Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

3x lekkerste ijskoffie recepten om zelf te maken

Het begint weer warm te worden en daar willen we natuurlijk volledig van genieten: het is tijd voor ijskoffie! Vooral in de warmere zomermaanden is een ijskoffie de ideale manier om je dag te beginnen.

Je kunt je ijskoffie natuurlijk gemakkelijk bestellen in een koffiezaakje, maar zelf ijskoffie maken is ook heel lekker en gemakkelijk. Hoe je zelf je ijskoffie maakt, leg ik uit in dit artikel. 

zelf ijskoffie maken

1. IJskoffie met zelfgemaakte vanille siroop

Wat essentieel is in dit recept is dat je vers gezette koffie de kans krijgt om goed koud te worden. Zet ‘s avonds bijvoorbeeld een kop koffie en maak het recept pas de volgende ochtend. Gebruik hiervoor koffiebonen van goede kwaliteit: goede koffiebonen maken een wereld van verschil. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de koffie in de ochtend te zetten, maar hete koffie over ijsklontjes heen schenken komt de smaak niet ten goede. Zorg er bovendien voor dat je een sterke kop koffie zet: je verdunt de koffie straks met ijsklontjes en je wilt natuurlijk geen slappe bak.

Nodig

Bereidingstijd: 20 minuten.
Voor twee personen.

Voor de siroop

Voor de koffie

  • 2 sterke koppen koffie op kamertemperatuur
  • Twee scheutjes volle melk, of meer naargelang smaak
  • Een paar ijsklontjes

Bereidingswijze

Om de siroop te maken, voeg je de suiker en het water toe aan een steelpannetje. Breng de suiker langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Blijf dit inkoken tot je een nog vloeibare, stroperige massa hebt.

Laat je siroop afkoelen en vervolgens voeg je vanille-extract toe. De siroop kun je dit in een glazen fles of pot schenken, zodat je er nog lekker lang van kunt genieten én het makkelijk te schenken is. 

Pak een longdrinkglas, vul deze voor de helft met ijsklontjes en schenk de koffie er overheen. Als laatste voeg je de melk toe en als laatste een scheutje siroop.

zelf ijskoffie maken

2. Nutella ijskoffie

Ik geef toe, het is een beetje een caloriebommetje, maar de combinatie van ijskoffie én chocola is pure verwennerij. En als je het helemaal goed wil doen, neem dan ook eens een kijkje naar het recept voor deze Tony’s Chocolonely cheesecake. Lekkkerrr.

Nodig

Bereidingstijd: 25 minuten.
Voor twee personen.

  • Blender
  • 2 whiskyglazen van 30cl
  • 100 ml sterke koffie
  • 5 eetlepels Nutella
  • 100 ml Hazelnootdrink
  • 30 gram ongebrande hazelnoten
  • 10 ijsblokjes

Verse koffiebonen levert de beste resultaten. Door het gebruik van een goede koffiemachine te combineren met vers gemalen koffiebonen, ben je gegarandeerd van een goede sterke koffie. Laat jouw koffiemachine te wensen over? Zonder een goede koffiemachine maak je geen goede ijskoffie, kijk daarom eens op de website van Paarshuis naar de top vijf van de beste koffiemachines van dit moment.

Bereidingswijze

Doe de helft van de Nutella en 50 ml hazelnootdrink in een steelpannetje en laat dit op laag vuur smelten. Als dit gesmolten is, verdeel je de mix over de binnenkant van de glazen: dit doe je het beste met een kwastje.

Maal of hak de hazelnoten fijn en rooster deze in een pan zonder olie of boter. Als ze licht goudbruin van kleur zijn, zijn ze klaar.

Doe vervolgens de ijsklontjes, de koffie, de rest van de hazelnootdrink en de andere helft van Nutella in de blender en mix dit voor een paar seconden totdat je een mooie, gladde vloeistof hebt.

Verdeel het geheel in de twee glazen en garneer het drankje met de geroosterde, fijngemaakte hazelnoten. Nog meer hazelnoten in je ijskoffie? Voeg een theelepel hazelnoot likeur toe. 

zelf ijskoffie maken

3. Experimenteer met ijskoffie

Onderstaand recept is ideaal voor een simpele ijskoffie die je eenvoudig aan kunt passen door extra smaak toe te voegen. En een paar suggesties waarmee je alle kanten op kunt.

Nodig

Bereidingstijd 10 minuten.
Voor één persoon.

  • 1 kop sterke koffie
  • IJsblokjes
  • Suiker, naar smaak (optioneel)

Bereidingswijze

Laat je vers gezette koffie, eventueel met wat suiker erin, afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra deze op de juiste temperatuur is, vul je een glas met ijsklontjes en schenk je de afgekoelde koffie er overheen. 

Nu is je ijskoffie nog niet klaar. Dit is slechts de basis. Eigenlijk geldt nu: je kunt toevoegen wat je lekker lijkt. Hieronder heb ik wat ideeën uitgeschreven, die ik heb uitgeprobeerd op een luie zondagmiddag.

Hoe je je zelfgemaakte ijskoffie nog lekkerder maakt

  • Gebruik in plaats van suiker een schepje honing. Zoet, maar toch een anders mondgevoel dan suiker.
  • In plaats van suiker kun je ook wat kaneel en vanille suiker gebruiken.
  • Voeg een bolletje vanille ijs toe: dit maakt het geheel erg romig. Je kunt er ook voor kiezen om het geheel te mixen en nog meer ijs toe te voegen, je krijgt dan een koffie-milkshake!
  • Er zijn allerlei verschillende siropen verkrijgbaar waarmee je kunt experimenteren. Zo heb ik bijvoorbeeld uitgevonden dat karamelsiroop, een half bolletje vanille-ijs en ijskoffie een heerlijke combinatie is!
  • Of kies voor een iced latte (of cappuccino) en gebruik je favoriete (plantaardige) melk.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.