Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Zelf maken: mueslirepen!

Waar zijn die mooie lentedagen toch gebleven? Gisteren stond ik met een voet buiten de deur toen het onwijs begon te hagelen. Ik besloot niet te gaan hardlopen, maar de keuken in te duiken om iets lekkers te bakken. Geen verkeerd besluit, al zeg ik het zelf. Het resultaat van mijn zoektocht door de keukenkastjes waren deze heerlijke crunchy muesli repen. Handig puntje voor de lezers die liever geen gluten eten: ze zijn gluten- en lactose vrij! Met de mueslibars in de oven had ik de smaak te pakken en besloot ook gauw mijn easy bananenbrood met chocolade en walnoot te maken! Aangezien ik ook komende week veel met mijn neus in de boeken zit, vind ik het fijn om een kleine voorraad met lekkers aan te leggen. Perfect om mee te nemen of thuis op te peuzelen.

In principe kun je deze mueslirepen maken met alles wat je in huis hebt, vandaar dat ik de 100 gram (in totaal) aan gemengde noten, zaden en gedroogd fruit wat “vaag” houd. Ga hier los met amandelen, hazelnoten, cranberries, pompoenpitten, goji bessen, abrikozen, dadels of ander lekkers. Voeg toe wat jij zelf het allerlekkerste vindt! Ik bewaar de repen in de koelkast (in een afgesloten bakje), dan blijven ze wat steviger.

Nodig voor ongeveer 8-10 stuks:
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten + 10 min afkoelen.
1 el chiazaad (+ 2-3 el water)
80 gram boekweit vlokken (of havermout)
70 gram gemengde noten/zaden, fijngesneden
40 gram gedroogd fruit, fijngesneden
1 el rauwe cacaonibs (optioneel)
4 el pindakaas (of andere notenboter)
1 banaan, geprakt
3 el honing
3 el kokosolie, gesmolten (of boter/olie/ghee)

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een vierkante vorm (15×15) met bakpapier. Roer alvast de chia met water door elkaar en zet aan de kant.

Hak de noten, zaden en het gedroogde fruit grof in de keukenmachine, of eventueel met een groot mes wanneer je geen keukenmachine hebt. Niet te klein, want enige herkenning van de ingrediënten is wel fijn in een mueslireep. Meng in een kom de boekweit vlokken, noten, zaden en gedroogd fruit.

Mix in een andere kom de pindakaas, honing, geprakte banaan, gesmolten kokosolie, chia en water tot een goed samenhangend mengsel. Voeg het droge mengsel hier aan toe en mix het goed door. Wanneer het allemaal goed gemixt is, stort het dan in de voor bekleedde bakvorm. Druk goed aan, zodat het een stevige koek wordt.

Bak voor ongeveer 15- 20 min in de oven of tot het goudbruin is geworden.  Laat het voor 10 min afkoelen in het blik, stort vervolgens op een rooster om het verder koud te laten worden, snijd in repen en enjoy!

IMG_2849 ** Volg jij Beginspiration al op FacebookTwitter en/of Instagram? **
Blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lekkere recepten en meer!

10 Discussions on
“Zelf maken: mueslirepen!”
  • Lekker!
    Ik moet dit zelf nog eens maken. Vind het alleen jammer dat het niet zo lang houdbaar is en dat je het in de koelkast moet bewaren. Dan lijkt het me een beetje klef worden? Of is dat niet zo?

    • Het hoeft niet perse hoor in de koelkast, kan ook gewoon in de kast (dan zijn ze wat brozer voor mijn gevoel). Voor de rest is het belangrijk dat je ze in een goed bakje bewaard, dan gaat het prima. Daarbij, hier zijn ze meestal binnen een paar dagen toch op. 😀

  • Zoooo lekker he om dit zelf te maken 🙂 goed idee om er banaan doorheen te doen! Leuk aan dit soort recepten is inderdaad dat je alles wat je in huis hebt erdoorheen kan doen.

  • Ik heb ze gemaakt! Ze smaken heerlijk, maar ze brokkelen bij mij heel erg. Enig idee hoe dit zou komen? Ik heb ze nu in de repen in de koelkast om te kijken of ze nog wat harder worden.

  • He bah, ze komen net uit de oven en zijn echt véél te lekker! 🙂 Ik heb afgelopen weekend bij de Veldkeuken in Bunnik een mueslikoek gegeten en zocht een recept om die heerlijke traktatie zelf te kunnen maken. Dit komt aardig dicht in de buurt. Ze vallen nu nog wel een beetje uit elkaar, maar misschien worden ze nog wat steviger als ze helemaal zijn afgekoeld.

  • Superlekker dit! Had toevallig alles in huis en ben gelijk vandaag aan de slag gegaan. Heb het recept, inclusief een linkje naar jouw website, op mn blog gezet. Dit recept moet iedereen een keer maken 🙂

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close