Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Vol enthousiasme liep ik een paar dagen geleden het park in om vlierbloesem te plukken. Helaas concludeerde ik al gauw dat ik volgend jaar eerder moet gaan beginnen met zoeken. Nu leken alle struiken waar bloesem aan groeide tussen de brandnetels te staan (lastig!), de bloesem zat op twee meter hoogte (lastiger) of hing boven het water (bijna onmogelijk). Uiteindelijk vond ik een bruikbare bloesemstruik en dus kon ik met een klein zakje vol weer richting huis.

En dan? De vlierbloesem is binnen, maar hoe maak je er nu siroop van? Gelukkig kwam ik er snel achter met de hulp van de tweets van Esmee en de website Rozemarijn Eet van Annemieke. En hier, vol trots, presenteer ik u de voltooiing van uitdaging nummero 1. Een klein, maar fijn flesje vlierbloesemsiroop. Op naar de volgende uitdaging…

Het recept (in deze verhouding):
Ongeveer 20 schermen vlierbloesem
1,5 liter water
1 citroen, biologisch!
1,5 kilo suiker (al heb ik iets minder gebruikt)
15 gram citroenzuur.

Doe de vlierbloesem (zonder af te spoelen, belangrijk!) in een pan 1,5 liter water. Snij de citroen in schijfjes of plakjes en doe dit erbij. Laat dit staan, met een deksel erop, voor 1-2 dagen. Breng aan de kook met de suiker en het citroenzuur. Laat een paar minuutjes pruttelen. Goed laten afkoelen en in een gesteriliseerde fles doen. Drink het gauw op, want het is niet heel lang houdbaar maar zeker een paar maanden. Lekker als limonade, maar ook leuk om te verwerken in toetjes (ijs, panna cotta etc).

6 reacties

 1. Ha! Wat leuk dat je je doel behaald hebt! Het klopt dat je siroop iets minder houdbaar is wanneer je minder suiker hebt gebruikt, maar dat maakt niets uit. Het is zo lekker dat het snel op is!
  😉

  1. Hai, dank je voor je berichtje. Het is inderdaad zo snel op, dus volgend jaar weer maken! En nu de volgende doelen nog.. 🙂

 2. Zelf vlierbloesemsiroop gemaakt, erg lekker. Alleen na een weekend zitten er een soort slierten in en wordt het troebel. Hebben jullie hier ervaring mee? Weet iemand wat dit is en hoe lang de siroop überhaupt houdbaar is?

  1. Hi Lisa, wat gek inderdaad en heb ik zelf nog niet meegemaakt, dus ik vind het lastig om te zeggen waar het door komt. Door de suiker, citroen en citroenzuur is de siroop langer houdbaar, zeker een paar maanden.

  2. Ik heb hetzelfde Lisa, maar als ik schud lost het wel weer op…. het proeft ook wel nog goed. Weet jij al meer? Of het normaal is bedoel ik?

   Ik had de siroop misschien niet warm genoeg gemaakt, ik heb het niet gekookt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *