Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

#1: Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Een paar dagen geleden postte ik een lijstje met 12 dingen die ik voor 2013 wil doen, maken en/of eten. Een van de dingen was zelf vlierbloesemsiroop maken.  Ik vind het grappig om te zien dat door het opschrijven van mijn “uitdagingen” en het met jullie te delen, ik nog meer  zin en motivatie heb gekregen om deze doelen te behalen. En dus werd het tijd om met de eerste uitdaging te beginnen! Vol enthousiasme liep ik een paar dagen geleden het park in om vlierbloesem te plukken. Helaas concludeerde ik al gauw dat ik volgend jaar eerder moet gaan beginnen met zoeken. Nu leken alle struiken waar bloesem aan groeide tussen de brandnetels te staan (lastig!), de bloesem zat op twee meter hoogte (lastiger) of hing boven het water (bijna onmogelijk). Uiteindelijk vond ik een bruikbare bloesemstruik en dus kon ik met een klein zakje vol weer richting huis.

En dan? De vlierbloesem is binnen, maar hoe maak je er nu siroop van? Gelukkig kwam ik er snel achter met de hulp van de tweets van Esmee en de website Rozemarijn Eet van Annemieke. En hier, vol trots, presenteer ik u de voltooiing van uitdaging nummero 1. Een klein, maar fijn flesje vlierbloesemsiroop. Op naar de volgende uitdaging…

Het recept (in deze verhouding):
Ongeveer 20 schermen vlierbloesem
1,5 liter water
1 citroen, biologisch!
1,5 kilo suiker (al heb ik iets minder gebruikt)
25 gram citroenzuur.

Doe de vlierbloesem (zonder af te spoelen, belangrijk!) in een pan 1,5 liter water. Snij de citroen in schijfjes of plakjes en doe dit erbij. Laat dit staan, met een deksel erop, voor 1-2 dagen. Breng aan de kook met de suiker en het citroenzuur. Laat een paar minuutjes pruttelen.  Goed laten afkoelen en in een gesteriliseerde fles doen. Drink het gauw op, want het is niet heel lang houdbaar. Lekker als limonade, maar ook leuk om te verwerken in toetjes (ijs, panna cotta etc).

3 Discussions on
“#1: Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.