Mijn 10 favoriete ingrediënten in de keuken

10 favoriete ingredienten

Vandaag deel ik mijn 10 favoriete ingrediënten in de keuken. De ingrediënten die ik vaak gebruik, en eigenlijk altijd wel in huis heb, zodat ik altijd iets lekkers kan maken voor ontbijt, lunch of dinner.

Ui en knoflook
Twee ingrediënten die veel samengaan, en dus heb ik altijd minimaal een bol knoflook en veel verschillende soorten ui zoals rode ui, sjalotten en bosui in huis om gerechten mee op smaak te brengen. Rauw en fijngesneden in een salade, of ik laat ze in een braadpan te laten karameliseren en serveer ze op de stamppot.

Peulvruchten en linzen 
Gedroogd en in blik, zo weet ik zeker dat ik altijd iets lekkers kan maken. Een linzensalade, kikkererwten curry (deze van Alison Roman ‘The Stew’ bijvoorbeeld) of snelle chili sin carne. Voedzaam, lekker en vullend.  

Citroenen 
Er ligt altijd een citroen in mijn fruitschaal. Een beetje sap in een glas water, even in de grillpan voor mijn super simpele citroenpasta of ik maak er ingelegde citroen van voor in stoofschotels en bij couscous. 

Avocado
Ik ben dol op avocado – op brood, crackers of een snelle guac voor bij de chili. Het liefst eet ik het elke dag, maar alleen als ze perfect rijp zijn. Het blijft een uitdaging. 

Goede olijfolie
Ik gebruik eersteklas en koudgeperste olijfolie uit Italië, en bestel deze bij oLivery online. Olijfolie om eindeloos mee te bakken, dressen en dippen. En als het op is, bestel je heel makkelijk een nieuwe navulling op je deurmat (gewoon door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven).

Verse kruiden
Basilicum, tijm, koriander, peterselie, rozemarijn, munt, bieslook, ga zo maar door. Ik heb een paar plantjes op het balkon en een basilicum in de keuken. Persoonlijk koop ik liever een plant dan steeds een los bakje. Plantjes zijn makkelijk te onderhouden, zelfs als je geen groene vingers hebt. 

Eieren
Ik probeer zoveel mogelijk vegan te eten de laatste tijd, maar een paar eieren heb ik altijd in huis. Een goede bron aan proteïne, het vult en een omelet is zo klaar. Al is sinds kort ook Crackd te koop bij Jumbo: een plantaardig alternatief voor ei in een fles. Het is gemaakt van erwten proteïne en je maakt er heerlijke omeletten mee. 

Noedels 
Een simpele soep of roerbak is mijn go-to lunch of maaltijd, wanneer ik geen zin of tijd heb om te koken. Ik heb altijd verschillende soorten noedels in huis, zodat ik altijd snel en gemakkelijk een soep voor mezelf kan maken. Vaak gebruik ik als basis miso pasta, sojasaus en sesamolie, en eigenlijk alle ingrediënten die er goed in smaken. Home made kimchi, verschillende soorten groenten, paddenstoelen. Heerlijk warm en vullend.

Welke ingrediënten kun jij niet missen? Ik ben benieuwd wat jij altijd in huis hebt.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *