10 tips om je keuken schoon te maken terwijl je aan het koken bent

schoonmaak tips

Er is niets fijners dan thuis komen in een schoon en opgeruimd huis, daar kan ik echt blij en gelukkig van worden. Er is alleen een nadeel: het schoonmaken zelf is een van mijn minst favoriete bezigheden ooit. Als ik schoonmaak, dan moet het efficiënt zijn. Dus met de beste schoonmaakspullen, het liefst twee dingen tegelijkertijd doen en een paar handige tips die het schoonmaken net iets makkelijker maken. Doei puinhoop, en hallo opgeruimd huis. Blue Wonder vroeg mij om een blogpost te schrijven met mijn schoonmaak tips. Het merk maakt biologisch afbreekbare schoonmaak spullen, van allesreiniger tot producten speciaal voor in de keuken bijvoorbeeld. Eigenlijk alles wat je nodig hebt, en samen met deze extra tips kom je echt een heel eind. In het begin twijfelde ik een beetje of ik wel de juiste persoon was om dit stuk te schrijven, als echte ‘schoonmaak leek’. Maar na even rondvragen had ik er zo 10 bij elkaar gevonden. Een paar tips zijn van mij, maar de rest heb ik dankzij schoonmaak experts en lieve vriendinnen bij elkaar gesprokkeld. In willekeurige volgorde:

 1. Ontstop je gootsteen (op een natuurlijke manier)
  Merk je dat je gootsteen verstopt is? Doe er een ½ kopje baking soda in gevolgd door een ½ kopje natuur azijn. Leg er een doek op, laat vijf minuten intrekken en spoel door met heet water. Probleem opgelost!
  Extra tip: mocht je nog ouderwets filter koffie maken, spoel de gemalen koffiebonen (nadat je koffie hebt gezet) door je gootsteen.
 2. Maak je (houten) snijplank(en) schoon
  Misschien ken je deze truc al, maar ik vond het echt een openbaring. Je hebt nodig: keukenzout en een halve citroen. Doe wat citroensap en zout op je plank en gebruik de halve citroen om deze over het hele oppervlakte te ‘scrubben’. 5-10 minuten laten intrekken en afspoelen maar. Mocht je een echte bacterie freak zijn (zoals ik), kun je er nog over na denken om een desinfecterende spray te gebruiken. Blue Wonder heeft (als enige in Nederland) een desinfecterende spray die bacteriën dood, met name de salmonella bacterie.
 3. Oven en magnetron schoonmaken
  Zet een kom met water met daarin een in stukjes gesneden citroen (ja, alweer) in de magnetron (of oven). Zet op de hoogste stand, zodat het gaat stomen en zet dan de magnetron/oven uit, maar de deur laat je dicht. Laat voor 15 minuten staan voordat je het deurtje opent. Kommetje eruit en je maakt het zo schoon met een keukendoek. Is je oven of magnetron echt mega vies? Maak een papje van water en baking soda (ja ook die weer), smeer je hele oven in en laat een nacht intrekken. Volgende dag met een doek erdoor en klaar is kees.
 4. Maak je mokken schoon
  In koffie en thee mokken kunnen lelijke vlekken achterblijven, en die haal je er dus heel gemakkelijk uit met…. Tandpasta! Gooi daarna wel je sponsje weg.
 5. Maak een lijst met de ‘grotere taken’
  Een lijstje met 20-30 dingen die je eigenlijk altijd voor je uit schuift, zoals de prullenbak schoonmaken, besteklade schoonmaken, organiseren van je kruidenkastje, keukenkastjes afnemen en ga zo maar door. Maak een lijst, kies er elke dag eentje uit, zet een timer (zeg 5 minuten) en gaan.
 6. Keukendoekjes schoonmaken (doe dit wel voor/na tip 1)
  Je hebt het vast wel eens gehoord. De doekjes waar je je keukenoppervlakte mee schoonmaakt zit bomvol met bacteriën, meer dan op de tong van een hond. Een gokje: je doet ze vast niet elke dag opnieuw in de was. De truc: vul een waterkoker tot de max met water, doe de stop in de gootsteen, leg het doekje erin. Een beetje afwasmiddel erbij en het gekookte water erover gieten. 5-10 min laten weken, uitknijpen en laten drogen. Helemaal schoon. Let wel op, het water kan nog warm (lees: heet) zijn.
 7. De koelkast
  Het ding wat ik altijd voor me uit schuif: de koelkast schoonmaken. De verschrikkelijkste klus op aarde, als je het mij vraagt. Een tip die ik ooit kreeg: is om het per plank schoon te maken. In de praktijk maak ik de koelkast het liefste in een keer schoon, maar misschien is het voor jouw een handige tip en maak je nu heel graag tijdens het koken je koelkast schoon (wie weet, geen garantie natuurlijk).
 8. Föhn je vriezer
  Het ontdooien van je vriezer kan een flinke klus zijn. Of wacht, toch niet. Ik kreeg deze tip van een vriendinnetje: zet je vriezer uit, wacht 10 minuten, gebruik een föhn (niet op de hoogste stand) om het ijs los te maken en haal het eruit met een doek. Je vriezer is binnen een handomdraai weer ijsvrij.
 9. Aangebrande pannen schoonmaken
  Ben je zo hard aan het schoonmaken dat je vergeet op je eten te letten? Zonde natuurlijk, maar het is geen probleem. Haal het meeste aangekoekte eten uit de pan, doe voldoende baking soda in de pan en een beetje water. Laat een nachtje staan en je kunt de volgende dag zo het aangekoekte/verbrande spul uit je pan wrijven. Easy peasy.
 10. Minder is beter
  Less is more. Het is gelijk ook een makkelijke manier om dat gootsteenkastje op te ruimen: gebruik minder schoonmaak spullen Met een fles afwasmiddel, allesreiniger zoals die van Blue Wonder want zeer krachtig tegen vet, vuil en vlek, een goede pot baking soda en wat verse citroenen kom je echt al een heel eind.

Dit zijn mijn top 10 schoonmaak tips voor je keuken. Er zijn vast nog honderd manieren om je keuken te laten shinen en blinken. Dus deel gerust jouw handigste Tips & Tricks. 😀 Ik ben heel benieuwd.

Dit artikel is gesponsord en in samenwerking met Blue Wonder tot stand gekomen. 

4 reacties

 1. Houdt er ook altijd rekening mee dat bij het ontsmetten van de gebruiksartikelen in de keuken, geen koud water te gebruiken. Warm water is een betere ontsmetter dan koud water zelf.

 2. Ook een goede tip. Druk, druk, druk. Even snel avondeten maken. De telefoon! Je beste vriendin. Ai, de pan op het vuur vergeten! Inhoud verpieterd en bodem van pan zwart. Oplossing?
  Pan legen, goed omspoelen, azijn in de pan,, op het vuur en aan de kook brengen. Even zachtjes laten koken en de zwarte laag laat vanzelf los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *