Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Zelf brood bakken (dag 13)

Vorige week heb ik dit receptje voor het eerst uitgeprobeerd. Ik ben erachter gekomen dat ik zelf broodjes bakken eigenlijk erg fijn vindt. Het kneden werkt ontspannend en je huis ruikt heerlijk naar zelf gebakken brood. Daarnaast weet je zelf wat je erin stopt; geen troep dus! Dat vind ik altijd een fijne gedachte. Het kost bijna niks; je hebt immers alleen wat bloem, zout, gist, olijfolie, water en vooral wat tijd voor nodig. Ik heb dit receptje uit het kookboek weekend lunch van Janneke Philippi. Zij schrijft elke maand voor de delicious en heeft daarnaast een aantal kookboeken uitgebracht. Dit kookboek staat vol leuke lunchrecepten, die je overigens prima als avondmaal kunt serveren. Om wat voorbeelden te noemen, denk aan: Thaise viskoekjes, een sappig kippetje in bladerdeeg of 3 kruidengnocchi met citroenroom. Om te smullen!

Deze broodjes worden in het boek gemaakt met witte bloem, maar je zou er altijd voor kunnen kiezen om hier een volkoren of spelt variant van te maken. Een tikkeltje gezonder en natuurlijk erg lekker. Neem dan 250 gram gewone witte bloem en 250 gram volkoren- of speltbloem. Mijn broodjes op de foto zijn bijvoorbeeld gemaakt met volkorenbloem, simpel om te maken als je het receptje hieronder volgt.

Wat heb je nodig:
500 gram bloem
7 gram gedroogde gist
2 el olijfolie
snuf zout
375 handwarm water

Kneed de bloem, gist, olijfolie, zout en warme water tot een soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen. Vorm er vervolgens balletjes van met een gewicht van ongeveer 60 gram en laat deze weer 45 min rijzen. Het is handig om dit alvast op een bakplaat te doen, met een bakpapiertje eronder en een schone theedoek erboven.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak vervolgens het brood in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Lekker als broodje voor een mini hamburgertje of met zoute boter en een soepje.

7 Discussions on
“Zelf brood bakken (dag 13)”
  • Wat leuk! Ik ken overigens alleen haar Appeltaart boek, en dat is een echte aanrader! Zeker eens uit de bieb lenen 🙂 Ik heb trouwens iedere zondag een broodje uit de machine. Maar dit moet ik ook eens proberen! (en dan lekker sesamzaadjes erover)

  • Ik maak bijna elke dag zelf brood, heel simpel.
    Avond ervoor deeg maken: 300 ml water, 15 gr olijfolie, 600 gr bloemmengsel (bijv 150 gr roggemeel en 450 gr speltbloem) 8 gr suiker, 8 gr zout, 8 gr gist in deze volgorde
    deeg in de keukenmachine met kneedhaken goed doorkneden, schaal invetten met een beetje olijfolie, deeg een bal vormen en daarin leggen, Schaal afdekken met plasticfolie.
    Volgende ochtend gelijk deeg vormen tot een brood, op bakpapier leggen, even “opensnijden” en onder theedoek half uur tot 3 kwartier rijzen.
    Daarna half uur in de oven op 175 gr C, brood is gaar als die hol klinkt.

    • Je kunt de broodjes invriezen, maar dit heb ik nog nooit gedaan, dus weet niet hoe lang ze goed blijven. Gok een paar maanden; al zou je het even moeten uitproberen. Succes!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Close