Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Zilvervliesrijst salade

Een zilvervliesrijst salade schept misschien geen hoge verwachtingen, maar deze salade is alles behalve saai. Met knapperige peultjes, frisse komkommer en een geweldige pruim-tamari dressing, is een goed voorbeeld hoe je van een met een paar eenvoudige ingrediënten een simpele, gezonde en smaakvolle salade kunt maken.

Het is de eerste tropische dag vandaag en dat zie ik terug in de cravings van vandaag. Een verkoelende ijskoffie en veel fruit als ontbijt, deze lichte en gezonde salade als lunch en een easy diner, precies hetzelfde als gisteren (en dat gebeurt niet vaak), zodat ik extra veel tijd buiten door kan brengen. En tussendoor een ijsje, gewoon uit de winkel, niet helemaal de bedoeling tijdens deze challenge maar een heerlijke uitzondering. Want wees eens eerlijk: wanneer wordt het nu eens 32 graden in Nederland? 😉

Ik kijk uit naar morgen, dan ben ik ongeveer op de helft van mijn kookboek challenge en heb ik een heel speciaal ontbijtje voor mezelf geregeld. Het komt uit mijn favoriete ontbijt boek, en als je het plaatje ziet snap je precies waarom ik het heb uitgekozen. Op naar een nieuwe zonnige en zomerse dag.

Zilvervliesrijst salade

Nodig voor 2 personen, of 4 als bijgerecht:
Bereidingstijd: 45 minuten (de rijst koken duurt eventjes).
Uit het boek Licht! – Hugh Fearnley Whittingstall.

100 gram zilvervliesrijst, zoals bruine basmati
1 kleine komkommer, ongeveer 300 gram
100 gram peultjes, kort geblancheerd
3 lente uitjes, in dunne ringen
paar verse munt blaadjes

50 gram gedroogde pruimen
25 ml tamari (of sojasaus)
1 el vloeibare honing
2 tl sesamzaad
2 tl geroosterde sesamolie
1 el olijfolie (of andere milde olie)
snufje chilivlokken

Spoel de rijst af in een zeef, doe in een pan met voldoende koud water en breng aan de kook. Zodra het begint te pruttelen, zet je het vuur laag en laat het koken tot de rijst gaar is (kijk even op de verpakking hoe lang dit ongeveer duurt). Giet af en laat de rijst afkoelen tot het bijna helemaal koud is.

Maak ondertussen de dressing, door de ingrediënten met 1 el water in een kommetje (of leeg jampotje) door elkaar te kloppen (of schudden). Laat minstens voor 10 minuten rusten, zodat de smaken zich kunnen mengen en de gedroogde pruimen zacht worden.

Blancheer de peultjes, snijd de komkommer in lange stroken, de bosui in dunne ringen en snijd de verse munt fijn. Schep deze ingrediënten door de afgekoelde rijst. Schenk de dressing erover, schep alles voorzichtig door elkaar en serveer gelijk.

Menusuggestie: Zilvervliesrijst salade + simpele gegrilde garnalen + groene salade

2 Discussions on
“Zilvervliesrijst salade”
  • He meid,
    ik ben sinds vorige week ZO hard fan geworden van je site! Wat n toffe artikelen en heerlijke recepten.
    Er is alleen wel een MAAR: elke dag kijk ik dus direct op je site naar de receptjes, in de hoop op nieuwe recepten… Maar eh… wanneer post je weer wat meer van al dat lekkers? Het is zó zalig allemaal.
    Ik ben benieuwd;)
    Groetjes en n fijne dag
    Annemiek

    • Hi Annemiek,
      Bedankt voor je berichtje + wat lief. 😀 Superleuk om te lezen dat je zo’n fan bent van mijn blog. Elke maandag verschijnt er een nieuwe post online. Het lukt mij op dit moment helaas niet om vaker iets te publiceren. Maar mocht je op zoek zijn naar meer kookinspiratie, volg Beginspiration dan vooral op Facebook of Instagram (voor een kijkje achter de schermen + kleine receptjes).
      x

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close