Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

3 weeks down, 1 to go!

Onder het genot van een fijne smoothie, een kleine terugblik op mijn afgelopen 3 detox weken. Jawel, alweer 3 weken verder en eindelijk zie ik het licht aan het eind van de tunnel of in ieder geval een klein lampje in de tempel. Ik blijf het een gek idee vinden dat ik al 3 weken lang geen koekjes, taart of snoep heb gegeten, iets waar ik normaal veel van eet en eigenlijk nooit goed vanaf kon blijven. Vind het nog steeds onwijs lastig om niet te fout in te gaan. Al moet ik zeggen hoe langer ik het volhoud, hoe trotser ik me voel. De drang naar eieren is echter wel enorm groot, op een of andere manier heb ik zin in alles met ei. Van een gebakken ei op lekker bruin brood tot zelfgemaakte merengue en al dagen kijk ik uit tot de dag dat ik dingen mag paneren (denk aan beignets, Parmezaanse kaas, vis met een sesamlaagje)!  Nog nooit in mijn leven iets gepaneerd, maar kan nu niet wachten tot ik alles in een ei mag dopen om vervolgens met sesam, kikkererwtenmeel en/of broodkruimels te bedekken.

Het toppunt van bizar-heid is denk ik, is dat ik alcohol en vlees totaal niet mis. Vooral vlees, zelfs nu ik aan het fantaseren ben over alles wat ik straks mag eten, komt daar geen biefstukje of kipfilet in voor. Gok dat het misschien te maken heeft met alle boeken (net van start met Michael Pollan, the ominivore’s dilemma), documentaires (food inc) en youtube-filmjes (Gary Yourofsky over veganistisch eten, met wat bloederige filmpjes ertussen in) die ik heb gekeken in het kader van ontspanning. Bleek uiteindelijk niet helemaal ontspannend te zijn, maar wel verdomd leerzaam. Gek eigenlijk dat vissen mais eten of koeien het vet van hun eigen soortgenoten eten, om maar snel wat kilootjes eraan te krijgen.

De smoothie heeft ondertussen plaats gemaakt voor een verkwikkend kopje pepermuntthee, in ieder geval volgens de verpakking. Maar echt verkwikking bij mezelf heeft er nog niet plaats gevonden, energielevel is nog steeds nul en heb het gevoel dat er een tweede griepje aankomt. Klieren zijn zo groot als pingpongballen en de druipneus blijft maar lopen. Had toch verwacht dat ik in week 3 een en al energie zou zijn en mensen me zouden moeten neerknuppelen om ervoor te zorgen dat ik stil bleef staan. Helaas pindakaas! Daarnaast merk ik dat ik me niet “anders voel”, maar misschien komt dit pas wanneer je weer “normaal” eet en dan pas merkt wat eten voorheen met je deed. Misschien stop ik over een week een dropje in mijn mond of een stukje chocolade en spuug ik het met walging weer uit. Het kan, verwacht het niet, maar het kan.

Deze hele detox ervaring heeft me wel anders laten kijken naar eten en daarnaast ook wat andere mensen eten. Een hele leuke sport trouwens, even gauw naar de “normale” supermarkt om de hoek voor wat vergeten boodschapjes en dan zien wat sommige mensen allemaal in hun winkelwagentje stoppen. Bergen aan koek, wit brood, pakken “vruchtensap” en een hele stapel van die flesjes waarmee gezegd wordt dat je afvalt wanneer je het vervangt voor een normale maaltijd.  Jammer dat mensen daar echt in geloven! Toch doe ik het allerliefste boodschappen bij de biologische winkels in de buurt. Naast dat de mensen die er werken veel vriendelijker zijn dan bij de gemiddelde supermarkt in Amsterdam en veel meer kennis hebben over hun producten, is het voor mij een soort van walhalla. Ik moet zeggen dat vriendje en ik bekend staan om urenlang in supermarkten te kunnen rondlopen (vooral die grote supermarkten in Frankrijk, ons record staat op 2,5 uur! Tikkeltje gek, ik weet het!) maar zelfs hier kan ik genieten van alle lekkere dingen en spontaan 93827 recepten bedenken die ik wil maken. De echte ontdekking is toch de ronde rijst, love it. Weet niet of ik ooit nog terug ga naar de normale rijst uit de normale supermarkt. Vooral nu ik erachter kwam dat extra vezels in rijst het nieuwe ding is, vast om het nog “gezonder” te maken. Ach, dat zijn zorgen voor later. Kan nu alleen nog maar een ding zeggen: Op naar de laatste week!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.