favoriet in de zomer; gemaakt van mooie rijpe tomaten, heerlijk bij een stukje gegrild vlees of vis van de bbq. Of ga fusion koken ;), en serveer op een licht geroosterde bruchetta. Yum!

Meze5Hummus — Een van de spreads die jullie vast en zeker kennen. Super simpel om te maken en onwijs lekker. Gebruik je vaak een hummus uit een potje, bakje, kuipje? Maak het een keer zelf en je wilt nooit meer terug.. Super simpel en zooooveeel lekkerder dan de kant-en-klare versie!

Meze1Baba ganoush — Stiekem een van mijn favoriete spreads. In deze vegetarische baba ganoush (gepureerde aubergine) komt de rokerige smaak goed naar voren en daardoor weet je een ding zeker: dit is zelf gemaakt! Lekker bij falafel, of op een stukje Turks brood.

Meze2Cacik — In de Griekse keuken bestaat een soortgelijke spread/dip en die heet tzatziki. Komt het je bekend voor? Dan weet je dat het een super lekkere, frisse yoghurt-komkommer spread (of misschien beter gezegd dip) is. Geweldig lekker bij een gegrild stukje lamsvlees, maar ook bij falafel, als basis van een dressing voor een vullende salade of gewoon zo om je stukje pita in te dopen.

Meze3Zwarte olijf-feta spread — Een leuke twist op de ‘klassieke’ tapenade van zwarte olijven. De ziltige feta geeft een lekker smaakje mee. Heerlijk op een stukje brood, maar ook bij omelet, door een simpele pasta, op een ‘pizza’ of een lekker lunch broodje. Je kunt er alle kanten mee op!

Dit artikel is gesponsord, maar de Turkse mezze zijn nog steeds even lekker als jullie van mij gewend zijn. 

4 Discussions on
“5x echte Turkse mezze”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.