Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

5 tips om het meeste uit jouw (boeren)markt te halen

In het weekend ga ik graag naar een van de vele biologische boerenmarkten in Amsterdam, om veel gezond lekkers in huis te halen voor de nieuwe week. Ik vind het heerlijk om te kijken wat de locale boeren allemaal in hun kraampjes hebben liggen en alvast te brainstormen over nieuwe recepten die ik thuis wil uitproberen. Maar, zelfs als je niks koopt, is het leuk om de markt af te struinen. Vandaag geef ik 5 tips om het meeste uit jou locale boerenmarkt te halen, en niet helemaal blut thuis te komen!

1. Weet wat er in het seizoen is en dus wat je kunt verwachten/het beste kunt kopen.
Het aanbod verschilt tijdens seizoenen dus probeer hier rekening mee te houden tijdens je inkopen. In de lente vind je er rabarber en asperges, in de zomer frambozen en verse mais, aan het eind van de zomer de heerlijkste tomaten. Om vervolgens in de herfst te snoepen van pompoen, paddenstoelen en in de winter de verse stronken boerenkool mee naar huis te nemen. Zo betaal je niet de hoofdprijs (leuk voor je portemonnee!) en je groenten & fruit zullen het allerlekkerste smaken. Wees niet bang om vragen te stellen aan de mensen in het kraampje, bijvoorbeeld wanneer ze bepaalde producten weer hebben en wat nu in het seizoen is.

2. Loop eerst een rondje over de hele markt!
Ik weet het, het is lastig, maar wanneer je nieuw bent op een markt is het belangrijk om eerst een goede overview te krijgen van alle producten (en prijzen!). Zo kun je ze vergelijken op basis van prijs/kwaliteit verhouding en met de beste producten naar huis gaan. Zelfs op markten waar ik vaker kom, doe ik altijd een klein rondje, om te zien wat de verschillende kraampjes verkopen.

3. Leer de boer kennen!
Het is een van mijn favoriete dingen van een boerenmarkt. De boeren weten immers zoveel over hun product en vinden het altijd leuk om vragen te beantwoorden van enthousiaste kopers. Vraag naar nieuwe producten, hoe je iets het beste kunt bereiden en wat hun favoriete combinatie is om het te eten. Zij kennen hun product immers als geen ander. Vaak is het zelfs mogelijk om hun boerderij te bezoeken; iets wat nog steeds op mijn lijstje staat voor deze zomer.

4. Ga op tijd voor snellopende items, of de beste deals later op de middag.
Ga vroeg naar de markt om de beste producten te scoren! Soms staat er bij mij een boer die geweldige broden verkoopt, maar de lekkerste zijn al gauw uitverkocht en daarom vind ik het fijn om juist op tijd te gaan. Op andere dagen ga ik juist wat later, aan het eind van de marktdag, omdat je daardoor soms korting krijgt op de laatste producten.

5. Bedenk van te voren een paar recepten (en maak eventueel een boodschappenlijstje).
Als ik eenmaal op de markt ben en al het lekkers om mij heen zie, kan ik mezelf soms maar moeilijk inhouden. Bij thuiskomst heb ik soms spijt van de hoeveelheid geld wat ik heb uitgegeven aan, eerlijk is eerlijk, iets te veel eten. Het helpt dus om in gedachten te houden wat je wilt maken en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt, zo koop je niet te veel en kun je heel gericht boodschappen doen.

Waar let jij altijd op wanneer je naar de markt gaat? Heb je nog een leuke tip? Laat hieronder een berichtje achter en deel je gouden tip! Op zoek naar een biologische boerenmarkt in Amsterdam? Hier vind je mijn favorieten!

Bron foto: pinterest.nl

1 Discussion on “5 tips om het meeste uit jouw (boeren)markt te halen”
  • Hier in Meppel is maar één echte boerenkraam op de markt, Die is zelfs biologisch-dynamisch. Alle anderen zijn handelaars. In Zwolle (slechts een kwartier met de trein van hier) zijn meer boerenkramen. Als je daar voor ’t eerst gaat kijken: je moet zijn bij het Rodetorenplein, vlakbij de terrasjes van ‘Las Rosas’ en ‘de Belgische Keizer’.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.